Liūdnos žinios šokolado mėgėjams: kakavos trūkumą prognozuoja jau 2020 m.

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-21 23:56:56, skaitė 421, komentavo 0

Liūdnos žinios šokolado mėgėjams: kakavos trūkumą prognozuoja jau 2020 m.

Dramblio kaulo krante – nerimas dėl gresiančio kakavos trūkumo. Sunerimti reikėtų visiems šokolado mėgėjams, nes čia pagaminama beveik pusė viso pasaulio kakavos. Nerimaujama, kad kakavos stygių gamintojai pajus jau 2020 m. Kakavos plantacijos kenčia ir nuo drėgmės trūkumo, ir nuo stiprių liūčių, tačiau pagrindinė priežastis – nykstantys miškai.

„Anksčiau Dramblio Kaulo krante buvo daug miškų, dažnai sulaukdavome lietaus. Bet šiandien nėra nei medžių, nei lietaus, greit nebebus ir kakavos“, – pabrėžia Nzramos kooperatyvo žemės ūkio ekspertas Paulas Kangahas.

Auganti šokolado paklausa skatina plantacijų plėtimą ir miškų naikinimą. Tačiau liekant mažiau miškų, suardoma ekosistemos pusiausvyra ir kakavmedžiams nebepakanka dirvoje esančios drėgmės. Klimato kaita kakavos plantacijoms kelia didelį pavojų. Medžiai galėtų suteikti kakavmedžiams pavėsį, padėtų sušvelninti vietines klimato sąlygas palengva vėsindami, ore ir dirvoje palaikydami drėgmę, dirvą išlaikytų derlingą. Tačiau dėl „rudojo aukso“ naikinami nacionaliniai parkai ir kitos saugomos teritorijos.

Įvairios atsakingo vartojimo iniciatyvos siekia paskatinti šokolado mėgėjų domėjimąsi kakavos kilme ir taip paskatinti juos rinktis produktus, sukurtus tausojant aplinką. Europa yra didžiausia šokolado vartotoja pasaulyje, o nepranokstami šio saldumyno mėgėjai yra šveicarai, vokiečiai, airiai ir britai.

Pasaulio bankas pažadėjo suteikti Dramblio kaulo krantui beveik milijardo eurų paramą, kad padėtų gauti iš kakavos ir kitų žemės ūkio produktų daugiau naudos regiono vystymuisi.