Wardyn šeima laimėjo bylą dėl "W" raidės pavardėje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-06-19 19:13:12, skaitė 420, komentavo 0

Wardyn šeima laimėjo bylą dėl

Lietuvos pasas, archyvinė nuotrauka
Lietuvos pasas, archyvinė nuotrauka

Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl trečiojo Wardyn šeimos vaiko

VILNIUS, birželio 18 — Sputnik. Nors teismas, įvertinęs teisės normų, reguliuojančių Lietuvos Respublikos piliečių pavardžių rašymą oficialiuose dokumentuose, turinį, daro išvadą, kad šiuo metu galiojantis teisinis reglamentavimas nenumato galimybės civilinės būklės aktų įrašus daryti nelietuviškais rašmenimis, tačiau įvertinęs visas aplinkybes įpareigojo Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti pareiškėjos sūnaus A. Sz. Wardyn pavardę iš "Vardyn" į "Wardyn", rašo LRT.

Tačiau Europos Sąjungos Teisingumo Teismas yra konstatavęs, kad skirtingas tos pačios pavardės, taikomos dviem vienos sutuoktinių poros asmenims, užrašymas gali sukelti rimtų nepatogumų suinteresuotiems asmenims tiek profesiniame, tiek privačiame gyvenime.

Nagrinėjamu atveju iš byloje esančių rašytinių įrodymų nustatyta, kad pareiškėjų ir jų kitų dviejų vaikų pavardės yra įregistruotos "Wardyn", tuo tarpu vėliausiai gimusio trečio vaiko pavardė jo gimimo įraše nurodyta "Vardyn".

Tokia situacija, kuomet vieno vaiko pavardė skiriasi nuo likusių keturių šeimos narių, sukuria rimtus tiek administracinius, tiek asmeninius nepatogumus visiems šeimos nariams.

Padėtis, kuomet nepagrįstai suvaržomos/apsunkinamos asmenų prigimtinės teisės, laikytina tiek asmens privataus ir šeimos gyvenimo neliečiamumo pažeidimu, tiek asmens teisės į vardą pažeidimu.

Vilniaus miesto apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl trečiojo Wardyn šeimos vaiko.

Įvertinęs visas aplinkybes teismas įpareigojo Civilinės metrikacijos skyrių pakeisti pareiškėjos sūnaus A. Sz. Wardyn pavardę iš "Vardyn" į "Wardyn" ir išduoti gimimo liudijimą.