Byla nepriklausomam prokurorui – antivalstybinė ir teroristinė Vytauto Landsbergio ir bendrininkų veikla

Autorius: Anno Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-06-19 22:09:03, skaitė 971, komentavo 3

Byla nepriklausomam prokurorui –  antivalstybinė ir teroristinė Vytauto Landsbergio ir bendrininkų veikla

2018 m. birželio 20 d. 11 val. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų Audriaus Butkevičiaus, Bronislovo Genzelio ir Zigmo Vaišvilos spaudos konferencija Seime „Byla nepriklausomam prokurorui –  antivalstybinė ir teroristinė Vytauto Landsbergio ir bendrininkų veikla“.

Š.m. sausio 3 d. signataro Zigmo Vaišvilos spaudos konferencijoje Žilvinas Razminas ir Vytautas Šustauskas prisipažino, kad užsakymus teroristinei veiklai (pradedant Kryžkalnio Motinos sprogdinimu ir baigiant kitais) bei atlygį gavo iš Vytauto Landsbergio per Andrių Tučkų.

1993 m. įvyko nevykėliškas valstybės perversmo bandymas – į Altoniškių mišką su ginklais išėjo maištaujantys savanoriai, atsisakę prisiekti prezidentui Algirdui Brazauskui, kuris vėliau liudijo, kad buvo sulaukęs tiesioginių grasinimų savo gyvybei. Po šio nusikaltimo įvykdyti teroristiniai aktai, savanorių ir kitų žmonių mirtys, Bražuolės tilto susprogdinimas, šiuos nusikaltimus tyrusio Juro Abromavičiaus nužudymas. Seimas 2007 m. patvirtino Seimo komisijos išvadas, kad „J. Abromavičiaus nužudymą galima vertinti kaip žmogžudystę, įvykdytą teroristinės organizacijos požymių turinčios grupės asmenų, kurie turėjo ir tebeturi ryšių su kai kuriais politinių Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių), Krikščionių demokratų ir buvusios Demokratų partijų tuometinės ir dabartinės vadovybės bei kitais šių partijų nariais“.

Paaiškėjus naujiems V. Šustausko ir Ž. Razmino liudijimams, pranešėjai š.m. kovo mėnesį kreipėsi į Generalinį prokurorą Evaldą Pašilį dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl šios antivalstybinės veiklos, kuriai senatis netaikoma, ir visų šių nusikaltimų tęstinės visumos ištyrimo.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyr. prokuroras Martynas Jovaiša atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą, Vilniaus miesto apylinkės teismas atmetė pareiškėjų skundą. Motyvai – Vytauto Landsbergio užsakymai ir dalyvavimas šiuose nusikaltimuose tėra subjektyvi pareiškėjų nuomonė.

Pranešėjai A. Butkevičius, Br. Genzelis ir Z. Vaišvila kreipėsi skundu į paskutinę instanciją – Vilniaus apygardos teismą. Ž. Razmino ir V. Šustausko vieši prisipažinimai ir 2007 m. Seimo patvirtintos išvados dėl J. Abromavičiaus, surinkusio pakankamai medžiagos apie savanorių maištą ir Bražuolės geležinkelio tilto sprogdinimą, kitų asmenų žūtis – tai nėra pranešėjų subjektyvi nuomonė, o yra konkretūs faktai. Tačiau prokuratūra net neapklausė dėl naujų prisipažinimų Ž. Razmino ir V. Šustausko, neapklausė bent dalį užsakymų šioms nusikalstamoms veikoms ir atlygį perdavusio Andriaus Tučkaus ir Vytauto Landsbergio.

Pranešėjai mano, kad nepradėjus ikiteisminio tyrimo dėl šių tęstinių antivalstybinių ir teroristinių nusikaltimų, bylą turėtų tirti nepriklausomas prokuroras, dėl kurio instituto įsteigimo į Seimą kreipėsi signataras Z. Vaišvila.

Pranešėjų nuomone, šių nusikaltimų toleravimas paskatino tolimesnę V. Landsbergio ir jo vadovaujamos partijos antivalstybinę veiklą, sukūrė nebaudžiamumo ir amoralios politikos Lietuvoje atmosferą. Tai negali būti toleruojama.