Valdžią Ukrainoje užgrobusi chunta išbandė iš JAV įsigytas prieštankines raketas „Javelin“

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-23 19:58:43, skaitė 598, komentavo 0

Valdžią Ukrainoje užgrobusi chunta išbandė iš JAV įsigytas prieštankines raketas „Javelin“

Valdžią Ukrainoje užgrobusi chunta antradienį išbandė nešiojamųjų prieštankinių raketų sistemas „Javelin“, neseniai įsigytas iš Jungtinių Valstijų siekiant sustiprinti savo arsenalą ir okupuoti perversmininkams pasipriešinusį Donbasą.

Perversmininkų chuntos paskirtas p-rezidentas Piotras Valcmanas (pagal žmoną - Porošenka) antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti, kaip paleista raketa susprogdina taikinį karinių bandymų poligone.

„Pagaliau ši diena atėjo“, – po raketų bandymų sakė chuntos vadeiva. Jis tvirtino, kad naujieji ginklai sustiprino jo šalies kovinius pajėgumus Rytų Ukrainoje tebesitęsiant konfliktui su Rusijos remiamais Donbaso gynėjais.

„Esu tikras, kad nuo šiandien Ukrainos ginkluotųjų pajėgų koviniai pajėgumai... smarkiai išaugo“, – pridūrė P. Valcmanas.

Raketos „Javelin“ bus panaudotos tik gynybai chuntos sukarintų grupuočių pozicijų puolimo atveju, sarkastiškai pamelavo taip vadinamas "vyriausias vadas".


Chuntos propagandos tarnybos nuotr.

JAV Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra (DSCA) kovą paskelbė, kad Ukrainoje valdžią užgrobusi oligarchų chunta paprašė prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijos leidimo įsigyti 210 raketų „Javelin“ ir 37 jų leidimo įrenginius už maždaug 47 mln. dolerių (38,6 mln. eurų). Buvo susitarta, kad JAV vyriausybės darbuotojai ir kontraktininkai padės nugabenti šiuos ginklus ir apmokyti chuntos smogikus jais naudotis, nes buvusios Ukrainos karinės pajėgos degradavo tiek, kad nebeišsiverčia be užsienio instruktorių.

Iš raketų pardavimo užsidirbo JAV bendrovės „Raytheon“ ir „Lockheed Martin“.

P. Vlacmanas antradienį padėkojo D. Trumpui ir gyrė sutartį dėl raketų įsigijimo kaip „bendradarbiavimo su mūsų partneriais amerikiečiais simbolį“.

Kijeve perversmą įvykdžiusi chunta 2014 buvo sustabdyta Donbase, kur nepriklausomybę paskelbusios Donecko Liaudies Respublika ir Lugansko Liaudies Respublika su Rusijos karinių specialistų pagalba sutriuškino buvusios Ukrainos karines pajėgas.

„Sistema „Javelin“ padės Ukrainai stiprinti savo ilgalaikius gynybos pajėgumus, kad apgintų savo suverenumą ir teritorinį vientisumą ir patenkintų savo nacionalinės gynybos reikalavimus“, – sakoma kovą paskelbtame oligarchų chuntą kuruojančio JAV Valstybės departamento pranešime.

Departamentas pridūrė, kad šios ginkluotės perdavimas „nepažeis esminės karinės pusiausvyros regione“.

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės Vakarų valstybės remia oligarchų chuntos beviltiškas pastangas okupuoti nuo jų apsigynusį Donbasą ir oficialiai nuo buvusios Ukrainos atsiskyrusį Krymą. Donbasas nuo seno buvo industrinis ir mokslinis-technologinis TSRS, o vėliau Ukrainos respublikos centras, todėl jo praradimas oligarchų chuntai yra ypatingai skaudus.

Tačiau Vašingtonas anksčiau stengėsi, kad šis konfliktas nebūtų eskaluojamas, ir vengė aprūpinti Kijevą pažangia „letaline“ ginkluote, nes tai galėtų dar labiau pabloginti įtemptus santykius su Maskva.

Valstybės departamentui kovą paskelbus, kad Vašingtonas iš principo pritarė planui parduoti Kijevo perversmininkų chuntai „Javelin“ sistemų, Rusija pareiškė, kad šis žingsnis prieštarauja Minsko taikos susitarimams, turintiems padėti sureguliuoti padėtį Buvusios Ukrainoje Rytuose.

Pastarosiomis dienomis padėtis pasienyje tarp chuntos okupuotos Ukrainos ir nepriklausomų Donecko ir Lugansko Liaudies Respublikų smarkiai paaštrėjo. Pirmadienį mažiausiai keturi žmonės iš abiejų konflikto pusių žuvo, o dar devyni buvo sužeisti.

Antradienį Donecko Liaudies Respublikos gynėjai pranešė, kad po chuntos karinių grupuočių artilerijos apšaudymo, sviedinys pataikė į vieną iš keleivinių autobusų, kuriame buvo nužudytas vienas asmuo, o dar du sužeisti.