M. Ališauskienė. Romuva, sauganti tautos ištakas – grėsmė nacionaliniam saugumui?

Autorius: Milda Ališauskienė Šaltinis: http://alkas.lt/2018/06/27/m-a... 2018-06-27 11:09:59, skaitė 619, komentavo 0

M. Ališauskienė. Romuva, sauganti tautos ištakas – grėsmė nacionaliniam saugumui?

milda-alisauskiene-alkas-lt-j-vaiskuno-nuotr
Milda Ališauskienė | Alkas.lt, J.Vaiškūno nuotr.

Šiandien, birželio 27 d. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas svarstys, ar suteikti valstybės pripažinimo statusą Senojo baltų tikėjimo bendruomenei „Romuva“, o tiksliau tai ar nėra ši bendruomenė Rusijos projektas, kas greičiausiai (čia jau spekuliuoju) neleistų jai suteikti valstybės pripažinimo.

Mano turimomis žiniomis (jei klystu prašau pataisyti), tai beprecedentinis įvykis Lietuvos religijos politikos padangėje, kad minėtasis komitetas svarstytų religinės bendruomenės tinkamumą gauti valstybės pripažinimo (ne tradicinės bendruomenės (sic!) statusą.

Nepamenu, kad keturios iki šiol valstybės pripažinimo statusą gavusios religinės bendruomenės – baptistai, sekmininkai, septintos dienos adventistai ar naujieji apaštalai būtų svarstyti minėtame komitete.

Bet štai išaušo pagonių valanda.

Anot Seimo nario Anušausko, ši bendruomenė – Rusijos projektas, matyt, pateiks ir įrodymų svarstymo metu, labai norėčiau juos pamatyti.

Kad Lietuvos santykiai su Rusija religijos politikos srityje painūs ir slidūs liudija, mano kuklia nuomone, ir 2011 metais Seimo pirmininkės I.Degutienės kabinete vykęs susitikimas, kuriame Lietuvos krikščionių bažnyčios aptarė nerimą keliančią informaciją apie „pavojus tradicinei šeimai“.

Lyg ir nebūtų nieko ypatingo, dažnai girdime skambinant šiais nerimo varpais, bet tąjį kartą susitikime dalyvavo ir Rusijos stačiatikių bažnyčios atstovas Maskvos Patriarchato Išorinių Bažnyčios ryšių skyriaus pirmininkas, Volokolamsko metropolitas HILARIONAS. Rusijos stačiatikių bažnyčios Rusijos projektu žinoma, niekaip negali pavadinti. Bet kaip sako garsūs nacionalinio saugumo ir gynybos ekspertai, minčių kyla įvairių. Tad, kur buvo tuo metu Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto akys?

Seimo Pirmininkė I. Degutienė susitiko su ortodoksų, katalikų ir liuteronų bendruomenių vadovais | lrs.lt nuotr.
Seimo Pirmininkė I. Degutienė susitiko su ortodoksų, katalikų ir liuteronų bendruomenių vadovais | lrs.lt nuotr.