Lietuvos tautininkai nesugebėjo suteršti Banionio ir Sondeckio garbės

Autorius: Aleksandr Lipovec Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-05-23 16:06:23, skaitė 519, komentavo 2

Lietuvos tautininkai nesugebėjo suteršti Banionio ir Sondeckio garbės

Donatas Banionis ir Saulius Sondeckis, archyvinė nuotrauka
Donatas Banionis ir Saulius Sondeckis, archyvinė nuotrauka

Lietuvos liustracijos komisija apgailestaudama konstatavo, kad du žymūs Lietuvos ir Sovietų Sąjungos menininkai ― aktorius Donatas Banionis bei dirigentas Saulius Sondeckis ― nebendradarbiavo su TSRS KGB

Lietuvos moralės globėjų pareiškimas paviešintas, tik praėjus pusmečiui po to, kai visas pasaulis sužinojo apie tariamus žinomų pasaulyje žmonių ryšius su sovietine represijų organizacija.

Kai prieš šešis mėnesius pirmą kartą pasirodė informacija apie tai, kad neva Banionis ir Sondeckis buvo slapti KGB agentai ir "skundė" savo kolegas, Lietuvos patriotai "su putomis burnoje" mėgavosi šiomis naujienomis. Valdžiai artima žiniasklaida paruošė didelius straipsnius, kuriuose aiškiai bandė sumenkinti šių dviejų žymių lietuvių įnašą į pasaulio kultūrą.

Tuo pačiu metu, kai pavasarį "Respublika" paskelbė slaptųjų KGB skundikų sąrašus, kuriuose atsidūrė daugiau nei 1500 pavrdžių, ta pati žiniasklaida mirtina tyla ignoravo šias naujienas. O ten buvo dėl ko nustebti.

Skandalinguose sąrašuose atsidūrė beveik viso dabartinio politinio elito viršūnė, vadovaujama Dalios Grybauskaitės ir pagrindinio dešiniųjų ideologo — Vytauto Landsbergio. Ir viskas yra ramu, kilnu. Niekas nešūkauja žiniasklaidoje dėl tautos "proto, garbės ir sąžinės" purvinų mundurų.

Kaip nuo žąsies vanduo

Jau seniai nuolat girdimi gandai apie tai, kad Dėdulė (Vytauto Landsbergio pravardė — Sputnik), dar būdamas Lietuvos valstybinės konservatorijos (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademijos — Sputnik) Morzės abėcėle siuntė pranešimus, kuriuose aktyviai informuodavo valdžią apie kolegų moralę.

Be to, ir aukštos Dalios Grybauskaitės pareigos Lietuvos komunistų partijos aukštojoje partijos mokykloje netapo kliūtimi kilti karjeros laiptais jau nepriklausomoje Lietuvoje.

Kalbama, kad Landsbergio valdžios užgrobimas  "Sąjūdyje" pertvarkos metais — taip pat yra slapta "Judėjimo", kurį organizavo Lietuvos TSR žymių menininkų grupė, kontrolės operacija.

Tyrimą vykdo žinovai

Iškart po TSRS žlugimo ir Lietuvos nepriklausomybės atgavimo šalyje buvo įsteigta Liustracijos komisija. Jos pagrindinė užduotis — priimti atgailą ir suteikti indulgenciją tolimesniam valdymui tiems, kurie prisipažino dėl savo KGB nuodėmių. Buvo sukurtas Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, kuriame nagrinėjami sovietų valdžios palikti archyvai.

Būtent šis centras nurodė į žurnalus su tariamais "KGB agentų" sąrašais, į kuriuos buvo įrašytos Banionio ir Sondeckio pavardės. Kodėl buvo pasirinktos tik dvi pavardės iš tūkstančių žmonių? Akivaizdu, kad šių dviejų vardų svoris Lietuvos valstybės istorijoje yra daug svarbesnis negu visi kartu Landsbergiai-Grybauskaitė-Juknevičienė-Anušauskas.

Įdomu tai, kad dokumentų, kuriuose smerkiami žinomi menininkai, paviešinimas įvyko didelio skandalo dėl "miško brolių" vado Adolfo Ramanausko-Vanago fone. Jo "šviesų" išvaduotojo ir kovotojo su sovietų režimu įvaizdį išdrįso supurvinti rašytoja Rūta Vanagatė. Ji nurodė dokumentus, kurie tariamai liudija, kad Ramanauskas ne tik dalyvavo Lietuvos žydų genocide nacių okupacijos metu, bet ir vėliau bendradarbiavo su sovietų KGB.

Ir norint išsklaidyti bet kokias abejones dėl šios figūros didybės šiuolaikinėje Lietuvos istorijoje, buvo teigiama, kad partizanų pavardžių buvimas KGB agentų sąrašuose turi būti svarstomas kitų istorinių dokumentų kontekste. Neva, neišlaikė kankinimų ir pasirašė baisius dokumentus.

Dedam į krūmus, suspaudę uodegą 

Taigi su Donatu Banioniu ir Sauliu Sondeckiu istorija yra ta pati.

"Tiek Banionis, tiek Sondeckis, pagal turimus duomenis, slapta nebendradarbiavo su KGB struktūromis. Tyrimo metu nustatėme, kad nėra objektyviosios pažeidimų pusės, t.y. nėra jokios veikos ir rezultatų. Tuo pagrindu, pasiremdami ir teismų praktika, mes priėmėme tokį sprendimą", — cituoja Liustracijos komisijos pirmininką Algimantą Urmoną "Obzor".

Tarsi, atsiprašome, suklydome, daugiau taip nedarysime ir sudedame visus taškus. O ar priims šiuos atsiprašymus velioniai maestro ir jų vaikai? Dirigento sūnus Sauliaus Sondeckis Jaunesnysis jau pareiškė, kad gins savo tėvo garbę Europos žmogaus teisių teisme. O Donato Banionio sūnus Raimundas interviu "15 min" sakė: "Nežinau, nesuprantu nieko, kas čia vyksta. Suprantu, kad reikia pakuotis lagaminus ir bėgti iš šios šalies, nes jau baisu. Jau visai baisu bent jau man pasidarė".