Višegrado-Vienos konsensusas. V4 premjerai nedalyvaus imigracijai skirtame EK forume Briuselyje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2018-06-24 15:07:30, skaitė 667, komentavo 0

Višegrado-Vienos konsensusas. V4 premjerai nedalyvaus imigracijai skirtame EK forume Briuselyje

https://4.bp.blogspot.com/-TYe-bxiVa8I/WyvjqLskhvI/AAAAAAAAKTE/M7uFXh0EaNQmVhA5mt58cZl7YOO2K_hyACLcBGAs/s1600/630x356%2B%25283%2529.jpg

Višegrado šalių grupės (V4) premjerai nedalyvaus imigracijai skirtame forume Briuselyje, kurį organizuoja Europos Komisija. Lenkijos, Vengrijos, Čekijos ir Slovakijos premjerai pranešė apie tai spaudos konferencijoje po Višegrado grupės susitikimo Budapešte. Susitikime taip pat dalyvavo Austrijos kancleris Sebastianas Kurz.

630x356.jpg

Krone pažymi, kad pasienio kontrolės klausimas apjungė Višegrado valstybių ir Austrijos interesus. Penkios valstybės susitarė, kad „Europa turi pajėgti apsaugoti savo sienas ir garantuoti savo piliečių saugumą“. Tai pasakė Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ketvirtadienį Budapešte savo kolegoms iš Lenkijos, Čekijos, Slovakijos, Vengrijos, o taip pat Austrijos kancleriui Sebastianui Kurzui. Jis pažymėjo, kad nevyksta į Europos Komisijos organizuojamą pasitarimą dėl ES-prieglobsčio suteikimo šį sekmadienį, nes „Europos taryba, o ne Europos komisija, privalo organizuoti ES susitikimą migracijos.“

630x356%2B%25282%2529.jpg

Spaudos konferencijoje po susitikimo su Austrijos kancleriu Viktoras Orbanas pasakė, kad „mes tikimės, kad po pusės metų Austrijos pirmininkavimo Europa bus stipresnė ir saugesnė“. Bet kokiu atveju, Višegrado regiono šalys pasisako už stiprią Europą“.

Austrijos suartėjimas su V4

Kurz pakartojo savo pirmininkavimo ES devizą : „Europa, kuri apgina“. „Tam, kad išlaikyti ES be vidaus sienų, būtina skirti ypatingą dėmesį išorės sienų apsaugai. Be to, tokie klausimai, kaip vidaus rinka ar socialinis aprūpinimas turi būti sustiprinti. Jis nori, kad Europa, kuri susieta vienu siūlu“, ir neturi viduje būti suskirstyta į klases. Todėl jis su malonumu dalyvauja susitikime su kaimynais“.

630x356%2B%25281%2529.jpg

Po susitikimo su Lenkijos, Vengrijos ir Čekijos premjerais Orbanas pranešė, kad Višegrado grupė boikotuos mini susitikimą Briuselyje, kurį organizuoja Europos komisija. „Europos Taryba, o ne Europos komisija, turi organizuoti susitikimą dėl migracijos į ES“.

Radio Polska rašo, kad Lenkijos premjeras Mateušas Moraveckis pasakė, kad „po kruopščios analizės Europos komisijos dokumentų Višegrado grupės vyriausybių vadovai priėjo išvados, kad tai kaip ir pasiūlymas ateičiai, kuri mums ne visai suprantama ir dideliu mastu sunkiai priimtinas“. Lenkijos premjeras pažymėjo, kad forumu, kur turėtų būti aptarti šie klausimai, yra Europos taryba, kurios posėdis įvyks ateinančią savaitę penktadienį. „Be to, kalbant konkrečiai, mes nesame šalininkai pabėgėlių perkėlimo klubo ir nesiruošiame dalyvauti šitame procese“, - pažymėjo Moraveckis.

Šaltiniai:

https://www.krone.at/1727216

http://radiopolsha.pl/6/137/Artykul/369489