F-35 nesugebėjo perskristi Atlanto

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.thetimes.co.uk/edi... 2018-06-15 22:49:51, skaitė 760, komentavo 0

F-35 nesugebėjo perskristi Atlanto

Kaip ironiškai pažymi Didžiosios Britanijos "The Times" leidinys, ilgai laukti, mažai matomi, bet kokių oru skrendantys, daugiafunkciai penktosios kartos F-35 naikintuvai nesugebėjo nusigauti iš JAV į Jungtinę Karalystę, ir ne dėl Rusijos raketų ar kinų hakerių. Priežastis yra daug labiau proziškesnė ir banalesnė: blogas oras.

Kaip praneša "The Times", keturi amerikoniški daugiafunkciniai penktos kartos naikintuvai-bombonešiai F-35 Lightning II negalėjo atlikti skridymo per Atlantą į Jungtinę Karalystę, dėl štormo ties karine baze JAV Pietų Karolinos rajone. Kariškiai tiesiog nusprendė nerizikuoti keturiais brangiausiais pasaulyje lėktuvais (kiekvienas F-35 kainavo britams po 200 milijonų dolerių).

Daugiafunkciniai penktos kartos naikintuvai-bombonešiai skirti Didžiosios Britanijos Karališkosioms oro pajėgoms. "The Times" šaltinis britų karališkose oro pajėgose incidentaą pavadino didžiule gėda ir pažymėjo, kad objektyviai nebuvo ne vienos priežasties atšaukti F-35 skrydį, nes amerikiečiai išdidžiai vadina savo lėktuvą "bet kokiu oru skraidančiu". Tačiau kariškai pažymėjo, kad  neįmanoma užtikrinti piloto išgelbėjimo, jei jam dėl naikintuvo gedimo tektu katapultuotis į vandenyną.

Kitas šaltinis iš Karališkųjų oro pajėgų pareiškė "The Times", kad esant nepalankioms oro sąlygoms skrydis buvo atšauktas dėl to, kad F-35 Lightning II įrengtas tik vienas variklis. Tuo pačiu metu tik už pusę F-35 kainos galima įsigyti daugiafunkcinį naikintuvą Eurofighter Typhoon, kuris turi du variklius, kas daro jį žymiai patogesniu ir saugesniu skrydžiams per Atlantą.