RF ambasadorius Lietuvoje Udalcovas pasakė, kaip Lietuva pažeidžia žmogaus teises Sausio 13-osios byloje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-06-08 12:06:11, skaitė 530, komentavo 1

RF ambasadorius Lietuvoje Udalcovas pasakė, kaip Lietuva pažeidžia žmogaus teises Sausio 13-osios byloje

Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas, archyvinė nuotrauka
Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas, archyvinė nuotrauka

Rusijos ambasadorius Lietuvoje pabrėžė, kad kaltinimas grindžiamas baudžiamųjų teisės aktų, kurie tada dar neegzistavo, straipsniais

VILNIUS, birželio 7 — Sputnik. Teismo procesas dėl 1991 metų sausio 13 dienos įvykių Vilniuje bylos, ekspertų manymu, vyksta, pažeidžiant tarptautinę teisę ir vidaus baudžiamuosius įstatymus, pareiškė Rusijos ambasadorius Lietuvoje Aleksandras Udalcovas interviu savaitraščiui "Express-nedelia", praneša RIA Novosti.

Diplomatas pabrėžė, kad proceso dalyviai kaltinami pagal straipsius, kurie neegzistavo tuo metu. Pasak jo, prokurorai taip ir nepateikė įrodymų, kad aukos žuvo nuo Tarybų Sąjungos karių rankų.

"Atskiro paminėjimo vertas Lietuvoje veikiantis teisinis draudimas išdėstyti kitas, oficialiam traktavimui neatitinkančias versijas apie prieštaringus epizodus Lietuvos šiuolaikinėje istorijoje.  Dėl to teisiamieji iš esmės neturi galimybės pilnai išreikšti savo poziciją, kad apsigintų teisme", — sakė Udalcovas.

Taip pat jis pabrėžė, kad teiginys apie tai, jog iš netoliese esančių namų stogų buvo atliktas šaudymas iš ikirevoliucinių Mosino šautuvų, o būtent tai patvirtina teismo medicinos ekspertizės išvados ir daugelis liudytojų, jo autoriui kainavo teismo tyrimą už "Tarybų agresijos neigimą".

Udalcovas papasakojo ir apie situaciją su tiesioginiu 1991 metų įvykių dalyviu, buvusiu Rusijos ir Tarybų karinių pajėgų karininku, Kaliningrado gyventoju Juriju Melemu, kuris yra areštuotas Lietuvoje. Pasak diplomato, teisiamasis kenčia nuo diabeto, tačiau Lietuvos valdžios institucijoms tai nėra priežastis keisti kardomąją priemonę teismo laikotarpiu.

Ambasadorius teismo procesą pavadino politizuotu ir pabrėžė, kad Rusija negali likti abejinga. Pasak Udalcovo, kaltinamieji yra buvę Tarybų valstybės ir partijų veikėjai, kariai ir TSRS specialiųjų padalinių pareigūnai, kurie atliko savo pareigą.

Interviu Udalcovas taip pat pakomentavo Lietuvos ir Rusijos pasienio bendradarbiavimą, pareiškęs, kad jis turi milžinišką potencialą.

1991 metų sausio 13-osios įvykių Vilniuje tyrimas

Teismo posėdžiai prasidėjo 2016 metais.

Sausio 13-osios byloje kaltinimai pareikšti 67 žmonėms, jie kaltinami karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui.

Gegužės mėnesį Lietuvos generalinė prokuratūra pareikalavo įkalinti iki gyvos galvos buvusį TSRS gynybos ministrą Dmitrijų Jazovą, buvusį Tarybų kariuomenės Vilniaus įgulos vadą Vladimirą Uschopčiką, buvusį KGB karininką Michailą Golovatovą, Vilniaus oro desanto vyresnįjį inspektorių Vasilijų Kustro, buvusį  TSRS vidaus reikalų ministro pavaduotoją Nikolajų Demidovą ir Tarybų karį Vasilijų Saviną.

Tačiau, kaip pabrėžia advokatai, kaltinantieji nepateikė jokių šių žmonių kaltės įrodymų.

1990 metais Tarybų valdžia pareiškė, kad Lietuvos Aukščiausiosios Tarybos nepriklausomybės paskelbimas prieštarauja Konstitucijai. 1991 metų naktį į sausio 13 dieną tarybinių šarvuočių kolona nuvyko į Vilniaus centrą. Susidūrimų metu šalia Vilniaus televizijos bokšto žuvo 14 žmonių, daugiau kaip 600 buvo sužeisti.  

Rusija mano, kad teismo procesas vyksta, "laikantis blogiausių baudžiamosios justicijos tradicijų".