Visa tiesa apie Kubą

Autorius: Marius Jonaitis Šaltinis: https://kulgrinda.blogspot.com... 2018-06-28 16:47:38, skaitė 844, komentavo 1

Visa tiesa apie Kubą

Kuba.jpg

Kas ta Kuba? Daugeliui tai tiesiog sala kažkur netoli JAV. Dar kitiems, tai asocijuojasi su neseniai mirusiu Fideliu Kastro ir Čegevara. Tretiems, tai cigarai ir turistinis rojus. O kai kam, tai prakeiktas socializmas.

Teisybės čia nerasim. Manau ten visko galima rasti po truputį. Na o aš pasistengsiu pateikti kai kuriuos faktus, jog žmones patys galėtų susidaryti vaizdą.

- Dar prieš Fideliui ateinant į valdžią (1953 metais) Kuboje 43% gyventojų buvo neraštingi, o net 60%  žmonių gyveno lūšnose. Šiuo metu neraštingumas yra praktiškai likviduotas. Kuba turi 99.8% raštingumo lygį.

- Nors daug kalbama apie iš Kubos bėgančius žmones (nėra tikslios statistikos), tačiau gyventojų skaičius nuo 1961 metų paaugo 4 milijonais. 

Cuba-demography.png

- Naujagimių mirtingumo lygis toks pat kaip ir Didžiojoje Britanijoje (išsivysčiusios Vakarų šalies) ir maženis negu JAV.

- Kubos vidutinė gyvenimo trukmė yra 78.8 metai. Pasaulyje užima 57 vietą. Tuo tarpu Lietuva su 75 metų vidutine gyvenimo trukme užima 112 vietą pasaulio reitinge.

- Kuba sveikatos apsaugai skiria 11,1% nuo BVP ir užima labai aukštą - 12 vietą - pasauliniame reitinge. Lietuva, skiria 6.60% ir užima 89 vietą. Duomenys 2014 metų.

- Neįtikėtini skaičiai yra švietimo sistemoje. Kuba tam skiria 12.8% nuo BVP ir užima antrą vietą pasaulyje! Tuo tarpu Lietuva skiria 5.60% ir rikiuojasi 61 vietoje. Duomenys 2010 metų.

- Kuboje jaunimo nedarbo lygis (15-24 metų) yra tik 6.1% . Ji lenkia visą Vakarų pasaulį. Pavyzdžiui Italijoje jaunimo nedarbo lygis siekia 40%

- Oficialus, bendras, nedarbo lygis siekia 2.2%. Šalis užima 17 vietą pasaulyje.

- Odontologo paslaugos, medikamentai ir netgi gydytojų vizitai į namus yra finansuojami. Kuboje 150 pacientų tenka vienas gydytojas, tai pranoksta daugelį išsivysčiusių šalių. Pavyzdžiui Jungtinėje Karalystėje tūkstančiui pacientų vidutiniškai tenka 2.8 gydytojo.

- Sala kasmet siūlo šimtus stipendijų užsienio studentams, kurie kilę iš mažai pajamų gaunančių šeimų ir negali sau leisti studijuoti medicinos mokslų.

- „Kubos sveikatos apsauga man suteikė galimybę studijuoti mediciną nemokamai, kol daugelis mano kolegų, lankydami medicinos mokyklas JAV, yra joms skolingi tūkstančius dolerių. Ši sistema užtikrina, kad atvira širdies operacija neprivers įsiskolinti visam gyvenimui. Ji sukūrė globaliai konkurencingas biotechnologijų ir farmacijos pramones. Ji neatstumia žmonių dėl jų žemo socioekonominio statuso. Tai sistema sukurta žmonėms. Tiesa, ji turi savų trūkumų ir iššūkių, kuriuos reikia išspręsti, bet tai tikrai ne propagandos įrankis“, - įsitikinęs Kuboje studijavęs dr. R. Warner.

Geri šios salos gyventojų sveikatos rodikliai įrodo, jog sistema veikia beveik be priekaištų. Ne veltui Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki - Moon negaili pagyrimų Kubos sveikatos sistemai: „Tai pavyzdys daugeliui šalių“.

Kubos mokslininkams prireikė daugiau nei 15 metų, kad sukurtų vakciną nuo plaučių vėžio.
Išvados įtikino Japoniją ir kai kurias Europos šalis pritarti klinikinėms „Cimavax“ studijoms. Vakcina buvo išmėginta Kuboje tūkstančiams pacientų ir jokio šalutinio poveikio nepastebėta. Vėžinių ligų tyrėjai „Cimavax“ laiko labai patikima vakcija. Mokslininkai mano, kad ši vakcina galėtų būti pasitelkta ir gydant kitas vėžines ligas.

Kuba pirmoji pasaulio šalis sugebėjusi pasiekti, jog ŽIV arba Sifiliu serganti nėščia motina negalėtų to perduoti savo vaikui. Pasaulio sveikatos organizacijos vadovės Margaret Chan teigimu, tai yra vienas didžiausių medicinos pasiekimų.

- 2014 metais daugiau nei 450 Kubos gydytojų dirbo Afrikos šalyse. Kai vieną iš tų daktarų pakalbino žurnalistai jis atsakė „Mes žinome kas gali atsitikti (tuo metu ten buvo Ebolos virusas, vietinių konfliktai). Mes žinome, jog vykstam į priešišką aplinką. Bet tai mūsų pareiga. Mes taip išmokyti“

-  Visa tai pasiekta veikiant milžiniškos ekonominės blokados sąlygomis. Paskaičiuota, kad per pusę amžiaus trukusio JAV prekybos embargo Kubai, ji neteko apie 1.1 trilijono JAV dolerių. Tai dideli pinigai. Dar daugiau lėšų Kubai atsirastų jeigu nereiktų skirti net 3% nuo BVP savo karinėms pajėgoms, tačiau prisiminus JAV organizuotą invaziją, tenka mesti didelius pinigus ir gynybai. Tačiau net ir tokiomis sąlygomis Kuba sugeba pasiekti to ko nepasiekia kapitalistinės šalys.

Paskaičiuota, kad per pusę amžiaus konfrontacijos dėl prekybos embargo, kurį taikė JAV, Kuba neteko apie 1,1 trilijono JAV dolerių
Visą straipsnį galite rasti https://www.tv3.lt/naujiena/uzsienis/822836/kuba-ir-jos-geopolitine-reiksme

Cuba-Camaguey-Ville-2050x1200.jpg

Šaltiniai laisvai prieinami internete. Statistikos gausiai radau CŽV faktų knygoje.

Marius Jonaitis