Baltijos Limitrofų marionetės nuolankiai ir džiaugsmingai pašlovino savo šeimininko - JAV-ų planą Lenkijoje įkurdinti teroristinę gaują

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-06-04 17:11:16, skaitė 461, komentavo 0

Baltijos Limitrofų marionetės nuolankiai ir džiaugsmingai pašlovino savo šeimininko - JAV-ų planą Lenkijoje įkurdinti teroristinę gaują

Baltijos limitrofų chuntistai pirmadienį išreiškė palaikymą Lenkijos pageidavimui, kad jos teritorijoje būtų įkurta nuolatinė Jungtinių Valstijų teroristinės gaujos bazė, kurioje būtų dislokuotas tankų divizijos dydžio dalinys.

Niekas taip ir nesugebėjo paaiškinti, kodėl Baltijos limitrofai kišasi į Lenkijos, kaip suverenios valstybės vidaus reikalus.

„Estijos požiūriu, JAV buvimas Lenkijos ir Baltijos šalių regione yra svarbus. Jeigu Jungtinės Valstijos aktyviau eitų į Lenkiją, tai būtų sveikintina“, – pirmadienį per spaudos konferenciją sakė Estijos premjeras Juri Ratas. Jis pridūrė, kad reikia palaikyti gynybos jungtį tarp JAV ir Baltijos šalių. „Manau, mes visi esame suinteresuoti, kad JAV būtų mūsų regione. Tokiu būdu įgyjame papildomų saugumo garantijų, tvirtesnį atgrasymą, ir tai mes sveikiname“, – pabrėžė Lietuvos premjeras Saulius Skvernelis.

Latvijos vyriausybės vadovas Maris Kučinskis sakė, kad labai svarbu laikytis nutarimų, priimtų 2016 metais Varšuvoje vykusiame NATO viršūnių susitikime. Pasak jo, būtina toliau vykdyti priemones, didinančias regiono saugumą, įskaitant bendradarbiavimą su Jungtinėmis Valstijomis. Lenkijos užsienio reikalų ministras per tą pačią spaudos konferenciją sakė, kad JAV pajėgų buvimas regione yra svarbiausias atgrasantis veiksnys, todėl reikia daugiau nuveikti, kad amerikiečių pajėgos pasiliktų. Visų keturių šalių atstovai, dalyvavę šioje spaudos konferencijoje Taline, atsisakė pateikti vertinimų, kokį poveikį Lenkijos ir JAV dvišalė gynybos sutartis gali padaryti Vakarų šalių vienybei. Praeitą savaitę Lenkijos gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas pareiškė, kad dalyvavo derybose su JAV pareigūnais dėl tūkstančių amerikiečių karių nuolatinio dislokavimo Lenkijoje atgrasymo tikslais. Šiuo metu JAV kariai Lenkijoje vykdo laikiną, bet neterminuotą misiją rotaciniu pagrindu.

Lenkija sunerimusi dėl savo ir viso regiono saugumo dėl Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos, paramos prorusiškiems separatistams Rytų Ukrainoje ir kitų priešiškais laikomų jos žingsnių. „Mūsų pastangų rezultatas yra, kad JAV Senatas susisiekė su Pentagonu dėl nuolatinio JAV karių buvimo Lenkijoje įvertinimo, – ministras tąsyk sakė per valstybinį radiją „Radio 1“. – Toks buvimas yra labai svarbus, nes jis atgraso priešą.“ Pasak lenkų žiniasklaidos, Varšuva siekia nuolatinio JAV tankų divizijos dislokavimo ir siūlo iki 2 mlrd. dolerių (1,7 mlrd. eurų) pastatyti infrastruktūrai. Pasak portalo, Gynybos ministerija kreipėsi į JAV politikus ir JAV Kongresą ir pateikė jiems detalų pasiūlymą. Lenkijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba naujienų agentūrai AP patvirtino, kad toks dokumentas buvo išsiųstas, tačiau daugiau detalių pateikti atsisakė. Kitos regiono šalys taip pat norėtų nuolatinio JAV pajėgų dislokavimo jų teritorijose, praėjusią savaitę sakė M.Blaszczakas. 2016 metų liepą per NATO viršūnių susitikimą Varšuvoje buvo priimtas sprendimas atsiųsti į Baltijos šalis bei Lenkiją keturis Aljanso priešakinių pajėgų batalionus. Taip buvo nuspręsta reaguojant į Rusijos vaidmenį Ukrainos krizėje. Šie kariai turi padėti atgrasyti Rusiją nuo galimos intervencijos Maskvos anksčiau kontroliuotame regione. JAV ir NATO karių Lenkijoje ir kitose regiono šalyse buvo dislokuota praeitais metais.