Patogus žmogus

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/patogus... 2018-05-15 15:22:26, skaitė 481, komentavo 0

Patogus žmogus

Ką reiškia būti visiems patogiu? Tai reiškia uždrausti save jausti ir išgyventi tai, ką išgyveni iš tikrųjų, o demonstruoti tik tai, ką tavyje nori matyti kiti. Tai reiškia būti chameleonu, prisitaikyti ir visada kalbėti, ką išgirsti iš tavęs norisi kitiems. Tavo tikrasis Aš niekam nereikalingas, aplinkiniai jo nepakenčia, jis pernelyg neįprastas ir sunkus aplink esantiems žmonėms.

Būti patogiu – tai nemokėti pasakyti „ne“ jei kažkas nepatinka. Neturėti asmeninės erdvės, o tai reiškia, kad kiekvienas gali nurodinėti ką ir kaip turi daryti. Būti patogiu – tai leisti išnyksi savam „Aš“. Patogaus žmogaus „Aš“ susigūžęs, įbaugintas, užguitas. Jeigu taip kalbėsi ir galvosi – mes tavęs nepripažinsime, – baugina aplinkiniai. O jeigu nustosi rodyti savo tikrus jausmus…

Patogiu žmogus tampa dar vaikystėje, bandydamas bet kokiu būdu užsitarnauti jam reikšmingų suaugusiųjų meilę. Suaugusiems nepatinka vaiko verksmas ar pyktis, jo neklusnumas. Jie nežino, ką su tuo daryti. Lengviausias kelias – užgniaužti pirmąsias vaiko pastangas tapti savimi. Ir padaryti jį panašiu į save.

Ir mažas vaikas duoda sau žodį daugiau neberodyti tikrųjų jausmų, minčių, troškimų. O laikui bėgant, pats patiki, kad jo norai – tai autoritetingų suaugusiųjų norai. Šitaip vaikas mokosi būti patogiu ir jo lozungu tampa frazė „leiskite būti jums naudingu“. Jums, o ne sau.

Kai suauga, šis žmogus jau moka save ignoruoti, ištirpti aplinkinių poreikiuose. Jo ištikimais draugais tampa pyktis ir nuoskauda, kuriuos lydi baimė, kaip tave įvertins, baimė būti savimi, baimė padaryti klaidą.

Tavo patogumas – tai tavo artimųjų komforto zona, kurios nesinori sugriauti, nes iš jos išėjus, teks padirbėti su savimi. O tai oi kaip nepatogu.

Būti patogiu – reiškia turėti galimybę išlieti jausmus tik ant popieriaus ir paskui paslėpti juos stalčiuje.

Būti patogiu – reiškia niekada negadinti nuotaikos artimiesiems.

Būti patogiu – reiškia visada ir viskame būti geriausiu. Nes kaip kitaip užsitarnausi autoritetingų žmonių meilę?

Būti patogiu – reiškia visada priklausyti nuo kitų žmonių: jų nuomonių, norų ir jausmų.

Būti patogiu – reiškia tylėti, kai kiti kalba, demonstruojant aplinkiniams laimę ir harmoniją.

O retkarčiais užguitas „Aš“ visgi pasireiškia, išnyra į paviršių skausmo ir liūdesio pavidalu. Jis labai trokšta būti išgirstas, pamatytas, atpažintas. Jis trokšta laisvės. Jis nori užimti savo vietą ir atsitiesti. Tačiau įpratęs jis tik tyliai verkti naktimis, kai niekas nemato.

Kartais tas mažas užguitas „Aš“ pasireiškia per pyktį, tačiau ką su tuo pykčiu daryti? Pykti juk nepadoru – šitą faktą „Aš“ įsiminė dar vaikystėje. Ir vėl laidoja emocijas kūne, o jos, nerasdamos išėjimo, ima reikštis per ligas.

Patogus žmogus visą laiką mokosi ir kolekcionuoja diplomus, žinias, patirtį, sandėliuoja ir galiausiai palaidoja save visame tame. Perfekcionizmą skatina dar ir baimė pralaimėti bei patirti nesėkmę, būti pasmerktam dėl neteisingų žingsnių.

Į patogų žmogų visada patogu kreiptis pagalbos. Jis ir pats bruks jums savo pagalbą, kad pateisintų savo egzistavimą šiame pasaulyje.

Patogus žmogus bijo permainų. Siaubingai.

O žvelgiant realiai, būti patogiu – reiškia nusiimti atsakomybę už savo jausmus, troškimus, mintis ir veiksmus. Tai reiškia atiduoti visa tai kitiems.

Būti patogiu – visada likti mažu vaiku suaugusio žmogaus kūne, slepiantis už autoritetingų suaugusių nugarų. Arba apsimesti suaugusiu.

Rašau šias eilutes ir jaučiu, kaip kaupiasi pyktis, kuris kaitaliojasi su baime – baime, kad aplinkiniai nesupras, pasmerks ir mane atstums. Sveika, mano baime! Aš tave girdžiu… Ir rašau toliau…

Būti patogiu – labai patogus įprotis žmogui, kuris nenori subręsti. Būti patogiu – tai puoselėti aukos vaidmenį, iškelti savo pasiaukojimą ant pjedestalo.

Būti patogiu – reiškia kartais duoti valią savo nepatogumui, tačiau labai greitai paslėpti jį į tolimiausią širdies kertelę, nes pasidaro baisu, o ir neaišku, ką su tuo nepatogumu daryti.

Būti patogiu tampa šeimos tradicija ir šitas patogumas kaip pereinamasis prizas perduodamas vaikams, nes kitaip kokia patogumo prasmė? Kam tada visas tas pasiaukojimas?

O suaugti žmogus pradeda tik tada, kai gyvenime atras sau vietą nepatogumas.

Šaltinis