„Areva“ ir „Westinghouse“, „Hitachi“ – tarp galimų kandidatų Lietuvoje pakeisti „Nukem“

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-06-06 14:57:22, skaitė 370, komentavo 0

„Areva“ ir „Westinghouse“, „Hitachi“ – tarp galimų kandidatų Lietuvoje pakeisti „Nukem“

Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo darbams žvalgomasi naujo šeimininko. Tiesa, jo reikės gerokai paieškoti. Koncerno „Rosatom“ valdomą „Nukem“ netrukus ketinama išstumti iš Lietuvos, o vietoj jo pakviesti Vakarų kompanijas. Tarp galimų pretendentų tvarkyti branduolines atliekas Ignalinos AE – Lietuvai jau neblogai pažįstamos „Areva“ ir „Westinghouse“. Taip pat siūloma į konkursą vilioti ir „Hitachi“, kuri buvo kviesta statyti Visagino atominę elektrinę.
 

Rusijos valstybinio koncerno „Rosatom“ valdoma kompanija „Nukem“, kuri Ignalinoje dalyvauja atominės elektrinės uždarymo projektuose, kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, o šiais metais bus skelbiamas naujas uždarymo darbų konkursas.

 

Antradienį naujasis IAE vadovas Audrius Kamienas BNS sakė manantis, kad „Nukem“ negali dalyvauti konkurse.

Kol kas teoriškai rusų valdoma „Nukem“ iš žaidimo neišmesta, tačiau naujų žaidėjų norima dairytis tarptautinėje erdvėje. Neoficialiai teigiama, kad Lietuvos pareigūnai šįmet gali pradėti žygius po tarptautines kompanijas ir kviesti jas dalyvauti konkurse.

„Sunkiai įsivaizduoju, kad toliau „Nukem“ galėtų Lietuvoje rūpintis mūsų strateginiais objektais“, – teigė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Vytautas Bakas po to, kai susipažino su Valstybės saugumo departamento (VSD) medžiaga.

Dirbančių Europoje – tik keli

Jau yra sudarytas sąrašas, kokios kompanijos galėtų ateiti vietoj „Nukem“. Dėl jo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas šį pavasarį kreipėsi į Energetikos ministeriją, o ši – į Ignalinos atominę elektrinę. Pastaroji atsiuntė sąrašą kompanijų, kurios teoriškai galėtų pretenduoti į darbus Ignalinos atominėje elektrinėje ar bent jau užsiima panašiais projektais kitose uždaromose branduolinėse elektrinėse.

Iš sąrašo aiškėja, kad bent jau Europoje ant vienos rankos pirštų galima suskaičiuoti tokias kompanijas. Tikėtina, kad būtent jas bandys įkalbinėti mūsų šalies pareigūnai dalyvauti projektuose.

Iš sudaryto sąrašo matyti, kad „Nukem“ dirba su panašiais projektas Bulgarijos Kozlodujaus uždarytoje atominėje elektrinėje, o taip pat ir Černobylio uždarymo darbuose. Tačiau po VSD pažymų išviešinimo nėra abejonių, kad su „Nukem“ bus bandoma atsisveikinti kaip įmanoma greičiau. Greičiausiai jai tiesiog bus uždrausta dalyvauti konkursuose Lietuvoje.

„Ten buvo surašytos visos kompanijos, kurios dirba šitoje rinkoje. „Nukem“ dirbo šitoje rinkoje, tai jinai ten buvo įrašyta. Ne tai kad mes jas ruošiamės kviesti. Mes atlikome rinkos tyrimą, kas šitoje rinkoje veikia“, – BNS apie sąrašą sakė A. Kamienas.

Kitos tarptautinės kompanijos yra neblogai žinomos Lietuvai, čia yra lankęsi ir jų atstovai. Pavyzdžiui, Prancūzijoje vidutinio radioaktyvumo branduolines atliekas vienoje elektrinėje tvarko kompanija „Areva“, kuri taip pat buvo įvardijama kaip viena iš Visagino atominės elektrinės projekto dalyvių. Ši kompanija Pietų Prancūzijoje yra pastačiusi branduolinių atliekų saugyklą.

Be to, „Areva“ jau yra dalyvavusi mažo ir vidutinio radioaktyvumo atliekų paviršinio kapinyno projektavime Lietuvoje. Gali būti, kad Lietuvos ryšiai su „Areva“ nėra nutrūkę.

Kelius į Vilnių jau žino

Kitas potencialus kandidatas pakeisti „Nukem“ Ignalinoje – JAV ir Japonijos energetikos korporacijos „Westinghouse“ padalinys Ispanijoje, kuris taip pat užsiima panaudoto branduolinio kuro tvarkymu Ispanijoje. „Westinghouse“ atstovai 2011 m. buvo atvykę į Vilnių ir oficialiai pasiūlė investuoti į Visagino atominę elektrinę.

Tiesa, šių metų pradžioje „Westinghouse Electric“, susidūrusi su finansinės problemomis ir neišvengusi bankroto, buvo parduota Kanados kompanijai „Brookfield Business Partners“. Tačiau energetikos kompanija ir toliau dalyvauja branduolinių objektų projektuose.

Tačiau galiausiai buvo pradėtos derybos su Japonijos korporacija „Hitachi“.

BNS nuotr.

Buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas mano, kad „reikia įdėti pastangų prisikviesti šias kompanijas į Ignaliną“. Pasak jo, tam, kad konkurse būtų bent keli garsūs dalyviai, nepakanka tik paskelbti to konkurso. „Reikia įdėti daug darbo, kurį mes lygiai taip pat įdėjome, kai ieškojome, kas gali dalyvauti Visagino atominės elektrinės projekto konkurse“, – 15min sakė A. Sekmokas.

Siūlo kviesti ir „Hitachi“

Buvęs energetikos ministras pastebi, kad kai kurias tarptautines kompanijas gali atbaidyti rusiško tipo reaktoriaus RBMK ardymo projektas.

„Jiems tai yra nepažįstama, todėl tokioms kompanijoms reiktų įgauti žinių, kaip dirbti su tokiais reaktoriais“, – sakė jis. Todėl būtų išmintinga pakviesti ir daugiau kompanijų, ne tik šias, mano A. Sekmokas.

Ignalinos atominė elektrinė ministerijai pateikė ir išplėstinį sąrašą kompanijų, kurios pasaulyje užsiima branduolinių atliekų saugojimo projektais. Sąraše – 46 pavadinimai, o tarp jų ir „Hitachi“, „Vattenfall“.

Tiesa, su kai kuriomis kompanijomis Lietuva turi savotišką santykį – derybos su „Hitachi“ nutrūko po referendumo, „Vattenfall“ Kaune pralaimėjo kovą dėl šilumos ūkio, o „Areva“ pasitraukė iš projekto Ignalinos atominėje elektrinėje.

Pasak A. Sekmoko, pritraukti japoniškas korporacijas, su kuriomis Lietuva jau turi įdirbį, būtų pasiekimas. Tiesa, buvęs energetikos ministras nesilažintų dėl to, ar Lietuvai pavyks išstumti „Nukem“ – Vokietija vis dar suneša liūto dalį į ES biudžetą, kurio pinigais finansuojamas Ignalinos uždarymas. Tad gali būti pasirinktas politinis sprendimas.

Mokslininkas: svarbu, kokio kapitalo bendrovė

Fizinių ir technologijos mokslų centro Eksperimentinės branduolio fizikos laboratorijos mokslininkas Laurynas Juodis sako, kad jei Lietuva nori pritraukti tiek užsienio, tiek ir šalies bendroves, svarbiausias dalykas yra konkrečiai suformuluotos techninės užduotys su techninėmis sąlygomis bei jas papildantys sutartiniai įsipareigojimai ir įgyvendinimo sąlygos.

„Reikia atsižvelgti ir į tai, kokio kapitalo įmonės dalyvauja, t. y., vertinti jų patikimumą taip pat būtina“, – įsitikinęs jis.

BNS nuotr.

Tačiau ir to nepakanka. „Jei liks techninių ir sutartinių spragų, tai ir iš pažiūros nepriekaištingos vakarietiškos bendrovės tuo gali pasinaudoti jau vykdydamos projektą, siekdamos didinti savo pelną. Taip pat reikia atsižvelgti ir į įmonių jungimosi pavojus, kaip kad atsitiko su „Nukem“, kai ją įsigijo „Rosatom“, – pridūrė L. Juodis.

Tikisi, kad konkurentų bus daug

Energetikos ministerija tikisi, kad būsimame konkurse dalyvaus ne viena užsienio kompanija. Ministro patarėja Aurelija Vernickaitė 15min sakė, kad panašios atliekų saugyklos statytos ir kitur, ne tik Lietuvoje, todėl pretendentų gali būti ne vienas. Ignalinos AE šiemet skelbs konkursą Mažo ir vidutinio aktyvumo trumpaamžių radioaktyviųjų atliekų paviršinio atliekyno statyboms.

„Konkursas bus tarptautinis, skelbiamas viešai ir jame galės dalyvauti visi suinteresuoti rinkos dalyviai, kurie atitiks tam tikrus tokio specifinio pobūdžio objektams įgyvendinti reikalingus nustatytus kvalifikacinius reikalavimus“, – teigė A. Vernickaitė.

„Mūsų pagrindinis tikslas užtikrinti, kad konkursas vyktų skaidriai, jame būtų konkurencija ir projektas būtų pradėtas ir įgyvendintas laiku. Kadangi panašaus pobūdžio atliekų saugyklos Europoje yra statytos, galima tikėtis konkurencijos ir europinių kompanijų dalyvavimo“, – pridūrė ji.