Lietuvos ambasadą ragina perkelti į Jeruzalę

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-15 22:10:29, skaitė 500, komentavo 2

Lietuvos ambasadą ragina perkelti į Jeruzalę

Seimo narių grupė kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Juozą Bernatonį dėl Lietuvos ambasados perkėlimo į Jeruzalę.

Seimo narių grupė kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių ir į Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką Juozą Bernatonį dėl Lietuvos ambasados perkėlimo į Jeruzalę. Kreipimosi autoriai Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nariai Laurynas Kasčiūnas, Dainius Kreivys, Rimantas Jonas Dagys, Emanuelis Zingeris, Žygimantas Pavilionis ir kiti Seimo nariai klausia, kodėl Lietuvos atstovai nedalyvavo JAV ambasados atidarymo reginyje Jeruzalėje?

Jie teiraujasi, ar Lietuvoje bus pradėti svarstymai ir diskusija dėl mūsų šalies ambasados perkėlimo į istorinę Izraelio sostinę Jeruzalę, taip išreiškiant solidarumą su Izraelio valstybe ir JAV, ar Lietuva galėtų inicijuoti diskusiją ES formatuose dėl Europos šalių ambasadų perkėlimo į Jeruzalę?

„2018 m. gegužės 14 d. Jungtinės Amerikos Valstijos perkėlė savo ambasadą į Jeruzalę. Kai kurios Europos Sąjungos valstybės narės - Čekija, Rumunija ir Vengrija - taip pat kalba apie ketinimus pasekti JAV pavyzdžiu ir perkelti savo ambasadas. Jeruzalė yra istorinė žydų valstybės sostinė, todėl diplomatinių atstovybių perkėlimas rodo istorinio teisingumo atkūrimą. Izraelis yra vienintelė demokratinė valstybė regione ir ištikima Vakarų šalių sąjungininkė“, - sako L. Kasčiūnas.

„Jeruzalė yra Izraelio valstybės sostinė, taip kaip Vilnius yra mūsų valstybės sostinė. Ir šio fakto niekas negali paneigti“, - pabrėžia D. Kreivys.

Jeruzalėje veikia Izraelio valstybės parlamentas ir kitos valdžios institucijos. Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad JAV ambasada perkelta į Jeruzalės vakarinę dalį.

„Modernios Izraelio valstybės istorija yra sudėtinga ir komplikuota. Tai valstybė, kurios nepripažįsta jos kaimynai ir dauguma kitų arabiškų valstybių. Jos aiškiai ir oficialiai deklaruoja, kad Izraelis turi būti sunaikintas. Izraelio valstybė tiesiogine prasme nuolat kovoja dėl savo išlikimo. Ir šiuo atveju ne Izraelis yra agresorius - ši valstybė nesiruošia okupuoti nė vienos šalies. Jeruzalė yra oficiali Izraelio sostinė. Tad jei pripažįstame Izraelio valstybę, tuomet turėtumėme pripažinti ir jos sostinę Jeruzalę“, - sako kreipimosi autoriai.