Afrikoje plinta Ebolos karštinė

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-20 08:34:33, skaitė 445, komentavo 1

Afrikoje plinta Ebolos karštinė

LDiena.lt: ATSARGIAI - delfinariumo amebų kopypeitas!
---

Kongo Demokratinėje Respublikoje (KDR), kovojančioje su Ebolos viruso protrūkiu, viename didmiesčių, turinčiame per milijoną gyventojų, nustatyti trys nauji susirgimo hemoragine karštine atvejai, pranešė šalies Sveikatos apsaugos ministerija.

Susirgimai patvirtinti Mbadakos mieste. Mbandaka įsikūrusi Kongo upės, jungiančios šį miestą su sostine Kinšasa, pakrantėje. Kiek anksčiau šią savaitę Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) įspėjo, jog esama realios grėsmės, kad virusas iš Mbandakos gali išplisti į sostinę, esančią už šimtų kilometrų į pietus, taip pat į aplinkines valstybes. Apie naują Ebolos viruso protrūkį KDR buvo oficialiai paskelbta gegužės 8 dieną. Jis buvo užfiksuotas šalies šiaurės vakaruose esančios Pusiaujo provincijos kaimiškoje vietovėje. Sveikatos apsaugos ministerija nurodė, kad iki šiol pranešta apie 43 užsikrėtimo Ebolos hemoragine karštine atvejus; 17 iš jų buvo patvirtinti, 21 laikomas tikėtinu, o penki – įtariamais.

Už reagavimą į ekstremalias situacijas atsakingas PSO generalinio direktoriaus pavaduotojas Peteris Salama penktadienį sakė, kad viruso išplitimas į miestą komplikavo kovą su šia infekcija, nes sėkmė labai priklauso nuo to, kaip greitai pavyksta nustatyti ir izoliuoti asmenis, kuriems įtariama ši liga.

Ebolos virusas yra potencialiai mirtinas ir itin užkrečiamas, todėl šios infekcijos protrūkį labai sunku suvaldyti, ypač miestuose, kur žmonės daugiau keliauja ir bendrauja tarpusavyje. Medikai, neturintys vaistų šiai virusinei infekcijai gydyti, izoliuoja pacientus ir stengiasi nustatyti asmenis, su kuriais jie bendravo. PSO peržiūrėjo savo ankstesnį grėsmės vertinimą ir paskelbė, kad epidemijos plitimo šalies viduje pavojus laikomas „labai dideliu“, o išplitimo už šalies ribų – „dideliu“. Pasaulio mastu epidemijos protrūkio grėsmė vertinama kaip „žema“.

Pastarąjį hemoraginės karštinės protrūkį KDR sukėlė ta pati Ebolos viruso atmaina, kokia 2013–2015 metais siautė trijose Vakarų Afrikos valstybėse ir sukėlė tarptautinę paniką. Tąsyk mirė daugiau nei 11 300 žmonių ir tai buvo daugiausiai gyvybių pareikalavusi Ebolos epidemija. PSO sulaukė aštrios kritikos dėl savo veiksmų per 2013 metų protrūkį ir pažadėjo, jog bus imtasi priemonių pagerinti atsaką į tokias ekstremalias situacijas. Šiuo metu licencijuotų vaistų Ebolos karštinės gydymui ir prevencijai nėra.

rečiadienį į Kongo Demokratinę Respubliką buvo atgabenta eksperimentinė vakcina, o šalies vyriausybė davė leidimą ją naudoti.