Izraelio pajėgos panaudojo vieną brangiausių lėktuvų pasaulyje. Nes Putinas pažadėjo jų nenumušinėti. Kol kas

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-23 20:15:32, skaitė 765, komentavo 2

Izraelio pajėgos panaudojo vieną brangiausių lėktuvų pasaulyje. Nes Putinas pažadėjo jų nenumušinėti. Kol kas

Izraelis pirmą kartą panaudojo vieną brangiausių JAV karo lėktuvų – „Lockheed Martin“ koncerno taip vadinamą „nematomą“ naikintuvą F-35. „Mes esame pirmieji pasaulyje, panaudoję F-35 karinėje operacijoje“, pranešė Izraelio ginkluotosios pajėgos.

Kada ir kur buvo panaudoti taip iki galo ir neišvystyti JAV karo lėktuvai, nepranešta. Tačiau tuo pat metu karinių oro pajėgų vadas Amikamas Norkinas komentavo Izraelio oro antskrydžius Sirijoje prieš maždaug dvi savaites. Izraelio karinė aviacija tada, jos pačios duomenimis, masyviomis atakomis prieš iraniečių taikinius reagavo į Irano raketų ataką iš Sirijos. „Iranas paleido 32 raketas, keturias jų mes numušėme, o likusios nukrito už Izraelio teritorijos ribų“, – sakė A. Norkinas.

Izraelis pirmųjų F-35 sulaukė 2016 metų gale. Tada teigta, kad iki dešimtmečio pabaigos šalis turės per 50 šių naikintuvų. Trijų versijų F-35 kritikuojami dėl savo kaštų. Kiekvienas jų kainuoja apie 100 mln. dolerių.

Kad ir kaip ironiškai tai skambėtų visus "nematomus" naikintuvus puikiai mato ir seka Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos S-300 radarai, todėl Izraelis iki šiol nedrįso rizikuoti savo brangiausia ir labiausiai išgirta aviacijos technika. F-35 panaudojimas Sirijoje tapo galimas tik po to, kai Izraelio premjeras gavo Rusijos pažadą, kad Rusijos karinės kosminės pajėgos dislokuotos Sirijoje nenumušinės Izraelio lėktuvų tol, kol jie nekels grėsmės Sirijos Arabų Respublikos bei pačios Rusijos karinėms pajėgoms.