Turkijoje svarsto SU-57 pirkimą

Autorius: Anno Šaltinis: https://news.mail.ru/politics/... 2018-06-11 14:38:11, skaitė 612, komentavo 0

Turkijoje svarsto SU-57 pirkimą

Turkija gali pirkti Rusijos SU-57 naikintuvus vietoj JAV F-35 naikintuvų, praneša laikraštis Yeni Safak. "Ankara neketina atsisakyti savo teisės į lėktuvus, kuriuos ji turėtų gauti birželio mėnesį. Galimybė įsigyti Rusijos gamybos naikintuvus SU yra svarstoma ", - sakoma straipsnyje.

Turkija gali priimti tokį sprendimą, jei JAV blokuos F-35 pristatymą. Anksčiau Vašingtonas paskelbė apie savo pasirengimą imtis šio žingsnio dėl to, kad Ankara įsigijo Rusijos priešlėktuvines raketų sistemas S-400.

2017 m. Gruodžio mėn. Turkija ir Rusija pasirašė kreditinę sutartį dėl S-400. Ankara nusipirks dvi oro gynybos sistemų baterijas, kurias aptarnaus turkškas personalas. Šalys taip pat susitarė dėl technologinio bendradarbiavimo dėl S-400 gamybos Turkijoje srityje.

JAV ir NATO atstovai ne kartą išreiškė nepasitenkinimą dėl Rusijos ginklų tiekimo Ankarai. Taigi valstybės sekretoriaus pavaduotojas Wess Mitchell pareiškė, kad "S-400" pirkimas gali turėti neigiamos įtakos JAV F-35 tiekimui į Turkiją. Atsakydamas į tai Turkijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Mevlutas Cavusoglu pažadėjo, kad Ankara imsis atsakomųjų veiksmų prieš Vašingtoną, jei užblokuotas naikintuvų pristatymas.

Savo ruožtu NATO kibernetinės gynybos padalinio vadovas Christianas Liflanderis pabrėžė, kad ginkluotė iš Rusijos yra sunkiai suderinama su atitinkamomis sistemomis, kurios yra naudojamos aljanso narių.