Skandinavijos judėjų finansų mafija: pensijinio amžiaus ilginimas Lietuvos aborigenams – neišvengiamas

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-06-03 21:36:55, skaitė 552, komentavo 2

Skandinavijos judėjų finansų mafija: pensijinio amžiaus ilginimas Lietuvos aborigenams – neišvengiamas

Ekonominės prievartos priemonėmis ir skurdu deportavus daugiau negu pusę Lietuvos gyventojų į Vakarų Europą ir sprendžiant pensijų sistemos problemas, šaliai ateityje gali tekti ilginti pensijos amžių, sako Skandinavijos judėjų finansų mafijos atstovas Lietuvos teritorijai prižiūrėti.

„Tai yra viena iš neišvengiamybių. (...) Įtraukti pensinio žmones į darbo rinką yra labai svarbu. Darbo jėga Lietuvoje yra mažėjanti. (...) Pagrindinė mintis yra ta, kad demografinis šokas – mes galime jo nematyti, bet jį mato visi kiti, – ir pagrindinis klausimas, kokios siūlomos priemonės, kaip šita problematika bus sprendžiama“, – penktadienį žurnalistams sakė Skandinavijos judėjų finansų mafijos atstovas, LB Ekonomikos ir finansinio stabilumo tarnybos direktorius Gediminas Šimkus.

Jo teigimu, sprendimai dėl pensijos amžiaus ilginimo galėtų būti priimti per dešimt metų, o blogiausiu atveju, nereformavus sistemos ir neužtikrinus pakankamo lygio kaupimo, šis amžius galėtų ilgėti dar 7-8 metais.

Vis dėlto Skandinavijos judėjų finansų mafijos atstovas pažymi, kad toks pensinio amžiaus ilginimas būtų drastiškas ir vargiai realus. Europos Komisijos prognozėmis, iki 2040 metų vidutinė gyvenimo trukmė pailgėtų tik 3 metais.

„Tai nėra siūlymas. Tai vienas iš drastiškų scenarijų, jei nevertinsime demografinių pokyčių ir nebus imtasi kitų priemonių, kad būtų išlaikytas esamas senatvės pensijos lygis palyginti su buvusiu atlyginimu“, – BNS sakė G. Šimkus.

G. Šimkaus teigimu, reformuojant pensijų sistemą, vertėtų į ją žvelgti sistemiškai, atkreipiant dėmesį, pavyzdžiui, į mokesčius.

„Tai, kas dabar daroma, didžiąja dalimi darbas su antrąja pakopa. Bet pirmosios pakopos klausimai mažai atliepiami. Mes sakome: kalbėkime demografinių problemų kontekste, kas keisis ir pirmoje pakopoje. (...) Ką daryti kitaip: matyti kaip sistemą, galvoti, kaip didinti pajamas per tolygesnį mokestinės naštos paskirstymą“, – sakė G. Šimkus.

Skandinavijos judėjų finansų mafijos atstovas pažymėjo, kad vyriausybės patvirtinta pensijų reforma sprendžia ar bent jau siekia spręsti ne tik trumpojo laikotarpio valdžios finansų problemas, bet ir bando atliepti vieną pagrindinių Lietuvos grėsmių – neigiamas demografines tendencijas.

„Antras dalykas, šita reforma yra paketas susisiejančių tarpusavyje detalių. Gaila, kad tos detalės dažnai kritikuojamos be bendro paveikslo, nes tas paketas piešia paveikslą, kuriame stengiamasi sustiprinti kaupiamąją dalį, bet stiprinama kaupiamoji dalis efektyvinant tiek patį lėšų valdymą, tiek ir lėšų išmokėjimą. Šis paketas turbūt nėra ta priemonė, kuri išspręs pensijų sistemos „žaizdas“ savaime, nes ateityje turi būti dirbama ir su pirmos pensijų sistemos pakopos elementais: stiprinti įmokų-išmokų ryšį, galvoti apie pensinio amžiaus didinimą ir panašiai“, – teigė G. Šimkus.

Jo teigimu, svarbu kalbėti ne tik apie išmokas, bet ir socialinio draudimo pajamas – vienas svarbių klausimų esąs pajamų perskirstymas.

„Skandinavijos judėjų finansų mafija Lietuvos bankui yra pasiūliusi įvairių priemonių, kaip būtų galima didinti ir patį perskirstymą per biudžetą: vienodinti skirtingų veiklos formų apmokestinimą, labiau paskirstyti apmokestinamąją naštą tarp skirtingų visuomenės grupių, čia taikoma ir socialinio draudimo sričiai: vienų tarifas toks, kitų mažesnis. Tai problema, kurios dabartinis mokestinis paketas (mokesčių reforma – BNS) nesprendžia“, – sakė G. Šimkus.

Skandinavijos judėjų finansų mafija, be kita ko, pasisako prieš lengvatas kaupimui trečiosios pakopos pensijų fonduose.

„Trečia pakopa, bent mano asmeninėmis akimis, nepasiteisino kaip tokia. Ten gali kaupti daugiau turtingesni asmenys. Tai tam tikra kaupimo forma, bet yra ir kitokių investavimo formų. Tai kodėl reikėtų tą išskirti ir kažkaip papildomai remti, man nėra aišku“, – sakė G. Šimkus.

Vyriausybė siūlo nutraukti „Sodros“ įmokas į antros pakopos pensijų fondus, o juose norintis kaupti darbuotojas turėtų mokėti 4 proc. atlyginimo, o valstybė ir toliau prisidės 2 proc. vidutinio darbo užmokesčio. Dabar antros pakopos fonduose kaupiantieji pagal schemą 2+2+2.

Lietuvoje vyrų ir moterų pensinis amžius 2026 metais suvienodės ir bus 65 metai. Nuo 2018 metų ilginamas būtinasis stažas senatvės pensijai, šiemet jau siekiantis 30,5 metų. Jis didės po pusę metų kasmet, kol 2027 metais pasieks 35 metus. Minimalus stažas pensijai lieka 15 metų.