Seimas nusprendė svarstyti siūlymą steigti valstybines vaistines ligoninėse

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/22596/seimas-nu... 2018-05-17 10:34:00, skaitė 403, komentavo 0

Seimas nusprendė svarstyti siūlymą steigti valstybines vaistines ligoninėse

vaistine-vaistai.jpg

Seimas svarstys „valstiečių“ pateiktą įstatymo projektą steigti valstybines vaistines valstybinėse gydymo įstaigose, kur projekto autorių teigimu vaistai žmonėms turėtų kainuoti pigiau. Opozicija prieštaravo šiems siūlymams teigdama, jog tokie dalykai iškraipys rinką, neatsižvelgdama dėmesio į tai, kad sveikatos apsaugos sistema, pirmiausiai, yra skirta žmonėms, o ne rinkai.

Seimas nusprendė pradėti Farmacijos įstatymo 35 straipsnio pataisų projekto Nr. XIIIP-1939 dėl vaistinių darbo reglamentavimo svarstymo procedūrą.

„Ši galimybė ne tik išplėstų prekybos vietas, bet ir taptų patogi pacientams, nes, deja, kol kas jie tos galimybės neturi ir, tarkime, kada yra išrašomi iš ligoninės ir gauna receptą, būna priversti ieškoti visuomenės vaistinių arba siųsti savo giminaičius, artimuosius, tai padaryti už juos. Tokia yra projekto esmė – palengvinti vaistų prieinamumą, kartu sukuriant alternatyvią galimybę įsigyti vaistus, tikėtina, pigiau“, – pristatydama pataisas sakė viena iš jų iniciatorių – Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė.

Pasak Seimo narės, Lietuvoje vyrauja tendencija, kad vaistinių tinklai tuose regionuose, kur yra gana mažai gyventojų, yra nesteigiami, tačiau dažnai tuose miesteliuose, regionų didesniuose kaimuose yra slaugos ligoninės, kurios galėtų turėti vaistinę ir taip supaprastintų vaistų prieinamumą regionų gyventojams.

Projektu siūloma tikslinti ligoninių vaistinių reglamentavimą, nustatant, kad ligoninės vaistine būtų laikomas asmens sveikatos priežiūros įstaigos padalinys, aprūpinantis šią įstaigą vaistiniais preparatais ir vaistinių prekėmis. Ligoninės vaistinėje vaistiniai preparatai galėtų būti parduodami (išduodami) ir gyventojams.

Numatoma, kad pataisos įsigaliotų 2019 m. sausio 1 d.

Projektui po pateikimo pritarė 62, prieš balsavo 16, susilaikė 13 Seimo narių.

Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Sveikatos reikalų komitetas, projektą Seimo posėdyje numatoma svarstyti birželio 26 d.