Lietuvos liustracijos komisija pripažino, jog Banionis nebuvo KGB agentas

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-05-22 10:46:40, skaitė 444, komentavo 5

Lietuvos liustracijos komisija pripažino, jog Banionis nebuvo KGB agentas

Donatas Banionis, archyvinė nuotrauka
Donatas Banionis, archyvinė nuotrauka

Taip pat kaltinimai buvo panaikinti Lietuvos kamerinio orkestro vadovui Sauliui Sondeckiui. Sondeckio sūnus ketina pateikti ieškinį prieš Lietuvos genocido centrą už Vienos konvencijos pažeidimą jo tėvo ir Banionio atžvilgiu

VILNIUS, gegužės 21 — Sputnik. Liustracijos komisija pripažino, kad Lietuvos kamerinio orkestro vadovas Saulius Sondeckis ir Tarybų aktorius Donatas Banionis nebendradarbiavo su KGB, pranešama interviu LRT.

Komisijos pirmininkas Algimantas Urmonas, išnagrinėjęs Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro (LGGRTC) paskelbtus dokumentus, pareiškė, kad nėra pagrindo teigti, jog Saulius Sondeckis ir Donatas Banionis slapta bendradarbiavo su KGB.

Dirigento sūnus, Saulius Sondeckis Jaunesnysis, pranešė LRT, kad neatmeta galimybės kreiptis į teismą.

"Ir be Liustracijos komisijos išvadų galime laimėti bet kokį teismą. Pirmiausia, mano tėvas ir Banionis yra mirę — kadangi žmonės negali apsiginti patys, yra pažeista Vienos konvencija", — sakė Sondeckis Jaunesnysis.

Aktoriaus Banionio sūnus Raimundas kol kas nežino, kaip toliau veiks.

"Tik penktadienį sužinojome šią žinią, reikia apgalvoti, kokie yra galimi mūsų ėjimai, pasitarti su Sondeckio sūnumi, kitais artimiausiais", — sakė aktoriaus sūnus.

Urmonas interviu LRT pareiškė, kad LGGRTC neatsakingai pasielgė, paviešinęs KGB dokumentus apie Sondeckį ir Banionį, nes pirmiausia turėjo kreiptis į Liustracijos komisiją.

"LGGRTC paskelbė, kad yra duomenys, įtariant bendradarbiavus. Etiketė užklijuota, stigmatizacija įtarimų yra, ji sukelia visokių juodų minčių, o mūsų komisija nusprendė, kad negalima teigti, kad jie bendradarbiavo, nes nėra duomenų. O tų duomenų, kuriuos turi genocido centras, susidarymo šaltinis gali būti įvairus, pavyzdžiui, provokacijos", — sakė Urmonas.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centro direktorė Teresa Burauskaitė pareiškė, kad centras privalo skelbti visus dokumentus.

"Mes jokių verdiktų neskelbiame. Liustracijos komisijos darbas yra svarstyti ir padaryti išvadą", — sakė Burauskaitė.

Anksčiau Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos centras pareiškė, kad Lietuvos ir Tarybų aktorius Donatas Banionis, miręs 2014 metais, ir Lietuvos kamerinio orkestro dirigentas Saulius Sondeckis, miręs 2016 metais, buvo tariamai užverbuoti KGB. Tokie pareiškimai sukėlė viešą pasipiktinimą.

Donatas Banionis
Donatas Banionis