Kaune vyks simpoziumas „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos kultūrą ir meną“

Autorius: www.alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2018/05/14/kau... 2018-05-14 10:49:13, skaitė 683, komentavo 2

Kaune vyks simpoziumas „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos kultūrą ir meną“

Simpoziumas „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos kultūrą ir meną“ | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.
Simpoziumas „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos kultūrą ir meną“ | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.

Gegužės 26 d., Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje (Radastų g. 2, Kaunas), įvyks simpoziumas „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos kultūrą ir meną“.

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kilmingųjų šeimos nuo seniausių laikų svariai prisidėjo prie mūsų šalies gerovės kūrimo. Buvo steigiamos ir funduojamos mokyklos, remiama lietuviška spauda, statomos bažnyčios ir vienuolynai, o Carinės Rusijos okupacijos metais jų dvarai tapo susibūrimo vietomis to meto inteligentijai. Nemažai šių kilmingų šeimų narių tapo ir vienais pagrindinių Lietuvos valstybės atkūrimo architektų bei iškilių Tarpukario Lietuvos visuomenės, mokslo, kultūros ir politikos veikėjų.Atsikūrusi LDK Ponų taryba, kuri apjungia būrį LDK paveldu besirūpinančių kitų kilmingų organizacijų ir Kauno apskrities viešoji biblioteka rengia simpoziumą „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos kultūrą ir meną“, kuris yra skirtas paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-metį. Tai jau antrasis tokio formato LDK ponų tarybos rengiamas renginys. Raudondvario pilyje 2018 m. vasario 25 d. įvykusi pirmoji LDK ponų tarybos konferencija, skirta kilmingųjų indėliui į Lietuvos valstybingumo įtvirtinimą, susilaukė didelio susidomėjimo visuomenėje.

Rengiamas simpoziumas yra vienas iš daugelio LDK ponų tarybos suplanuotų edukacinių renginių, skirtų atskleisti LDK istorinių praeities ir šiandienos gyvenimo procesų dermių, jų sąveikų ypatumus ir siekti harmonijos visuomenėje.

Simpoziumo „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos kultūrą ir meną“ plakatas | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.
Simpoziumo „Kilmingųjų indėlis į Lietuvos kultūrą ir meną“ plakatas | Kauno apskrities viešosios bibliotekos nuotr.

Renginio metu bus skaitomi pranešimai, pristatomos naujos knygos, veiks tapybos paroda. Dr. Mindaugas Paknys iš Lietuvos kultūros tyrimų instituto aptars LDK didikų meno mecenavimo specifiką, pristatys atskirų didikų mecenavimo atvejus. Sirijos istorikų draugijos narys, Kauno Technologijos universiteto doktorantas Amer Sodah  kartu su prof. Latif Georg Farah iš Damasko pristatys pranešimą apie iškilaus LDK laikų didiko Mykolo Kristupo Radvilos Našlaitėlio piligriminę kelionę į Siriją. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto prof. dr. Mindaugas Stankūnas pristatys viduramžių riterių ordinus, jų elgesio kultūros ir garbės kodekso paradigmas. Dr. Nijolė Čiučiulkienė iš Aleksandro Stulginskio Universiteto kalbės apie žemaičių bajoro Liudviko Adomo Jucevičiaus asmenybę bei jo kultūrinio palikimo svarbą šiandienos gyvenimui. KTU teatro studijos „44“ aktorius Jonas Kęstutis Davidavičius skaitys ištraukas iš naujai išleistos Arvydo Palevičiaus ir Gintaro Patacko tapybos ir poezijos knygos „Angelų šešėlyje“.

Simpoziumo pertraukos metu numatyta tarptautinės šventės „Poezijos pavasaris“ laureatų, Gintaro Patacko ir Tautvydos Marcinkevičiūtės-Patackienės poezijos knygų mugė, kurioje bus galima įsigyti ne tik šių poetų leidinių, bet ir gauti autografą. Taip pat šiuo metu įvyks Kauno technologijos universiteto profesoriaus, tapytojo Arvydo Palevičiaus retrospektyvinės tapybos darbų parodos „Praeities projekcijos“, dedikuojamos protėviams emigravusiems į JAV, vernisažas.

Simpoziume Sirijos Istorikų draugijos nariui, KTU doktorantui Amer Sodah bus suteikti LDK ponų tarybos ambasadoriaus Sirijoje įgaliojimai. Bus pasirašytas bendradarbiavimo ketinimų protokolas tarp LDK ponų tarybos ir Sirijos istorijos draugijos.

LDK Šv. Adalberto riterių ordinas pasirašys susitarimą su Sirijos Maaloula kaimo krikščioniškos religinės bendruomenės įgaliotu asmeniu dėl paramos prisidedant atstatant islamistų 2013 gruodžio 13d. nusiaubtas senovines bažnyčias. Maaloula kaimo istorija siekia krikščionybės laikų pradžią. Jame vis dar yra išlikusi Aramėjų kalba kuria kalbėjo Jėzus. Atsigręždamas į ankstyvosios riterystės istorijos pradžią LDK Šv. Adalberto riterių ordinas siekia rasti savo identitetą vykdydamas misiją, pagrįstą šiuolaikinio pasaulio realijomis ir iššūkiais bei viduramžių riterystės tradicija.

Norint dalyvauti simpoziume būtina registracija adresu: https://ldk-atmintis.lt/

Programa:

12:30 – 13:00 val., Simpoziumo dalyvių registracija;
13:00 – 13:15 val., Simpoziumo atidarymas ir sveikinimo žodžiai;
13:15 – 14:15 val., I posėdis (322 salė, IIIa.)
13:15 – 13:35 val., „LDK didikai kaip meno mecenatai: Pacų giminės atvejis“ (Dr. Mindaugas Paknys, Lietuvos Kultūros Tyrimų Institutas)
13:35 – 13:55 val., „Ką pamatė ir ko nepamatė Radvila Našlaitėlis kelionės į Siriją metu“ (Doktor. Stud. Amer Sodah, Kauno Technologijos Universitetas, Sirijos istorijos draugija);
13:55 – 14:15 val., Naujos knygos Arvydas Palevičius, Gintaras Patackas. „Angelų šešėlyje“ ištraukos (Jonas Kęstutis Davidavičius, KTU teatro studija „44“);
14:15 – 15:00 val., Kavos pertrauka (Fojė, IVa.)
Tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ laureatų, kilmingos poros Gintaro Patacko ir Tautvydos Marcinkevičiūtės-Patackienės interaktyvi poezijos knygų mugė
Arvydo Palevičiaus retrospektyvinės tapybos parodos „Praeities projekcijos“, skirtos protėviams emigravusiems į JAV, vernisažas;
15:00 – 16:00 val., II posėdis (322 salė, III a.);
15:00 – 15:20 val., „Riterių ordinai ir jų elgesio kultūros bei garbės kodekso paradigmos“ (Prof. Dr. Mindaugas Stankūnas, Lietuvos Sveikatos Mokslų Universitetas);
15:20 – 15:40 val., „Bajoras Liudvikas Adomas Jucevičius ir jo kultūrinis palikimas“ (Doc. Dr. Nijolė Čiučiulkienė, Aleksandro Stulginskio Universitetas);
15:40 – 16:00 val., Simpoziumo uždarymas (322 salė, III a.);
17:00 – 19:00 val., Simpoziumo pietūs restorane „Miesto sodas“ (mokama papildomai).

Simpoziumo rengėjai LDK ponų taryba ir Kauno apskrities viešoji biblioteka.

---
LDiena.lt:  mano giliu įsitikinimu, taip vadinamieji "kilmingieji", o realybėje - šūdelitis buvo, yra ir visada bus pagrindiniai Lietuvių Tautos naikintojai ir priešai. Būtent per šūdelitį buvo naikinamas MŪSŲ PROTĖVIŲ tikėjimas, ir vietoj prievarta įdiegto žydkrikščių satanizmo pagrindu įvesta VERGOVĖ. Šiandien šūdelitis lygiai taip pat aktyviai Lietuvoje diegia PEDOLIBERAZMĄ ir vykdo baltos mėsos eksportą į Vakarus.

Kuo greičiau atsikratysime visų veislinių "kilmingųjų" ir šūdeličio – tuo daugiau galimybių bus išlikti ir atgimti Lietuvių Tautai.