A. Babčenka gyvas, jo mirtis buvo inscenizuota

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-05-30 19:01:49, skaitė 795, komentavo 4

A. Babčenka gyvas, jo mirtis buvo inscenizuota

Trečiadienį Kijeve įvyko neįtikėtinas dalykas – anksčiau skelbta, kad žinomas rusų žurnalistas, Kremliaus kritikas Arkadijus Babčenko yra nužudytas, tačiau paaiškėjo, kad jis yra gyvas. Tai skelbia net keli šaltiniai. Paskelbta, kad šis tariamas žurnalisto nužudymas – specialioji Ukrainos saugumo tarnybų operacija.

Pats žurnalistas pasirodė priešais kameras ir atsiprašė visų, taip pat savo žmonos, kuri apie šią operaciją nieko nežinojo.

 

Prieš A. Babčenkai pasirodant eteryje, saugumo tarnybos vadovas Vasilijus Gricako sakė, kad įsakymas likviduoti A. Babčenką pasiekė iš Rusijos specialiųjų tarnybų. Žinybos vadovas teigė, kad pilietis, kurio pavardė prasideda raide G, reikiamų žmonių rado tarp antiteroristinės operacijos kovotojų.

Skelbė apie FSB žudiką

Kiek anksčiau paskelbta, kad prieš žurnalisto Arkadijaus Babčenkos nužudymą į Kijevą atvyko gerai žinomas Rusijos saugumo tarnybos žudikas, pravarde Validolis, skelbia „KavkazCentr“.

Skelbiama, kad į Kijevą Čečėnijos pilietis Validas Lurachmanovas, dar žinomas kaip Aleksandras Smirnovas, atvyko gegužės 3 dieną. Remiantis šaltiniais, jis į Ukrainos teritoriją pateko pasinaudojęs padirbtu pasu.

„Kol kas neaišku, kokiu tikslu jis atvyko. Neatmetama galimybė, kad Rusijos saugumo tarnybos žudikas sekė paskui dar vieną auką ir į Ukrainą atvyko konkrečiu tikslu – surengti dar vieną nusikaltimą“, – teigia „KavkazCentr“.

Skelbiama, kad žudikas 2016 metais buvo sulaikytas Turkijoje. Ten jis buvo apkaltintas Abdulvachido Edilgerijevo nužudymu, kitų čečėnų nužudymų planavimu ir šnipinėjimu Rusijos naudai.

Po metų žudikas ir dar vienas kaltinamasis buvo perduoti Rusijai – išmainyti į Ilmo Umerovo ir Achmeto Čijgozo paleidimą į laisvę.

„Teksty“ skelbia, kad Validolis panašus į Rusijos žurnalisto A. Babčenkos žudiką, kurio fotorobotu dalijasi policijos pareigūnai.

Priminsime, kad anksčiau skelbta, kad Rusijos opozicijos žurnalistas A. Babčenka buvo nužudytas gegužės 29 dienos vakare prie savo namų Kijeve. Žudikas tris kartus šovė jam į nugarą, kai žurnalistas ėjo namo iš parduotuvės.

Metė kaltinimus Rusijai

Ukrainos ministras pirmininkas Vladimiras Groismanas anksčiau trečiadienį teigė, kad A. Babčenkos nužudymas – Rusijos suorganizuota operacija. Pasak Ukrainos ministrų kabineto vadovo, Maskva nesugebėjo atleisti žurnalistui už jo reiškiamas pažiūras, rašo newsru.com.

Kijeve neva įvykdytą nusikaltimą V. Groismanas pakomentavo asmeniniame „Facebook“ puslapyje. Išreikštą nuomonę jis papildė paskutinės socialiniame tinkle A. Babčenkos parašytos žinutės atvaizdu.

Žinutėje žurnalistas prisiminė, kaip 2014 m. gegužės 29 d. tik dėl perkrovos rizikos nesėdo į sraigtasparnį, kuris tą pačią dieną sudužo Ukrainos rytuose.

„Man pasisekė. Taip išeina, kad turiu antrą gimtadienį“, – konstatavo A. Babčenka. „Prieš 10 valandų jis parašė apie antrą savo gimtadienį. Ir štai – nužudytas. Esu įsitikinęs, kad Rusijos totalitarinė mašina neatleido jam už sąžiningumą ir principingumą“, – parašė V. Groismanas. A. Babčenką jis pavadino „tikru Ukrainos draugu, <...> bandžiusiu atskleisti pasauliui tiesą apie Rusijos demonstruojamą agresiją“.

Prielaidą, kad dėl A. Babčenkos nužudymo gali būti kaltas Kremlius, kiek anksčiau išsakė ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavelas Klimkinas, kalbėdamas Niujorke vykusiame JT Saugumo Tarybos posėdyje, informuoja „Interfax-Ukraine“.

„Kas už tai atsakingas, pasakyti dar negalima, tačiau žvelgdami į analogiškus atvejus esame priversti manyti, kad siekdama destabilizuoti Ukrainą Rusija naudojasi ir kitokio tipo taktika, pavyzdžiui, organizuoja teroro aktus, užsiima ardomąja veikla ir vykdo politines žmogžudystes“, – sakė P. Klimkinas.

Ministerijos vadovas priminė, kad A. Babčenka buvo priverstas palikti Rusiją dėl jam iškilusios grėsmės. „Jis ir toliau kovojo už demokratinę Rusiją, Ukrainą, tad Maskva, žinoma, visada žvelgė į jį kaip į priešą“, – sakė P. Klimkinas.