Istorinis sprendimas tiek Kalifornijos valstijai, tiek ir JAV: naujas gyvenamųjų pastatų statybos reikalavimas, kokio Lietuvoje tiesiog neįsivaizduotume

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-24 20:07:57, skaitė 721, komentavo 1

Istorinis sprendimas tiek Kalifornijos valstijai, tiek ir JAV: naujas gyvenamųjų pastatų statybos reikalavimas, kokio Lietuvoje tiesiog neįsivaizduotume

Nežinia kas sugalvojo tokią straipsnio antraštę, nes sugretinti Kalifornijos dykynių saulės energijos kiekį su mūsų platumomis, gali tik geranoriškas analfabetas arba užsakomuosius straipsnius apie "saulės energetikos naudą" rašantis presstitutas.
---

Kalifornija yra pasirengusi tapti pirmąja JAV valstija ir greičiausiai pirmąją visame pasaulyje, kuri reikalaus, kad kiekvienas naujai statomas namas turėtų įrengtus saulės kolektorius. Beliko tik keletas žingsnių, kol tai virs realybe.

Kalifornijos Energetikos komisija šį mėnesį balsavo dėl šio pasiūlymo ir sprendimas buvo priimtas vienbalsiai – 5 balsai už ir niekas nebalsavo prieš. Šiuo balsavimu siekiama patvirtinti naujos politikos siūlomus pastatų energetinio naudingumo standartus.

Beliko sulaukti Kalifornijos Pastatų standartų komisijos galutinio verdikto ir šis reikalavimas taps įstatymu. Tikėtina, kad tai bus tik formalumas, nes ketinama palaikyti Energetikos komisijos priimtą sprendimą.

Šis įpareigojimas pakeis gyvenamųjų pastatų statybos reikalavimus ir yra skirtas padidinti valstijoje pagaminamos ir naudojamos saulės energijos kiekį. Prieš trejus metus, Kalifornijos gubernatorius Jerry‘is Brown‘as pasirašė teisės aktus, kuriais Kalifornijos valstija įsipareigoja iki 2030 metų pasiekti, kad ne mažiau kaip 50 % valstijoje pagaminamos elektros energijos būtų gaunama iš atsinaujinančių energijos šaltinių ir link to itin sparčiai judama.

Visgi, naujasis pastatų reglamentavimas turės ir savo kainą. Manoma, kad saulės elementų reikalavimas naujos statybos namą vidutiniškai pabrangins 9500 JAV dolerių. Tačiau šio įstatymo šalininkai teigia, kad toks reikalavimo įgyvendinimas kaip tik padidins namo vertę ir pritrauks potencialius pirkėjus, kurie gaus naudos dėl sumažėjusių sąskaitų už elektros energiją.

„Tai neabejotinai yra istorinis sprendimas tiek Kalifornijos valstijai, tiek ir JAV. Kalifornija mūsų šalies saulės energetikos sektoriuje jau seniai pirmauja ir toks masinis saulės energijos išnaudojimas sukėlė milžinišką ekonominę ir aplinkosauginę naudą, įskaitant ir tai, kad tai atnešė dešimtis milijardų JAV dolerių investicijų į mūsų valstiją“, - sakė „Solar Energy Industries Association“ generalinė direktorė Abigail‘ė Ross‘a Hopper. „Dabar Kalifornija ir vėl imasi lyderystės pripažindama, kad saulė (saulės kolektoriai aut. past.) turėtų būti tokia įprasta, kaip lauko durys.“

Hopper pripažino, kad kitos valstijos galbūt dar nepasirengusios sekti Kalifornijos pavyzdžiu. Vis dėlto, Hopper teigė, kad ji vis dar tikisi, kad kai kurios valstijos imsis panašios politikos, ypač po to, kai kitų valstijų vadovai pamatys tokios politikos visokeriopą naudą. Galbūt naudą pamatys ir JAV prezidentas Donald'as Trump'as, kuris kol kas pasižymėjo itin draugišku požiūriu į tradicinę energetiką, o importuojamiems saulės elementams ir jų įrangai uždėjo 30 % tarifus.