Valdžia ir korupcija — seserys-dvynės

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2018-06-05 22:49:31, skaitė 460, komentavo 0

Valdžia ir korupcija — seserys-dvynės

Tavo šansai - nuliniai
Tavo šansai - nuliniai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pareiškimas, kad galima nubausti didžiausią Lietuvos bendrovę "MG Baltic" už galimus korupcijos faktus, yra panašus į valstybės privataus verslo užgrobimą

Žmonės sako, kad politikai, kurie priima verslui palankius sprendimus už didžiules „dovanas",  patys išprovokuoja didelio masto korupciją.

— Ramūnai, girdėjau, kad tu, kaip smulkus verslininkas, pateikei paraišką dalyvauti viename iš Vyriausybės paskelbtų konkursų. Nejaugi manai, kad laimėsi?

— Arūnai, suprantu, kad mano šansai nuliniai. Bet aš atkakliai rengiu paraiškas, nes tikiuosi, kad kada nors mūsų valstybėje ateis sąžiningo verslo laikai. Mano patirtis rodo, kad tokios svajonės labiau panašios į fantastiką. Gal kada nors parašysiu apie visa tai knygą ir pagaliau praturtėsiu.

— Tu, Ramūnai, tikras svajotojas. Pažiūrėk, kas pasaulyje vyksta. Anglai ėmėsi Rusijos oligarchų. Kai tie investavo pinigus į britų kompanijų akcijas, jie buvo geri, o kai tik šių pinigų kiekis pasiekė kritinį lygį, tai nusprendė paprasčiausiai atimti šiuos pinigus iš rusų, kaip banditai atima pinigus iš praeivio. Taip ir mūsų dabartinė valdžia nusprendė užgrobti stambų verslą. Juk pusantro milijardo eurų bauda gali sukelti įmonės, net ir tokios didelės bendrovės kaip "MG Baltic", bankrotą.  Manau, vien tik po Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovo Bako pasisakymų, įmonės akcijų vertė sumažėjo. Taip ir iki bankroto nedaug liko. Kaltinimai korupcija yra labai rimti kaltinimai. Tačiau kas, jei ne patys politikai, sudarė korupacijai palankias sąlygas Lietuvoje. Kas valdė Lietuvą 27 metus?

— Kaip suprantu, tu duodi užuominą į konservatorius ir socialdemokratus, kurie  visus šiuos metus nustatinėjo verslui žaidimo taisykles?

— Koks tu sumanus, Ramūnai. Galų gale, jei verslininkai davė kyšius už jiems patogius įstatymus, tai reiškia, kad buvo ir tie, kurie paėmė šiuos kyšius. Aš abejoju, kad Masiulio atvejis yra vienintelis. Jei jis (Masiulis) taip laisvai, be jokių įtarimų, paėmė iš Kurlianskio daugiau nei 100 tūkst. eurų, tai, matyt, jis tai darė daugiau nei vieną kartą. O juk Masiulis ir taip pat transporto ministro pareigas ėjo, ir Liberalų sąjūdžiui vadovavo ir buvo 2008-2012 metų konservatorių ir liberalų koalicijos tarybos narys. Taigi, ieškoti korupcijos ištakų reikia ne "MG Baltic", o Seimo sušaukimuose iškart po nepriklausomybės atgavimo.

Ir šiandien galima pusantro milijardo eurų bauda labiau primena verslo užgrobimą valstybe ir įmonės, kuri laikėsi visų užkulisių taisyklių, tiksliai suplanuotą bankrutavimą.