Specialistai: 36 proc. tikimybė, kad vėjas radiaciją iš Astravo neštų į Lietuvą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-20 08:55:36, skaitė 465, komentavo 1

Specialistai: 36 proc. tikimybė, kad vėjas radiaciją iš Astravo neštų į Lietuvą

LDiena.lt: ATSARGIAI - tai ne informacija, o rusofreniška delfinariumo amebų propaganda!
---

Lietuvos specialistai metus rinko duomenis ir atskleidė, kokia tikimybė, kad Astravo atominėje elektrinėje įvykus avarijai, vėjas su radioaktyviomis dalelėmis pūstų į Lietuvą. Sakantiems, kad vėjas retai pučia iš Baltarusijos pusės, teks nemaloniai nustebti, šeštadienį pranešė TV3 „Žinios“.

Pirmą kartą paskaičiuota, kokia tikimybė, kad avarijos Astrave metu vėjas radioaktyvias daleles neš į Lietuvą. Du kartus per parą ištisus metus fiksuoti duomenys rodo, kad vėjas radiaciją į mus neštų 36 proc. tikimybe, o 64 proc. neštų nuo Lietuvos. Nors jeigu ir pučia vėjas nuo Lietuvos, debesis kartais apsisuka ir grįžta į Lietuvą. Todėl Rusijos ir Baltarusijos tylos atveju tik perspėjimo stotelės gali būti išsigelbėjimu.

„Artimiausia stotelė yra nutolusi 17 km nuo Vilniaus. Jeigu vėjo greitis yra apie 20 km per valandą, tai po pusantros valandos jau gauname pirmuosius duomenis“, – teigė Aplinkos apsaugos agentūros atstovė Olga Uselienė.

Vilniuje, maždaug už 50 km nuo statomos Astravo elektrinės, yra viena ankstyvo perspėjimo stotelė, veikianti trejus metus. Iš viso Lietuvoje jų veikia jau 30, šiemet dar bus įrengta 13 tokių stotelių, dauguma jų bus palei Baltarusijos sieną.

BNS rašė, kad Seimas pernai birželį įstatymu įtvirtino, kad Astravo jėgainė yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekiama pagrįsti elektros importo ribojimus.