Kitais metais pradės veikti Šeimos kortelės programa

Autorius: www.alkas.lt Šaltinis: http://alkas.lt/2018/06/30/kit... 2018-07-01 23:44:17, skaitė 354, komentavo 6

Kitais metais pradės veikti Šeimos kortelės programa

Vaikai | socmin.lt nuotr.
Vaikai | socmin.lt nuotr.

Birželio 30 d. Seimas priėmė Šeimos kortelės įstatymą ir Vietos savivaldos įstatymo pakeitimus (projektai Nr. XIIP-4130(2), Nr. XIIP-4131(2), kurie sudarys galimybę nuo 2019 m. liepos 1 d. šalyje veikti šeimos kortelei. Už naująjį įstatymą balsavo 110 Seimo narių, prieš – 1, susilaikė 4 parlamentarai.

Priimtas įstatymas nustato asmenis, turinčius teisę į šeimos kortelę, šeimos kortelės turėtojų teises ir pareigas, valstybės ir savivaldybių institucijų, viešųjų ir privačiųjų juridinių asmenų kompetenciją, Šeimos kortelės programos finansavimą.

Teisę į šeimos kortelę turės kiekvienas gausios šeimos narys arba šeimos, prižiūrinčios (slaugančios) neįgalųjį, narys.

Įstatyme apibrėžiama, kad gausi šeima – tėvai, globėjai (rūpintojai), kurie augina ir (ar) globoja (rūpina) tris ar daugiau vaikų iki 18 metų, taip pat susituokęs asmuo, su kuriuo teismo sprendimu dėl sutuoktinių gyvenimo skyrium yra likę gyventi jų trys ar daugiau vaikų iki 18 metų, arba vienas iš tėvų ir jų trys ar daugiau vaikų iki 18 metų, taip pat jų nedirbantys ir savarankiškos veiklos nevykdantys nesusituokę ir savo vaikų neturintys pilnamečiai vaikai iki 24 metų, kurie mokosi pagal bendrojo ugdymo programą ar pagal formaliojo profesinio mokymo programą pirmajai kvalifikacijai įgyti arba studijuoja aukštojoje mokykloje pagal nuolatinės studijų formos programą, arba bendrojo ugdymo mokyklas baigę šių šeimų vaikai laikotarpiu nuo bendrojo ugdymo programos baigimo dienos iki tų pačių metų rugsėjo 1 dienos.

Šeimos kortelė – socialinės apsaugos ir darbo ministro nustatyta tvarka išduotas dokumentas, kuriame įrašytas šeimos kortelės turėtojo vardas, pavardė, kortelės identifikacinis numeris, arba į išmanųjį įrenginį atsisiunčiama mobilioji šeimos kortelės programa.

Šeimos kortelės turėtojas turės teisę naudotis gausioms šeimoms ir šeimoms, prižiūrinčioms (slaugančioms) neįgalųjį, skirtomis lengvatomis, paslaugomis ar privilegijomis, taip pat prekėms ar renginiams taikomomis nuolaidomis.

Vyriausybė ar jos įgaliota institucija turės patvirtinti Šeimos kortelės programą, kurioje nustatomi šios programos įgyvendinimo tikslai, uždaviniai ir priemonės, užtikrinančios šeimos kortelės naudojimą šalies mastu, įtvirtinamos Šeimos kortelės programos finansavimo nuostatos.

Šeimos kortelės programa bus finansuojama iš valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų lėšų.