Ramūnas Karbauskis: „Nuslėptus A. Kubiliaus šeimos ryšius su Baltarusija turi įvertinti ne tik etikos sargai, bet ir Seimas“

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/2018... 2018-05-16 23:05:56, skaitė 685, komentavo 0

Ramūnas Karbauskis: „Nuslėptus A. Kubiliaus šeimos ryšius su Baltarusija turi įvertinti ne tik etikos sargai, bet ir Seimas“

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis kreipsis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) dėl Andriaus Kubiliaus ilgai slėpto ir nedeklaruoto sūnaus atstovaujamo verslo, kuris, anot „Kauno dienos“ šiandien publikuoto straipsnio, glaudžiai susijęs su Baltarusija ir Baltarusijos prezidento A. Lukašenkos administracija bei šiuo metu sukuria Seimo nariui interesų konfliktą. R. Karbauskis sako, kad nuslėpti konservatoriaus ryšiai galimai prasilenkia ne tik su Seimo nario etika, bet ir šiurkščiai pažeidžia Konstituciją.

„Andrius Kubilius aktyviai dalyvauja Artūro Skardžiaus apkaltos procese ir galimai tą aktyvumą inspiravo ne skaidrumo siekis, kas labiausiai ir nuvilia, o sūnaus atstovaujama įmonė, kuri turi tų pačių verslo interesų Baltarusijoje, kaip ir A. Skardžiaus šeimos nariai. Akivaizdu, kad konkuruojančių rinkoje verslo grupių interesai atsispindi šioje dviejų Seimo narių kovoje, o konservatoriaus elgesys tik dar kartą įrodo, kaip daromas poveikis verslo ir politikos aplinkoje, naudojant politikos įrankius, kuriuos puikiai yra įvaldę konservatoriai“, – sako R. Karbauskis. Todėl, pasak jo, bus kreiptasi į VTEK, kad būtų ištirti Seimo nario A. Kubiliaus veiksmai  ir pasisakymai, kurie galimai atspindi privačius konservatoriaus interesus.

R. Karbauskis neatmeta galimybės, kad viešumoje pasirodę faktai apie A. Kubiliaus sūnaus verslo ryšius Baltarusijoje gali virsti apkaltos procesu.

„Kauno diena“ trečiadienį paskelbė publikaciją „Konservatoriaus sūnaus uodega – energetikos versle Baltarusijoje“, kurioje teigiama, kad A. Kubilius gali atstovauti A. Skardžiaus šeimos verslo Baltarusijoje konkurentams. Pasak „Kauno dienos“ žurnalisto, „Modus Grupė“ prieš keletą metų plačiai įžengė į Baltarusiją. Čia turi ne tik „BMW“ ir „Mini“ autocentrą, bet plečia veiklą saulės energetikos, biodujų jėgainių statybos bei eksploatacijos versle.

„Kauno dienoje“ rašoma, kad 100 proc. „Modus Grupė“ akcijų per Nyderlanduose registruotą „MG NL Holding“ valdo vilnietis verslininkas Kęstutis Martinkėnas, kuris taip pat viešojoje erdvėje glaudžiai siejamas su konservatoriais. Prieš kurį laiką buvo oficialiai skelbiama, kad jo turtas vertinamas maždaug 150 milijonų eurų.

„Dabar „Modus Energy“ ketina baigti projektą biodujų jėgainių, kurių bendras pajėgumas bus 25 MW srityje, investicijos turėtų siekti maždaug 100 milijonų eurų. Baltarusijoje yra registruotos dvi dukterinės bendrovės – „Kobylovka biodujos“ ir „Porochonskoe biodujos“. Jėgainės veiks trijuose kolūkiuose: „Tėvynės“ (Pružanų rajone), „Parohonskoe“  (Pinsko rajonas) ir „Vosyliškės“ (Ščiučino rajonas). Visi šie kolūkiai priklauso agrokombinatui „Mačiulišči“, kuris tiesiogiai pavaldus Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukošenkos administracijai.

„Modys Energy“ pirmąją saulės energijos jėgainę Baltarusijoje pastatė 2016 metų vasarą. Tų pačių metų rugsėjo pabaigoje A. Kubiliaus sūnus Vytautas paskiriamas UAB „Modys Grupė“ stebėtojų tarybos nariu. Registrų centro duomenimis, juo yra iki šiol“, – rašoma „Kauno dienoje“.