Forbes: JAV leido suprasti Iranui, jog jį gali išgelbėti tik branduolinis ginklas

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/22533/forbes-ja... 2018-05-14 10:44:18, skaitė 551, komentavo 0

Forbes: JAV leido suprasti Iranui, jog jį gali išgelbėti tik branduolinis ginklas

89644a39640241712aba138396b680b8.jpeg
Irano gyventojai padega JAV vėliavą 2018 m. gegužės 11 d. Teherane, Irane, protestuodami prieš prezidento Donaldo Trampo sprendimą atsisakyti 2015 m. branduolinio susitarimo. (REUTERS / Tasnim News Agency)

JAV, išeidamos iš branduolinio susitarimo su Iranu, nusiuntė Teheranui pranešimą: „jus išgelbės tik branduolinis ginklas“, rašo savo straipsnyje Forbes leidiniui Jim Krane iš Beikerio Instituto.

Irano valdžiai branduolinis ginklas dabar tapo būtinybe. Islamo respublika randasi priešiškai nusiteikusių kaimynių apsuptyje, reikalaujančių iš JAV įvykdyti įsiveržimą. O vienas iš kaimynų, Izraelis, prie viso to pats turintis branduolinį ginklą, pademonstravo, kiek nebaudžiamai leidžia veikti ši ginkluotė, kai subombardavo Irano užsienio bazes Sirijoje, nužudęs prie to dešimtis žmonių.

Irano prezidentas, (Hassan Rouhani) – nuosaikus politikas, savo politinę ateitį parėmęs sutartimi su JAV – buvo parodytas „kaip kvailys ir bejėgis“, kadangi jam pritrūko instrumentų atstovėti nacionaliniams savo šalies interesams, jos ekonomikos sustiprinimui ir netgi simboliniams atsakui už Irano karių nužudymą.

Tie gi, kas Irane prisilaiko kietos linijos ir seniai prognozavo, jog amerikiečiai „išdavikiškai“ atmes branduolinį susitarimą, laiko pastarąjį pagrindine dabartinio pažeminimo priežastimi. Jie aktyviai pasisako už Irano branduolinės programos atnaujinimą.

Pasak jų, strategine Irano klaida tapo tai, jog jis stojo į derybas dar neturėdamas branduolinio ginklo. Teheranui, mano jie, reikėjo sekti sėkminga Šiaurės Korėjos strategija, kuri pradėjo derybas jau po to, kai patobulino savo bombas ir jų raketas nešėjas.

Straipsnio autorius pabrėžia, jog nėra abejonių dėl to, kad Iranas įvykdė įsipareigojimus, prisiimtus dar 2015 metais. Jis suteikė inspektoriams prieigą prie branduolinių objektų, išardė daugumą savo centrifūgų, perdavė urano atsargas Rusijai, o taip pat užpylė betonu branduolinį reaktorių ir, galimai, pridavė savo plutonį.

Ir štai, praėjus trims metams po to, kai Iranas sunaikino savo branduolinę infrastruktūrą, – Amerika persigalvojo. Dabar Teheranas neturi net minimalaus poveikio sverto, suteikiančio galimybę sutrukdyti įvesti eilines ribojančias priemones prieš Irano prekybą su kitomis šalimis.

Politinio kompromiso vaisiumi Teheranui tapo bejėgiškumas, už kurio, galimai, seks infliacija ir ir žmonių pasitraukimas.

Iki to meto, kol Iranas negalės pakartoti KLDR kelio, jis neturės galimybės sutrukdyti atakų prieš savo kariuomenę, dislokuotą užsienyje ar šalies viduje.

„Be skausmo neįmanoma pasiekti pagarbos“, – rašo autorius.

Dabar Irano kietos linijos šalininkai tvirtina, jog bomba – tai vienintelis „racionalus variantas“. O tai reiškia Irano branduolinio ginklo programos atnaujinimą.

„Su bomba rankose Iranas gali vesti derybas iš jėgos pozicijų“, – reziumuoja Forbes apžvalgininkas.