NATO Rytų fronte pralaimėtų karą su Rusija dėl blogų kelių Baltijos šalyse ir Lenkijoje

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/world/2... 2018-06-26 00:09:25, skaitė 881, komentavo 2

NATO Rytų fronte pralaimėtų karą su Rusija dėl blogų kelių Baltijos šalyse ir Lenkijoje

NATO karinė technika Vilniuje, archyvinė nuotrauka
NATO karinė technika Vilniuje, archyvinė nuotrauka

JAV žiniasklaida paskelbė, kad NATO neturėtų laiko kovoti su Rusija dėl biurokratijos ir blogų kelių

VILNIUS, birželio 25 — Sputnik. NATO kariuomenė, kilus konfliktui su Rusija, gali pralaimėti pirmąjį karo etapą dėl blogų kelių ir biurokratijos. Kol pagrindinės Aljanso dalys pasieks rytines sienas, Rusijos kariuomenė užims visą Baltijos regioną, rašo The Washington Post.

Pasak laikraščio, problemą atskleidė kariniai žaidimai, kuriuos surengė Amerikos vadovybė Europoje. Pavyzdžiui, sunki JAV įranga grįžo iš Gruzijos (vyko pratybos) į Vokietiją (nuolatinės dislokacijos vieta) per keturis mėnesius geležinkeliu — visą šį laiką karių vienetai liko be transporto priemonių.

Baltijos valstybių geležinkelių bėgiai yra platesni nei Vakarų Europos, taigi įranga turėjo būti iškraunama ir pakrauta vėl. Vengrijos sienos apsaugos pareigūnams nepatiko, kaip šarvuoti automobiliai buvo sukabinti su vagonais, nors jų kolegos rumunai neturėjo jokių klausimų, ir jie kelioms dienoms dar sulaikė JAV kariuomenę.

Tradiciniai maršrutai Rytų Europoje yra netinkami ne tik dėl blogos bėgių būklės, bet ir dėl geografinių ypatybių. Pavyzdžiui, dviejų eismo juostų maršrutas iš Lenkijos į Lietuvą eina tarp ežerų, ir viena apsivertusi didelė mašina gali ilgam laikui užblokuoti eismą. Tiltai taip pat gali sugriūti dėl sunkios įrangos.

Problema kyla dėl biurokratijos, rašoma straipsnyje. Pavyzdžiui, įrangos kėlimas per Vokietiją gali būti atliekamas tik darbo dienomis ir tik naktį, o Švedija reikalauja pateikti prašymą dėl kariuomenės perdislokavimo prieš tris savaites. Leidinyje teigiama, kad jei būtų paskelbtas tikras karas, biurokratiniai vėlavimai būtų pašalinti, tačiau vietos konflikto metu laikas gali būti prarastas.

NATO priešakinių pajėgų dislokacija Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje yra istorinis sprendimas, kurį NATO šalių vadovai priėmė 2016 metų liepą. Maskva ne kartą pareiškė, kad Rusija nieko nepuolė ir neketina pulti, o NATO tiesiog naudojasi galimybe dislokuoti daugiau karių prie Rytų Europos sienos.

Lietuvoje birželio 3-15 dienomis vyko pratybos "Saber strike" (liet. "Kardo kirtis"), kuriose dalyvavo JAV sausumos pajėgos. Jų metu Lietuvoje įvyko trys eismo įvykiai, kuriuose dalyvavo NATO kariuomenės kariai.

Birželio 10 dieną Pabradės poligone apsivertė Prancūzijos karių visureigis, nukentėjo du NATO kariai. Anksčiau, birželio 9 dieną, Kazlų Rūdoje Amerikos kariuomenės šarvuotis "Stryker" rėžėsi į medį, nukentėjo vienas JAV karys. Birželio 7 dieną didelė avarija įvyko kelyje Prienai-Kaunas, kur susidūrė keturi šarvuočiai, susižalojo 13 karių.