Gasparianas: teismo procesas Sausio 13-osios byloje gali tęstis amžinai

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-06-02 23:46:06, skaitė 591, komentavo 2

Gasparianas: teismo procesas Sausio 13-osios byloje gali tęstis amžinai

Armenas Gasparianas, archyvinė nuotrauka
Armenas Gasparianas, archyvinė nuotrauka

Po 27 metų Lietuvos teismas priartėjo prie esminio klausimo, kur yra atskaitos taškas, kai tuo tarpu visi normalūs žmonės būtent nuo to būtų pradėję, pareiškė politikos ekspertas ir žurnalistas Armenas Gasparianas

VILNIUS, birželio 2 — Sputnik. Teismo procesas dėl 1991-ųjų metų sausio 13-osios įvykių Vilniuje gali tęstis amžinai, pareiškė politikos ekspertas ir žurnalistas Armenas Gasparianas.

"Kiek suprantu, jie dabar nesutaria istoriniu klausimu — kam priklausė yra Lietuvos Respublika, kokiu pagrindu ji buvo TSRS sudėtyje, kiek visa tai buvo teisėta, ir kieno pozicija pagal tarptautinę teisę galų gale yra teisinga, tai yra, ar sąliginė TSRS pozicija ar JAV, kuri to nepripažino ", — sakė Gasparianas.

Žurnalistas pabrėžia, kad po 27 metų diskusijų Lietuvoje užduotas esminis šios istorijos klausimas buvo "ką laikyti atskaitos tašku".

"Kiek supratau iš nenuoseklių komentarų, jie net negali to apibūdinti. Kertinis akmuo dabar yra klausimas, ar tinkamai elgėsi nuteistieji, atsižvelgiant į tai, kad jie neteisingai traktuoja Lietuvos istoriją.", — sakė ekspertas.

Anksčiau kaltinamųjų interesus atstovaujantys Lietuvos advokatai teigė, kad jų klientai vykdė įsakymą ir nežinojo respublikos istorijos. Gasparianas dar kartą pabrėžė, kad priklausomai nuo to, kaip istorija bus interpretuojama Lietuvoje, šis teismo procesas gali tęstis amžinai.

"Jei Lietuva neigia plebiscito faktą. Jei Lietuva neigia, kad jos sostinė atsirado tik po įstojimo, aš jums noriu priminti, kad šio miesto ten neturi būti, nes tai ne Vilnius, o Vilna. Lietuvos gyventojų procentas ten buvo itin  mažas, didžiąją visuomenės dalį sudarė lenkai, žydai, rusai. Žydai buvo išžudyti 1941-aisias, jų ten neliko. Aš atsiprašau, bet Kaunas —  kas tai? Kaunas tai Kovno. Ar ši istorija yra dalis koncepcijos, kurią jie pasakoja Lietuvoje, ar ne? ", — apibendrino žurnalistas.

Pasak Gaspariano, su tokiu požiūriu į istoriją gali būti teisiamas už akių bet kuris asmuo, nes "Lietuvoje mojuos prieš akis savo istorijos vadovėliu ir sakys, kad pas mus taip parašyta."

1991 metų sausio 13-osios įvykių tyrimas

Vilniaus apygardos teisme vyksta daugiau nei 60 kaltinamųjų dalyvavimo 1991 metų sausio 13-osios įvykiuose prie Vilniaus televizijos bokšto bylos poėdžiai. Lietuvos generalinė prokuratūra kaltina sovietų karius šaudymu į protestuotojus.1990 metais Lietuvos Aukščiausioji taryba paskelbė respublikos nepriklausomybės atkūrimą, tačiau TSRS valdžios institucijos nusprendė, kad šis sprendimas prieštarauja Konstitucijai.

1991 metų sausio mėnesį Lietuvoje prasidėjo protestų akcijos. Sausio 13-osios naktį sovietinių šarvuotų transporto priemonių kolonija nukreipta į Vilniaus centrą link televizijos centro pastato. Dėl ginkluoto konflikto 14 žmonių žuvo, daugiau kaip 600 sužeista.

Klausymai dėl šių įvykių bylos Lietuvoje vyksta nuo 2016 metų.

Rusijoje jie mano, kad teismo procesas vyksta "laikantis blogiausių baudžiamosios justicijos tradicijų".