LIETUVA - būsimų apgautų pensininkų-elgetų šalis

Autorius: Anno Šaltinis: https://regnum.ru/news/economy... 2018-06-21 19:28:47, skaitė 1064, komentavo 2

LIETUVA - būsimų apgautų pensininkų-elgetų šalis

Nei bet kokioms aplinkybėms susiklosčius , nei esant bet kokioms reformoms, dabartinė Lietuvos darbininkų klasė neturi jokių šansų oriai senatvei , o šiandienos pensininkų pensijos , kurios dažnai vyresnio amžiaus žmonėms neužtenka elementariems poreikiams, ateityje atrodys kaip nepasiekiama prabanga

Lietuvos centrinis bankas neseniai priminė nemalonią tiesą: dėl visuomenės senėjimo ir emigracijos Lietuvoje bus vis daugiau pensininkų ir vis mažiau darbingo amžiaus žmonių. Trumpai tariant, po šios naujienos išsireiškė Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilenas, "pas mus bus daugiau tų kurie ima, nei tų kurie duoda" Siekiant išlaikyti bent jau dabartinį pensijų lygį, reikia sumažinti pensininkų skaičių, ty padidinti pensinį amžių. Arba didinti mokesčius, abar valstybines pensijas finansuoti ne tik iš įmokų į Socialinio draudimo fondą, bet ir iš kitų mokesčių.

Galima nesutikti su siūlomomis priemonėmis, tačiau problema vadinama labai teisingai. Ir vis dėlto svarbiausia čia yra tai, kad čia nėra nieko naujo. Kelis dešimtmečius visiems tapo aišku, kad Jevrosojūzas sparčiai sensta, o Lietuvoje dėl emigracijos šis procesas yra dar greitesnis. Šitai neigti yra tas pats, kas ginčytis su faktais. Tai, su kokiu pykčiu kai kurie politikai į taisureagovo, pasako apie tai, kad ginčytis su faktais išlieka pagrindine politikų veikla. Juk daug geriau svajoti apie tai, kad visi emigrantai sugrįš ir sodai vėl žydės. Arba, kad moterys pradės masiškai gimdyti vaikus, nes valdžia "primetė" 30 eurų už vaiką. Prieš tai, žinoma, toms pačioms šeimos, padidindamos mokesčius.

Iš to ką siūlo pensijų ar mokesčių sistemos reforma, ar ką siūlo Centrinis bankas, darosi akivaizdu, kad pensijų sistema eina į niekur. Bet niekas Lietuvoje nenori to pripažinti. Tai tampa panašu į atvejį su Graikija - Jevrosojūzas į šios šalies išgelbėjimą investavo daug milijardus eurų, o dar daugiau politinio kapitalo, bet niekas nenori pripažinti, kad jei Graikija būtu įmonė, ji jau būtu bankrutavusi.

Visų pirma, dar visai neseniai, ir tai, beje, pažymi pats Šilėnas, Lietuvoje buvo kalbama, kad Sodra turi skolų už 3,5 mlrd.€. Dabar politikai pradeda įrodinėti, kad Socialinio draudimo fondo skolų problema jau buvo išspręsta. Kaip tai išspręsta? Socialinio draudimo fondas papildomai surinko 3,5 mlrd. eurų ir grąžino skolą? Ne. Paprasčiausiai skolos valstybės biudžetui buvo perkeltos ... į valstybės biudžetą. Paprasčiau tariant, skola buvo "nurašyta" ir pamiršta. Tik tiems, kurie turi mokėti į valstybės skolas, tai yra mokesčių mokėtojams, niekas nepasikeitė. Niekas nenurašė jų skolų, jas reikės grąžinti. Beje, bendra Lietuvos skola virš 17 mlrd €, arba eurų vienam dar dirbančiam gyventojui, kuris moka mokesčius, apie 14 tūkst. €.

Antra, siūloma reforma, tai yra bazinės pensijos įvedimas, kuri būtu mokama iš valstybės biudžeto, yra ne kas kita kaip dalis Sodros įsipareigojimų permetimas ant valstybės biudžeto pečių. Tas pats pasakytina ir apie pasiūlymą įvesti nekilnojamojo turto ar automobilių mokesčius ir mokėti iš šio mokesčio pensijas. Tai yra netiesioginis pripažinimas, kad modelis, kada dirbantys finansuoja pensininkus uždirbtų pajamų sąskaita, yra nestabilus. Todėl siūloma finansuoti pensijas ne tik iš darbuotojų pajamų, bet ir iš kitų mokesčių. Bet dirbančiam gyventojui nuo viso to nėra nė kiek lengviau, nes nekilnojamojo turto ir automobilio mokestį teks sumokėti jam pačiam.

Trečia, pasiūlymas padidinti pensinį amžių - dar vienas Sodros būdas, siekiant išvengti dalies įsipareigojimų. Pensijinio amžiaus padidinimas apgauna du kartus. Sodrai jie mokės ilgiau dar vienerius metus o gaus metais trumpiau. Galima paimti paprastą pavyzdį. Įsivaizduokite, kad pilietis pradėjo dirbti esant 25 metų amžiui, į rankas gaudavo 800 eurų, išėjo į pensiją 65 m. Ir gyveno iki 75 metų. Tada už senatvės pensiją jis sumokėjo Sodrai 124 800 eurų (40 metų - 260 eurų per mėnesį) ir gavo tik 46 tūkst. eurų (10 metų - 383 eurų per mėnesį). Jeigu išeiti į pensiją 66 metų, sumokėjote 127 920 (dar 3,120 eurų daugiau) ir gaus toks pilietis tik 41 350 eurų (4,650 mažiau). Dėl vienerių metų pensinio amžiaus padidinimo mokesčių mokėtojas neteks, o Sodra sutaupys 7 770 eurų. Kaip vadinasi įmonės, kuriai skolos ir būsimi įsipareigojimai yra nurašomi? Ne bankrotais? Žinoma, galime sutikti, kad žmonės iš tikrųjų gyvena ilgiau, todėl pensiją reikės mokėti ilgiau. Bet ar teisinga didinti pensinį amžių? Lietuvoje jie jau rimtai diskutuojama, kad jis turėtų būti pratęstas iki 70 metų. Galų gale, kada 35 metų darbuotojas pradėjo mokėti įmokas į Sodrą 2005 m., į pensiją buvo išeinama anksčiau, negu numatyta 2040 metais. Paprasčiau tariant, mokesčių mokėtojus "išdūrė", pažadėjo vieną dalyką, tačiau jies duos kažką kito. Dar liūdniau, kad tame nėra nusikaltimo sudėties. Galų gale, nė vienas iš Lietuvos mokesčių mokėtojų neturi sutarties su Socialinio draudimo fondu: nei kiek jie mokės, nei kiek jie gaus.

Automobilio draudimo sutartis ar televizoriaus pirkimo sutartis išsimokėjimui yra paprastesnė nei valstybinė pensija. Juk tokiose sutartyse aiškiai nurodytos asmens teisės ir pareigas. Jei draudimo bendrovė atsisako sumokėti žalą dėl nelaimingo atsitikimo, nes šį mėnesį įvyko daug nelaimingų atsitikimų, asmuo gali ginti savo teises teisme. O valstybės pensijos atveju? Yra tik viena "garantija", kad reikės mokėti. Tačiau nėra jokios garantijos, kiek jūs gausite išėję į pensiją. Bus pinigų - gausite, nebus - negausite. Ir tai labiausiai graudu - niekam nepasiskūsi.

Tai, ką paskutiniu metu žadama daryti (nuo pensijinio amžiaus didinimo iki kaupimo senatvei apribojimų), atliekamas siekiant vieno tikslo - išgelbėti Sodros sistemą. Tačiau Sodros problemos nėra netikėtos, jos yra užprogramuotos. Arba labai nedaug žmonių gaus pensijas (tai yra, bus pratęstas pensinis amžius), arba pensijos bus mažos (kaip dabar), arba lietuviai turės padvigubinti įmokas Sodrai. Politikų trumparegystės esmė yra ta, kad Sodros problemos jau buvo akivaizdžios jau prieš porą dešimtmečių. Tačiau alternatyva taip ir nebuvo sukurta, o alternatyvos embrionas (kaupimasis) - buvo sutrypti ir toliau yra trypiami. Tai yra tas pats, kas "Titanike", kad uždrausti žmonėms lipti į gelbėjimosį valtį, nes valdžia nusprendė, kad skęsti reikia solidariai.