Seimas siūlo Lietuvoje už Georgijaus juostą skirti nuo 150 iki 300 eurų baudas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-05-18 11:33:23, skaitė 531, komentavo 3

Seimas siūlo Lietuvoje už Georgijaus juostą skirti nuo 150 iki 300 eurų baudas

Georgijaus juostelė, archyvinė nuotrauka
Georgijaus juostelė, archyvinė nuotrauka

Seimas pritarė projektui, kuriuo siūloma Georgijaus juosteles priskirti prie nacistinių ir komunistinių simbolių, kurių platinimas Lietuvoje būtų ribojimas

VILNIUS, gegužės 18 — Sputnik. Ketvirtadienį Seimas pritarė teikiamam projektui, pagal kurį Georgijaus juostų platinimas, naudojimas susirinkimuose ar kituose masiniuose renginiuose arba kitoks demonstravimas užtrauktų baudą nuo 150 iki 300 eurų, praneša RIA Novosti.

Anksčiau Tėvynės sąjungos — Lietuvos krikščionių demokratų partijos nariai įregistravo atitinkamas pataisas Seime.

Seimas po pateikimo projektui pritarė. Iš užsiregistravusių 76 Seimo narių už buvo 41, prieš — 10, susilaikė — 25. Tolesnis projekto svarstymas numatomas rudens sesijoje.

"Šiuo metu Georgijaus juostelės tapo prorusiškų jėgų ir Rusijos imperializmo atpažinimo ženklu", — teigia vienas iš projekto autorių Laurynas Kasčiūnas.

Ironiškai į tokį konservatorių siūlymą sureagavo socialdemokratas Algirdas Sysas, pasiūlydamas uždrausti ne tik juosteles, bet ir visą Rusiją.

Akcija "Georgijaus juosta" skirta Didžiojo Tėvynės karo pergalės šventėms. Akcijos idėja atsirado 2005 metais agentūroje "RIA Novosti", kuri dabar įtraukta į MIA "Rossija Segodnia". Tuo pačiu metu buvo surengta pirmoji akcija, o nuo to laiko pririšti juostelę gegužės 9-osios išvakarėse jau tapo tradicija. Milijonams žmonių ne tik Rusijoje, bet ir užsienyje, Georgijaus juosta yra atminties, kartų ryšio ir karinės šlovės simbolis. 2017 metais akcija įvyko daugiau nei 90 pasaulio šalių.