Karas paskelbtas: Grybauskaitė prieš Karbauskį

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-06-09 22:26:45, skaitė 955, komentavo 6

Karas paskelbtas: Grybauskaitė prieš Karbauskį

Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis susitikimo su prezidente metu. archyvinė nuotrauka
Saulius Skvernelis ir Ramūnas Karbauskis susitikimo su prezidente metu. archyvinė nuotrauka

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir valdančiosios partijos Lietuvos žaliųjų ir valstiečių sąjungos (LŽVS) lyderis Ramūnas Karbauskis apsikeitė aštriais pasisakymais vienas prieš kitą; šie pasisakymai reiškia,kad startavo atvira pirmosiomis "valstiečių" atėjimo į valdžią 2016-aisiais metais minutėmis prasidėjusi konflikto fazė

Prie barjero!

Kaukės nuimtos. Uždanga nuleista. Paskelbtas karas "iki paskutinio kraujo lašo". Pagrindiniai Lietuvos politinės arenos dalyviai apsikeitė pirmaisiais rimtais smūgiais.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad stambiausio žemės savininko Ramūno Karbauskio buvimas Seime prieštarauja Konstitucijai. Į ką jis atsakė, kad prezidentė bijo Seimo inicijuoto tyrimo dėl verslininkų ryšių su politikais, kur dalyvavo pati Grybauskaitė. Ši baimė ir skatina prezidentę daryti tokius nepagrįstus pareiškimus.

"Ten kalbama ne apie mane, o apie galimus verslininkų ryšius su politikais… Seimas gali nuspręsti  toliau tęsti tyrimą, nes turi tokią teisę. Bet tada reikia patikrinti visus politikus, kurie yra Seime ir kurie tiesiogiai susiję su verslu." —  teisinosi Grybauskaitė.

Tuo pačiu, pasak prezidentės, reikėtų ištirti ne tik ryšį tarp koncerno "MG Baltic" ir jos mylimų liberalų, bet ir ryšį tarp „valstiečių" ir  Ramūno Karbauskio kontroliuojamo "Agrokoncerno".

"Aš neturiu verslo, o Karbauskis turi… Jis yra verslo atstovas ir jo buvimas Seime apskritai kelia klausimų apie jo konstitucingumą ir atitikimą Konstitucijai", — sakė Lietuvos valstybės vadovė.

Grybauskaitė atvirai apkaltino pagrindinės valdančiosios partijos lyderį, pažeidžiant Konstituciją. Ir tai yra dar baisiau nei kažkokie ryšiai, kuriuos palaiko kai kurie politikai ir verslininkai su Rusijos kompanijomis. Dėl to ir apkaltos galima susilaukti. Ramūnai, prisimink Pakso likimą. Svarbu, kad būtų žmogus, straipsnį jam visuomet galima pritaikyti.

Nuosėdos liks

Grybauskaitėje pareiškime du raktiniai žodžiai — "pažeidimas" ir "Konstitucija". O tai reiškia, kad "nusikaltimas yra padarytas". O apie tai, kad pagrindinis įstatymas leidžia verslo atstovams būti politikoje, prezidentė bandė net neužsiminti. Matyt, prastai studijavo Lietuvos Konstituciją, priešingai nei TSKP įstatus.

"Buvau nustebęs, kad Prezidentas pradeda naujai aiškinti Lietuvos Konstituciją… Aš pirmą kartą girdžiu, kad asmuo, kuris turi akcijų, negali būti Seimo narys", — pareiškė Karbauskis.

O ką pasakys Donaldas Trumpas?

Ryškus verslininkų atėjimo į politiką pavyzdys — JAV prezidentas, Dalios Grybauskaitės numylėtinis Donaldas Trampas.  Vienas iš didžiausių JAV verslininkų sėdi prezidento kėdėje. Laimėjęs rinkimus, jis teisėtai perleido savo įmones ir turtą pasitikėjimo fondams. Tuo pačiu metu, prezidento kadencijos laikotarpiui jis pasitraukė iš savo verslo.

Tą patį padarė ir Ramūnas Karbauskis, kai jo partija laimėjo triuškinančią pergalę per Seimo rinkimus 2016-ųjų metų rudenį. Jis paliko bendrovės "Agrokoncernas" valdymą ir šiandien nedalyvauja bendrovės valdyme. Taigi bet kokie politinių oponentų šiuo atveju yra nepagrįsti.

Tyrimą vykdo žinovai

O štai tyrimo, kurį vykdo Lietuvos nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, labai bijo politinis elitas, vadovaujamas Dalios Grybauskaitės ir Vytauto Landsbergio. Pasirausus prezidento administracijos, Seimo, Vyriausybės, generalinės prokuratūros ir teismų archyvuose galima rasti įdomių dalykų apie ryšius tarp verslo atstovų ir tų, kurie vadovavo Lietuvai visus 27 šiuolaikinės nepriklausomos valstybės istorijos metus.

"Dabar jie desperatiškai bando sustabdyti "valstiečius", kad tyrimas nesitęstų, kad niekas neklausinėtų apie jos (Grybauskaitės ― " Sputnik ") laiškus. Tai ir yra priežastis, dėl kurios skamba visas šis absurdas", ― atsakė Karbauskis į Grybauskaitės kaltinimus.

Iki šiol, remiantis pirmaisiais  LNSGK tyrimo rezultatais, komiteto nariai iškasė duobę po Lietuvos liberalų sąjunga. Tačiau netrukus į šią duobę pradės kristi "pagrindiniai patriotai" — konservatoriai su savo ideologiniu lyderiu Vytautu Landsbergiu. Per ketvirtį amžiaus, kurį jie pakaitomis su socialdemokratais stovėjo prie Lietuvos vairo, daug įdomių dalykų nutiko užkulisiuose, nematomų paprastam žmogui. O jam, rinkėjui,  būtų labai įdomu sužinoti, kokiomis lėšomis nepaperkamieji politikai pasistatė namus prie jūros ir Vilniaus centre. Kodėl, pavyzdžiui, Daliai Grybauskaitei statomas namas už "juokingus" 54 tūkst. eurų, tuo metu, kai rinkoje šių paslaugų kaina bent dvigubai didesnė?

"Aš suprantu, kad prezidentė dabar nori mane užčiaupti bet kokiu būdu, bet jai to padaryti nepavyks", ― sakė Karbauskis

Tuo pačiu jis aiškiai leido suprasti savo rinkėjams — paprastiems Lietuvos gyventojams, kad artimiausiu metu iki rinkimų maratono 2019-ųjų metų pavasarį jis pasakos daug įdomių dalykų iš Lietuvos politikos užkulisių, apie kuriuos Karbauskis žino nuo pirmųjų nepriklausomybės dienų. Jis juk buvo vienas iš pirmųjų Seimo šaukimo 1996-aisiais metais deputatų. Ir žino daug įdomių dalykų.

Taigi, apsirūpinkite kukurūzų spragėsiais. Bus įdomu. The Show Must Go On (Šou turi tęstis)!