Seimo nariai vėl siūlys išslaptinti KGB agentus

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-06-14 10:45:43, skaitė 601, komentavo 1

Seimo nariai vėl siūlys išslaptinti KGB agentus

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro tinklalapis. Archyvinė nuotrauka
Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro tinklalapis. Archyvinė nuotrauka

2017-aisiais Seimui atmetus siūlymą paviešinti prisipažinusių KGB bendradarbių pavardes, parlamentarams ketvirtadienį vėl planuojama pateikti tokį pat siūlymą

VILNIUS, birželio 14 — Sputnik. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos narys Zbignevas Jedinskis su kolegomis ketina ketvirtadienį pateikti Seimui vėl apsvarstyti galimybę išslaptinti asmenų, bendradarbiavusių su KGB pavardes, praneša LRT.

Parlamentaras siūlo, kad pavardės būtų išslaptintos nuo 2019 metų sausio 1-osios. Dabar ši informacija įslaptinta 75-eriems metams.

Anot Jedinsko, niekas negali garantuoti, kad šie asmenys iki šiol nėra kaimyninės valstybės agentai.

Panašų siūlymą Jedinskis jau teikė Seimui pernai, tačiau pataisos buvo atmetos, net negrąžinus jų tobulinti. Tuomet už projektą balsavo 19 parlamentarų, prieš buvo 26, 33 susilaikė.

Kovą Lietuvos žvalgyba pristatydama grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą pareiškė, kad Rusijos saugumas yra nusitaikęs į bendradarbiavimo su KGB nedeklaravusius valstybės tarnautojus, tam naudoja Rusijos archyvuose saugomą informaciją. 

Remiantis išlikusia KGB dokumentine medžiaga, daroma prielaida, kad 1940-1991 metais su KGB slapta bendradarbiavo apie 118 tūkst. asmenų. Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras sausį baigė skelbti penkerius metus palaipsniui viešintus agentų archyvinių asmens bylų registracijos žurnalo duomenis. KGB dokumentai pradėti viešinti Seimui papildžius Liustracijos įstatymą. Iš sąrašo eliminuojami ir viešai neskelbiami tie žmonės, kurie yra prisipažinę apie savo veiklą.