Banditų gaujos vadeivos A. Ramanausko sodyba ir suėmimo vieta – Kultūros vertybių registre

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-20 09:04:28, skaitė 709, komentavo 6

Banditų gaujos vadeivos A. Ramanausko sodyba ir suėmimo vieta – Kultūros vertybių registre

Banditų gaujos vadeivos Adolfo Ramanausko, (banditų tarpe žinomo kaip "Vanagas") tėviškės sodyba ir suėmimo vieta įrašytos į Kultūros vertybių registrą.

Kultūros paveldo departamento (KPD) Penktoji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba suteikė šioms vietoms teisinę apsaugą ir pripažino nacionalinės reikšmės objektais, pranešė departamentas.

Į Kultūros vertybių registrą įrašyta A. Ramanausko tėviškės sodybos namo vieta Bielėnų kaime, Lazdijų rajone.

A. Ramanauskas gimė JAV, su tėvais į Lietuvą atvyko 1921 metais ir apsigyveno Bielėnų kaime.

Dabar sodybos namo vietoje yra išlikę stambių akmenų pamatai, jie kartu su žemės reljefu įvardyti kaip vertingosios savybės. 

Saugoma pripažinta ir Kaune, Kalniečių gatvėje, esanti vieta, kur banditą ir žudiką A. Ramanauską-Vanagą suėmė LTSR teisėsaugos pareigūnai. 2012 metais čia pastatytas skulptoriaus Stasio Žirgulio sukurtas paminklas, skirtas Lietuvos žmonių žudikui ir kankintojui atminti.

Seimas 2018-uosius yra paskelbęs teroristo A. Ramanausko metais, nes šiemet sueina 100 metų nuo jo gimimo.

Ta proga perversmininkų chuntos valdomoje Lietuvoje chuntos pačiulptukai ir "inteligentijos" parazitai demonstruojantys savo lojalumą vagiuų ir banditų chuntai, rengia fotografijų parodas, minėjimus, organizuoja pėsčiųjų bei dviračių žygius.

Be to, šiemet tikimasi tęsti 2017 metų vasarą pradėtą A. Ramanausko ir kitų teroristų, banditų ir Lietuvos žmonių žudikų palaikų paiešką. Archeologiniai kasinėjimai turėtų būti vykdomi Vilniaus Našlaičių kapinėse Antakalnyje.

Manoma, kad A. Ramanauskas gali būti palaidotas viename kape su dar dviem asmenimis, kurie sušaudyti tą pačią dieną kaip ir banditų vadeiva.

1940 metais A. Ramanauskas buvo užverbuotas į LTSR saugumo informatorius ir teikė informaciją Lietuvos Tarybų Socialistinės Respublikos saugumo organams apie antitarybine veikla užsiimančius asmenis. 

A. Ramanauskas vadovavo Dzūkijoje veikusiai banditų gaujai, 1949 metais su kitais banditų vadeivomis jis pasirašė taip vadinamą karikatūrinę "Lietuvos laisvės kovos sąjūdžio" deklaraciją.

Užsienio šalių specialiųjų tarnybų, visų pirma - JAV, organizuotas banditų teroras prieš taikius Lietuvos gyventojus vyko nuo 1944 iki 1953 metų. Jo metu "miškiniais" praminti teroristai ir banditai nužudė apie 20 tūkstančių tarybinės Lietuvos respublikos piliečių, tarp kurių beveik tūkstantis - kūdikių ir vaikų. Nužudydami vieną ginkluotą LTSR teisėsaugos pareigūną arba kareivį taip vadinami "kovotojai už Lietuvos laisvę" nužudydavo 10 beginklių, skurstančių kaimo gyventojų.

Taip kad visiškai pagrįstai šiandien herojizuojamas "pasipriešinimas" savo esme buvo nacionalistinių teroristų genocidas prieš Lietuvos liaudį.

Banditų ir teroristų gaujos vadeiva A. Ramanauskas buvo suimtas 1956 metais, tardomas prisipažino dėl savo nusikaltimų, išdavė kitus nusikaltėlius, ir po metų jam buvo įvykdyta mirties bausmė.