Draudžiama į Lietuvą įvežti pieno ir mėsos produktus iš ne ES šalių

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-05-18 10:52:19, skaitė 452, komentavo 0

Draudžiama į Lietuvą įvežti pieno ir mėsos produktus iš ne ES šalių

Pieno ir mėsos produktai, archyvinė nuotrauka
Pieno ir mėsos produktai, archyvinė nuotrauka

Vien Vilniaus tarptautiniame oro uoste per vienos dienos keleivių asmeninio bagažo patikrinimus konfiskuota dešimt kilogramų gyvūninės kilmės maisto produktų

VILNIUS, gegužės 17 — Sputnik. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad saugantis gyvūnų užkrečiamųjų ligų, draudžiama iš trečiųjų šalių į Europos Sąjungos (ES) teritoriją įvežti mėsos ar pieno produktų ir gaminių. Atsivežti draudžiama net ir nedidelius šių produktų kiekius savo reikmėms.

Draudimu siekiama išvengti gyvūnų užkrečiamųjų ligų, ypač afrikinio kiaulių maro, sukėlėjų patekimo į ES teritoriją.

Toliau išvardyti gyvūninių produktų įvežimo apribojimai netaikomi vykstant iš Andoros Kunigaikštystės, Lichtenšteino Kunigaikštystės, Norvegijos Karalystės, San Marino Respublikos, Šveicarijos Konfederacijos.

Draudžiama įvežti:

— mėsą ir jos produktus (lašinius, šviežią ar perdirbtą mėsą, įskaitant ir paukštieną, riebalus, dešras, mėsos konservus, tešlos gaminius, įdarytus mėsa, padažus ar sriubas su mėsa ir kt.);

— pieną ir jo produktus (pieną, kondensuotą pieną, pieno miltelius, grietinę, varškę, kefyrą, sūrį, sviestą, jogurtą, pieniškus ledus ir kt.);

— gyvūnų augintinių ėdalą, kurių sudėtyje yra mėsos ir / ar pieno produktų (šunų ir kačių ėdalą, konservus, skanėstus šunims ir kt.).

Lietuvos muitinės spaudos tarnyba primena, kokiem sproduktams daromos išimtys: leidžiama įvežti kūdikiams skirtus pieno miltelius, kūdikių maistą ar specialųjį gydymo tikslams skirtą maistą, specialųjį gydymo tikslams skirtą augintinių ėdalą (jeigu vienam asmeniui tenkantis produktų kiekis neviršija 2 kg, o iš Farerų salų, Grenlandijos ir Islandijos Respublikos neviršija 10 kg). Be to, galima įvežti, jei produktai prieš atidarant pakuotes neturi būti laikomi šaldytuve, jei produktai supakuoti originaliose gamintojų pakuotėse, skirtose parduoti galutiniam vartotojui, ir jei produkto pakuotė nepažeista, išskyrus tuos atvejus, kai produktas tuo metu vartojamas.

Leidžiama įvežti: iki 2 kg medaus ir jo produktų, kiaušinių, gyvų austrių, gyvų midijų ir sraigių (iki 10 kg iš Farerų salų, Grenlandijos ir Islandijos); iki 20 kg žuvų produktų (svorio apribojimai netaikomi įvežant iš Farerų salų ir Islandijos); šviežios žuvies (privalo būti išdarinėta), džiovintos, termiškai perdirbtos, sūdytos, rūkytos žuvies ar žuvų konservų; kiautuotų vėžiagyvių, tokių kaip krevetės, omarai, negyvos midijos ir negyvos austrės; iki 125 g eršketų rūšies ikrų.

Visų į Lietuvą iš trečiųjų šalių atvykstančių asmenų bagažą tikrina Muitinės departamento pareigūnai, o tuose sienos kirtimo punktuose, kuriuose nėra Muitinės ir VMVT pasienio veterinarijos postų — Valstybės sienos apsaugos pareigūnai. VMVT duomenimis, nuo šių metų pradžios iš keliautojų bagažų jau konfiskuota beveik 1,4 tonos įvairių gyvūninių produktų. Keliaujantys iš trečiųjų šalių turėtų prisiminti, kad nesilaikant nustatytų reikalavimų, draudžiami maisto produktai bus konfiskuoti ir sunaikinti. Draudimų nepaisantiems keliautojams gali grėsti ir administracinė atsakomybė.