Pramoninikai maištauja prieš „Indenpendence“

Autorius: Anno Šaltinis: https://www.rubaltic.ru/articl... 2018-06-25 13:56:20, skaitė 953, komentavo 2

Pramoninikai maištauja prieš „Indenpendence“

Trąšų gamyklos "Achema" vadovybė griežtai atsisakė pasirašyti sutartį dėl suskystintų gamtinių dujų tiekimo iš Klaipėdos. Vienas iš didžiausių įmonių Lietuvoje yra ant bankroto ribos, nes yra priverstos pirkti Klaipėdos SGD terminalo Independence produkciją. Išsaugoti gamyklą gali atnaujintas tiesioginis pigių rusiškų dujų tiekimas, bet Lietuvos valdžia "energetinės nepriklausomybės" vardan pasirengę sužlugdyti vieną iš pagrindinių kompaniją - mokesčių mokėtoją ir palikti be darbo tūkstančius žmonių.

Didžiausias azoto trąšų gamintoja Rytų Europoje - Jonavos gamykla "Achema" nuo šio mėnesio sustabdė dalį gamybos. Uždarytas viena iš dviejų cschų, gaminančių amoniaką; nedirba dalis karbamidą gaminančio cecho neveikia; termofikacinė jėgainė, tiekianti energiją gamybos pajėgumams, buvo sustabdyta.

Tose cechose, kuriose darbas dar nebuvo sustabdytas, gamybos apimtys buvo sumažintos. Dalis gamyklos darbuotojų buvo išleisti nemokamoms atostogoms.

Tačiau "Achemos" padėties krizinės priemonės negelbsti. Įmonė yra ant bankroto ribos ir netrukus gali būti visiškai uždaryta. "Achemos" likvidavimo pasekmės gali būti labiausiai dramatiškos, labai jau didelę reikšmę turi ši gamykla.

Lietuvos biudžetas netekdamas Achemos praras vieną iš pagrindinių mokesčių mokėtojų, bet užtat gaus tokią socialinę naštą kaiį penki tūkstančiai bedarbių. Ne taip daug trūksta ir iki socialinio sprogimo.

Įmonės vadovybė tiesiai sako: "Achemos" kritinę padėtį sukėlė prievarta didžiausią dujų vartotoją Lietuvoje pirkti SGD terminalo Klaipėdoje produkciją.

"Visos Europos trąšų gamintojai perka dujas maždaug tokiomis pačiomis kainomis, tačiau" Achema ", net ir nevartodama dujų, turi mokėti mokesčius už SGD terminalą, kuris kasmet siekia 20 mln. €. Tai padidina gamyklos produkcijos kainą ir taip mažina jos konkurencingumą ne tik vietos, bet ir pasaulio rinkoje. Mūsų darbo užmokesčio fondas yra beveik lygus SGD terminalo mokesčiui, kurį bendrovė moka. Jei sumažinti šį mokestį, dalį iš taupytų lėšų galėtume skirti darbuotojų atlyginimams ir reikalingoms investicijoms, - sako "Achemos" generalinis direktorius Ramunas Miliauskas.

Iki plaukiojančio terminalo Klaipėdoje pasirodymo, Achema tiesiogiai sudarinėjo sutartis dėl" Gazprom " produkcijos tiekimo, nepaisant "landsbergistų" patykinimų, kad Rusija nori pasmaugti išdidžią ir nepriklausomą Lietuvą savo dujomis, ir jautėsi puikiai. Bet tada Lietuvos Respublika įgijo "energetinę nepriklausomybę", ir Jonavos gamyklai tapo nesaldu.

Kadangi nei Lietuvoje, nei užsienyje neatsirado idiotų, sutinkančių savanoriškai mokėti daugiau už Independence produkciją, Lietuvos Respublikos Vyriausybė tipišku tarybiniu komandiniu-administraciniu metodu privertė šalies įmones bendrabarbiauti su SGD terminalu.

Pigių rusiškų dujų pirkimas vietoj "energetiškai nepriklausomų" iš Klaipėdos de-fakto buvo prilygintas valstybės išdavimui. Šalies strateginės įmonės, bendradarbiaujančios su Rusija, imtos kontroliuoti Lietuvos specialių tarnybų- jų ekonominė veikla užsienyje turi būti derinama su Valstybės saugumo departamentu.

Privertusi "Achemą" nešti nuostolingos Independence išlaikymo naštą ir privedusi gamyklą iki bankroto ribos, Lietuvos vadovybė tuo neapsiribojo. Lietuvos energetikos ministerija pasiūlė "Achemos grupęei" sudaryti ilgalaikę sutartį dėl garantuoto dujų tiekimo iš SGD terminalo.

Ir tada įvyko "maištas laive": įmonės valdyba griežtai atsisakė nuo ilgalaikio suskystintų gamtinių dujų tiekimo.

"Kaip ilgalaikiai įsipareigojimai nebuvo galima iš ministerijos atstovų, taip ilgalaikiai įsipareigojimai negalimi iš mūsų pusės. Mes visi palaikome energetinę nepriklausomybę, tačiau ši našta turėtų būti paskirstyta labai protingai, o ne vienai įmonei ", - pasakė " Achemos grupės " valdybos pirmininkė Lidija Lubienė.

Pažymėtina, kad Energetikos ministerijos pasiūlymas, kurį taip griežtai atmetė "Achemos grupės" valdyba, buvo bandymas rasti kompromisą. Vyriausybė pasiūlė sumažinti "Achemos" įnašą į SGD terminalo 40 proc., o už tai reikalavo, kad įmonė ilgam susietu savo veiklą su Independence. Būtent šios perspektyvos įmonė kategoriškai atsisakė.

Derybas tarp gamyklos savininkų ir vyriausybės transliavo tiesiogiai lietuviškos MIP: vis dėl to ant kortos pastatyta vienos iš didžiausių mokesčių mokėtojo ir darbdavio Lietuvoje egzistavimas. Lietuvos energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas žurnalistams pasakė, kad vyriausybė labai norėtume susitikti Achemos grupe ir sumažinti jos dalį "energetinės nepriklausomybės" išlaikyme, tačiau tai būtų nesąžininga.

"Mes negalime tiesiog paimti ir permesti terminalo naštą iš vieno vartotojo ant kito", - sakė ministras.

Reikšmingiausia ministro pasakime - žodis "našta". Kažkaip per dažnai šis žodis skamba iš Lietuvos politikų lūpų kada kalba eina apie Independence .

Ar seniai čia oficialus Vilnius visam pasauliui triūbavo apie sėkmingą verslo projektą - SGD terminalas Klaipėdoje, kaip tai paskatino Lietuvos ekonomikos vystymasį ir koks tai puikus pavyzdys kitoms ES šalims, juk su terminalo pagalba Lietuva sugebėjo pasiekti "energetinę nepriklausomybę" nuo Rusijos.

Ir še tau dabar - "našta"! Lietuvos premjeras prisipažįsta, kad nežino iš kur gauti pinigų, kad palengvinti "naštą" Lietuvos mokesčių mokėtojams, išlaikančius SGD terminalą , ai energetikos ministras kalba apie "terminalo naštą."

Ir kaip gi Lietuvos delegatų garsiomis pagyromis įvairiuose tarptautiniuose forumuose šiuos "iškiliausius" Lietuvos valdžios pasiekimus? Kaip tie arogantiški Dalios Grybauskaitės pamokymai derybose su užsienio lyderiais, apie tai kokia efektinga turi energetinė politika? Kaip Vilniaus SGD energetikos reklamavimas Jevrosojūze, remiantis nuosava pozityvia patirtimi?

Kur dabar yra visa tai?

Matyt, visi toje pačioje didelėje storoje "papkėje, kur yra sliapiamas nuo smalsių akių Didysis Melas apie "Sėkmės Lietuvą".

Ten yra saugoma Visagino atominės elektrinės istoriją, skalūnų dujų gavyba prie Baltijos krantų, "išėjimas iš krizės" 2008 metais emigracijos pagalba ir kiti siužetai , kurias Lietuvos politikai neseniai gyrėsi visai Europai, o dabar skausmingai raudonuoja vos tik jiems apie tai priminus, apsimeta, kad nesupranta apie ką eina kalba.

Garbingiausia vieta šioje "papkėje" yra skirta suskystintų gamtinių dujų terminalui. Tiesa, tai ypatinga istorija. Tai nuo Visagino AE gali atsisakyti ir apsimesti, kad nieko neįvyko, nes Visagino atominė elektrinė realybėje tebuvo tik brėžinių krūva.

O nuo SGD terminalo niekaip neatsisakysi. Štai jis, brangutis, stovi Klaipėdos uoste ir jau išreklamuotas visam pasauliui kaip didžiausias pasiekimas.

Atsisakyti Independence ar bent jau išgelbėti Achema, leidus gamyklai grįžti prie rusiškų dujų, Lietuvos valdžiai reiškia pasirašyti po tuo, kaip jie epiškai jie "apsidirbo" su savo "energetine nepriklausomybe" .

Todėl "čemodaną be rankenos", vilks ir toliau, iš paskutinių jėgų nutaisę gerą veido miną blogame žaidime. Kaip aukos šitos politinės veidmainystės kris ir "Achema", ir kitų stambios gamybos - dujų vartotojai, tačiau valdančiosios komandos tai nesustabdys. Jie visą Lietuvos ekonomika padės ant "energetinės nepriklausomybės" altoriaus, kad tik nepasirodyti kad, iš jų valdytojai kaip iš pingvino sakalas.