Vandalai iškasė Lukiškių aikštėje kapsulę su relikvijomis

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-06-26 00:22:52, skaitė 603, komentavo 0

Vandalai iškasė Lukiškių aikštėje kapsulę su relikvijomis

Lukiškių aikštė, archyvinė nuotrauka
Lukiškių aikštė, archyvinė nuotrauka

Lukiškių aikštėje, kur turi atsirasti memorialas "laisvės kovotojams", buvo užkasta kapsulė su relikvijomis, kurią šiąnakt išėmė vandalai

VILNIUS, birželio 25 — Sputnik. Lukiškių aikštėje Vilniuje pavogta kapsulė su dokumentais, susietais su "kovotojų už Lietuvos laisvę" asmenybėmis, praneša RIA Novosti su nuoroda į portalą "Delfi".

Vietos žiniasklaidai šią informaciją patvirtino "Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos" pirmininkas Jonas Burokas.

"Lukiškių aikštėje pamačiau žiaurų vaizdą. Išlaužtas dangtis, kur buvo nuleistos kapsulės su relikvijomis. Viena kapsulė buvo iškelta į paviršių. Mes su policija ištraukėm dar dvi kapsules, vieną su relikvijomis, o kitą su dokumentais. Viena kapsulė yra pagrobta", — sakė žiniasklaidai Burokas.

Anot jo, iš viso į tam skirtą angą buvo nuleistos keturios kapsulės, dvi su įvairiausiomis relikvijomis, o kitos su tų relikvijų dokumentais, kuriuos rinko po visa Lietuvą.

Burokas pabrėžė, relikvijos surinktos iš vietų, kur vyko Žalgirio, Saulės bei Salaspilio mūšiai. Taip pat ir iš Kryžių kalno, pagrindinių "partizanų" žūčių vietų bei jų išniekinimo vietų.

Be to Lukiškių aikštėje palaidotų relikvijų buvo ir partizanų vado Adolfo Ramanausko-Vanago ženklelis bei kitų "miško brolių" vadų daiktai.

Rekonstruotoje Lukiškių aikštėje turėjo būti pastatytas memorialas. Buvo planuojama, kad paminklas atsiras iki kitų metų gruodžio 1-osios, tačiau darbai iki šiol net nepradėti.
Lietuvoje "partizanais" vadinami ir "miško broliai" — nacionalistiškai nusiteikusios ginkluotosios grupės, veikusios respublikos teritorijoje 1940-1950 metais. Antisovietinis nacionalistinis judėjimas suklestėjo Lietuvoje 1944-1947 metais.

Antrojo pasaulinio karo metu daugelis tų, kurie prieštaravo TSRS valdžiai, kariavo fašistinės Vokietijos pusėje. Be to, "miško broliai" buvo prisidėję prie civilių žudymo karo metu, bei prie Tarybų partijos darbuotojų ir paprastų tarybinei valdžiai palankių piliečių sunaikinimo.