Ar savo gyvenimą gyvenate?

Autorius: ŠeimaIrNamai.eu Šaltinis: http://seimairnamai.eu/ar-savo... 2018-05-26 12:36:13, skaitė 563, komentavo 0

Ar savo gyvenimą gyvenate?

„Pasodinau medį, sulaukiau sūnaus ir pastačiau namą – gyvenimą ne veltui nugyvenau“. „Realizavau save kaip moteris: ištekėjau, pagimdžiau vaikų“. „Svarbu įsigyti būstą, mašiną, vasarnamį“… Ir taip toliau. Visa tai kalba vyresnė karta ir šitie principai giliai įsišakniję galvose. O dar prisideda televizija ir kita išorinė informacija, kuri šiuolaikiniame pasaulyje nesiliauja raginti: nuvažiuok ten, gyvenk štai taip ir būsi laimingas.

Ir žmogus puola siekti laimės pagal tėvų receptus ir televizoriaus bei interneto instrukcijas. Lekia paknopstomis, vaikosi pasisekimo, švaistydamas savo vienintelį ir nepakartojamą gyvenimą, kad gautų, ką jam liepė gauti.

Ir štai atbėgo, viską nusipirko, visus pagimdė. Ir kas toliau? Ar jums 30, ar jau 40 – nesvarbu. Svarbu, kad staiga atsiranda bjaurus jausmas: „O kam man visa tai? Viską turiu, bet tai nekelia man jokio džiaugsmo. Kas atsitiko?“

Jaučiasi tuščias ir anaiptol ne laimingas. Kokia priežastis? Reikia grįžti į pradžią. Ir išsiaiškinti, kurių galų jis ten bėgo.

Tai štai. Jeigu į klausimus:

  • Kam tau prireikė tekėti?
  • Kam tau reikalingas toks darbas?
  • Kam tau reikalingi vaikai?
  • Kam tau reikalingas namas?
  • Kam tau prireikė aukštojo išsilavinimo?

… atsakysite „taip reikėjo“, tai jums šito, iš visko sprendžiant, kaip tik ir nereikėjo.

Reikėjo jums to kažkokių kitų žmonių nuomone. Šitą poreikį jums įpiršo sociumas ar jums svarbūs žmonės. Ir gavę, ko siekėte, rizikuojate patekti į žiaurią krizę ar tiesiog pradėti jausti nuolatinį nepasitenkinimą gyvenimu. Jūs ir toliau guositės mintimi „viskas gerai, viskas kaip pas kitus žmones“, ir palaipsniui vis giliau klimpsite į depresiją.

Atkreipkite dėmesį į savo aplinką. Ko, aplinkinių žmonių nuomone, reikia laimei ir pasisekimui? Jūs tvarkėte savo gyvenimą, atsižvelgdamas į jų nuomonę, ar į savo?

Kaip gi gyventi būtent savo gyvenimą?

Svarbu susirasti savas, iš širdies einančias vertybes. Suvokti jas ir jau jų pagrindu kurti gyvenimą savu, individualiu būdu. Remtis savo vertybėmis, planuoti, išsikelti tikslus, o ne dairytis, ką pasakys aplinkiniai ar tėvai. O jeigu manote, kad tai neleistina, kad daryti reikia taip „kaip reikia“, jums atsiveria tiesus kelias į psichologo kabinetą.

Atsakykite į klausimą „Kam to reikia?“ Siekdamas kiekvieno tikslo. Ir jeigu tikslas atitinka būtent jūsų vertybes – realizuokite jį.

Išsamiai atsakykite sau į klausimą: „Jeigu šį tikslą pasieksiu, ką su juo darysiu, ar jausiuos laimingas?“

Atsakykite sau į klausimą: „Koks mano gyvenimo maksimumas, kokia maksimali svajonė? Kuo aš unikalus?“

Šaltinis