Rusofobai puola: kaip Lietuva stengiasi sugadinti Serbijos ir Rusijos santykius

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-05-23 15:58:17, skaitė 552, komentavo 2

Rusofobai puola: kaip Lietuva stengiasi sugadinti Serbijos ir Rusijos santykius

Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Serbijos prezidento Aleksandro Vučičiaus susitikimas, archyvinė nuotrauka
Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės ir Serbijos prezidento Aleksandro Vučičiaus susitikimas, archyvinė nuotrauka

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė vėl tarptautinės bendruomenės akivaizdoje parodė ištikimybę Vašingtono planams, kuriais siekiama suskaidyti Europos Sąjungą dėl jos narių santykių su Rusija

Susitikimo su Serbijos prezidentu Aleksandru Vučičiumi metu Dalia Grybauskaitė pažadėjo jį užtarti su sąlyga, kad Belgradas atsisakys ne tik istorinių ryšių su Maskva, bet ir su savo tautiečiais Kosove.

Grybauskaitės ir Vučičiaus susitikimas įvyko svarbaus Serbijai ES ir Vakarų Balkanų aukščiausiojo lygio susitikimo išvakarėse. Belgrado įstojimo į Europos Sąjungą procesas vyksta jau ketverius metus. Serbijos ekonomikai narystė Europos Sąjungoje yra labai svarbi dėl šalies geografinės padėties Europos centre.

Bet politiškai Belgradas norėtų išsaugoti savo savarankiškumą. Ypač santykiuose su Maskva. Šie santykiai yra patikrinti ne tik Tarybų laikotarpiu Federacinės Jugoslavijos istorijoje, bet ir amžių ryšiais tarp dviejų tautų — rusų ir serbų. Būtent tai kelia pagrindinių ES rusofobų — Lenkijos ir Baltijos šalių — susierzinimą.

Ne mažiau svarbus yra ir klausimas, ar Belgradas pripažins Kosovo nepriklausomybę. O kadangi sprendimas dėl narystės suvienytoje Europoje priimamas tik visų ES valstybių narių sutikimu, tai į Vilniaus nuomonę Belgradas turi atkreipti dėmesį. Tuo ir pasinaudoja tokie rusofobai kaip Dalia Grybauskaitė.

"Lietuva yra pasirengusi padėti Serbijai įgyvendinti narystei būtinas reformas. Tačiau šios šalies ateitis ES sudėtyje priklausys nuo jos pastangų ir politinio apsisprendimo žengti viena kryptimi su Europa", — buvo sakoma Lietuvos prezidentės spaudos tarnybos pranešime po Grybauskaitės susitikimo su Vučičiumi.

Esą, "Klausyk, Aleksandrai, protingos Dalios, ir viskas tavo šalyje bus gerai. Štai pažiūrėk, kaip klesti Ukraina, Gruzija, Moldova ir Armėnija, kurie patikėjo Vilniumi ir jau gavo arba tuoj tuoj gaus ne tik bevizį įvažiavimą į ES savo piliečiams — potencialiems "zarobitčanams", bet ir visas privilegijas verslui — be muito prekybą ir laisvą prieigą prie Europos rinkų". Tiesa, su ribojančiomis kvotomis ir griežtais standartais bei reglamentais, dėl kurių jau bankrutuoja daugelis jaunųjų ES narių — buvusio socialistinio bloko šalių įmonių ir ūkių. Tačiau to buvusi Europos komisarė biudžeto ir finansų klausimais, o šiuo metu Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė nenori paminėti.

Kaip nenori paminėti ir to, kad savo laiku ji prisidėjo prie valstybinio perversmo Ukrainoje ir po to prasidėjusio karo Donbase.

Štai ir dabar, žinodama apie sudėtingus santykius tarp Belgrado ir Prištinos (Kosovo sostinė — Sputnik), Grybauskaitė bandė daryti spaudimą Vučičiui šiuo klausimu. Esą, atsisakyk savo tautiečių — Kosovo serbų, kurie sudaro penkis procentus iš dalies pripažintos respublikos, ir Vilnius dosniai duos savo sutikimą Serbijos narystei ES. O jeigu ne, tai ne…

Europos Sąjungos plėtra buvusio socialistinio bloko respublikų sąskaita — tai yra JAV projektas. Jo pagrindinis tikslas — visų ES narių politinės, o ne ekonominės lygybės dėka primesti Amerikos valią visai Europai. Pasirodo, kad nedideli išlaikytiniai, tokie kaip Baltijos šalys, kurie neturi ekonominės galios, priverčia Europos grandus šokti pagal "vilnių" dūdą. O tie, savo ruožtu, klausosi tik Vašingtono įsakymų ir nurodymų. Net darydami žalą savo ekonomikai ir savo piliečių gerovei.