Kaune atidengs paminklą žydus gelbėjusiam Nyderlandų diplomatui J. Zvartendijkui

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-06-15 11:53:26, skaitė 536, komentavo 1

Kaune atidengs paminklą žydus gelbėjusiam Nyderlandų diplomatui J. Zvartendijkui

Kaune bus atidengtas paminklas taip vadinamam "judėjų pasaulio teisuoliui" – Nyderlandų diplomatui Janui Zvartendijkui. Kaune rezidavęs konsulas kartu su japonų diplomatu Chiune Sugihara, išgelbėjo apie du tūkstančius Lietuvos ir Lenkijos žydų. Iškilmingoje ceremonijoje, planuojama, dalyvaus ir Lietuvoje su vizitu besilankantis Nyderlandų karalius Vilemas-Aleksanderas.

Diplomatai J. Zvanterdijkas ir Ch. Sugihara tūkstančiams žydų išdavė taip reikalingas tranzitines vizas – per Japoniją į Nyderlandų Karalystei priklausiusią Kiurasao salą.

Istorikai sako apie J. Zvanterdijko žygdarbius ilgai nežinoję –  išvykdamas iš Lietuvos į nacių užgrobtą tėvynę, kad neliktų įkalčių, sudegino dokumentus.

„Pirmieji liudijimai, tiesą sakant, buvo pakankamai įdomūs ta prasme, kad mažai kas atsiminė Janą Zvartendeijką ir reikia dabar priprasti tarti jo pavardę. Dažniausiai atsiminimuose ir liudijimuose jis buvo vadinamas arba ponas „Filips radijas“ arba „Kurasao angelas“, kol galiausia susivedė visi taškai, kad tai buvo Janas Zvantendeijkas, Nyderlandų konsulas 1940 metų vasarą“, – sakė istorikas Linas Venclauskas.

1938-aisiais į Kauną atvykęs verslininkas J. Zvanterdijkas buvo Nyderlandų kompanijos „Filips elektroniks“ atstovas. 1940-ųjų birželio 14-ąją jis paskiriamas garbės konsulu Lietuvoje.

Šį penktadienį taip vadinamam "judėjų pasaulio teisuoliui" – J. Zvartendijkui – Kaune bus atidengtas paminklas. Tai bus Nyderlandų menininkės sukurta šviesos instaliacija.