Vilnius nusprendė pavadinti skverą priešais Rusijos ambasadą Boriso Nemcovo vardu

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-05-24 09:52:51, skaitė 603, komentavo 4

Vilnius nusprendė pavadinti skverą priešais Rusijos ambasadą Boriso Nemcovo vardu

Nemcovo skveras priešais Rusijos ambasadą Vilniuje, nuotrauka iš įvykio vietos
Nemcovo skveras priešais Rusijos ambasadą Vilniuje, nuotrauka iš įvykio vietos

Dar sausį Gabrielius Landsbergis kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą ir merą, prašydamas pradėti Vilniaus Latvių gatvės pervadinimo Boriso Nemcovo gatve procedūrą

VILNIUS, gegužės 23 — Sputnik. Šiandien Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritarė iniciatyvai, kad Vilniuje atsirastų Boriso Nemcovo vardu pavadintas skveras, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Nemcovo atminimas bus pagerbtas, suteikus jo vardą skverui priešais Rusijos ambasadą.

Prieš porą mėnesių meras susitiko su sostinėje besilankiusiais žymiais Rusijos opozicijos atstovais, gavusiais prieglobstį Lietuvoje. Išklausęs jų lūkesčius pasiūlė, kaip simboliškai galėtų būti įamžinti Rusijos demokratai Vilniuje. 

"<…> esame dėkingi Vilniui, kuris yra pirmasis  pasaulyje miestas, ėmęsis iniciatyvos įamžinti Boriso atminimą Vilniuje," — susitikimo metu sakė Nemcovo bendražygis Vladimiras Kara-Murza.

Planuojama, kad skvere Latvių gatvėje galėtų atsirasti įvairūs meniniai akcentai, vardiniai suoliukai. Svarstoma, kad šioje vietoje esanti giraitė ir tvenkinys galėtų tapti patrauklia miestiečiams vieta, o čia augantys beržai galėtų būti pavadinti atskirų "demokratijai ir laisvei nusipelniusių Rusijos žmonių ar įvykių atminimui".

Nemcovas buvęs aktyvus opozicijos narys, buvo nušautas 2015-ųjų vasario 27 d. Maskvoje, netoli Kremliaus. Nemcovas ne kartą lankėsi Lietuvoje ir buvo vienas iš aktyviausiai palaikančių lietuvius žmonių Sausio 13-osios įvykių metu bei vėliau.