O jei jie susitars? Kodėl Vakarai išsigando dėl Putino ir Trampo susitikimo

Autorius: Vladimiras Ardajevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-07-02 11:33:39, skaitė 721, komentavo 0

O jei jie susitars? Kodėl Vakarai išsigando dėl Putino ir Trampo susitikimo

Donaldas trampas ir vladimiras Putinas, archyvinė nuotrauka
Donaldas trampas ir vladimiras Putinas, archyvinė nuotrauka

Londonas baiminasi, kad sumažės karinės pajėgos šalia rytinių ES sienų, kad Vašingtonas atsisakys bendrų NATO pratybų Norvegijoje arba netgi pripažins Krymą Rusijos dalimi, tačiau ekspertai mano, kad šie scenarijai yra fantastiniai

Vizito metu Maskvoje JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Džonas Boltonas suderino su būsimo, trečio, Donaldo Trampo susitikimo su Rusijos kolega Vladimiru Putinu detales. Derybos vyks Helsinkyje liepos 16 dieną. Vakaruose tai sukėlė didelį susirūpinimą. Apie tai, ką ir kodėl baugina Trampo ryšiai su Putinu, —RIA Novosti apžvalgininko Vladimiro Ardajevo straipsnyje.

"Kokiu pagrindu?"

Spaudos konferenciją Maskvoje Džonas Boltonas pradėjo nuo Vakarų vadovų, kurie neseniai susitiko su Vladimiru Putinu, išvardinimo: Angela Merkel, Emanuelis Makronas, Sebastianas Kurcas… Neva atėjo laikas Donaldui Trampui surengti visavertį pokalbį su juo. Tačiau manevras nepavyko: CNN kanalo korespondentas nedelsdamas paklausė, kokiomis pagrindu Baltieji rūmai nusprendė, kad šis susitikimas tinkamas šiuo metu, juk "Rusija nepakeitė savo elgesio nė viename iš punktų, už kuriuos buvo taikomos sankcijos".

"Prezidentas Trampas ir prezidentas Putinas mano, kad būtina svarstyti ir diskutuoti apie bendras problemas ir nustatyti bendradarbiavimo sritis, nes dvišaliai santykiai tarp Rusijos Federacijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų daro įtaką pasaulio stabilumui", — atsakė Boltonas.

Jis dar kartą pabrėžė: tokio susitikimo metu nėra nieko neįprasto. Visos kalbos ir gandai apie "susitaikymo" Trampo priešrinkiminio štabo ir Kremliaus "susitarimą"  patarėjas pavadino "nesąmone". Kaip ir tai, kad aukščiausiojo lygio susitikimas yra "ypatingų santykių" tarp Rusijos ir Amerikos prezidentų rezultatas.

Po JAV prezidento aukščiausiojo lygio susitikimo su Šiaurės Korėjos vadovu Kim Jong Unu ir patarėjo atsargumas, ir opozicinio Trampui televizijos kanalo žurnalisto agresyvus pasipriešinimas atrodė keistai, jei ne juokingai. Tiesioginis antagonistinių valstybių vadovų kontaktas, atrodo, sukėlė mažiau neigiamų emocijų nei naujienos apie Rusijos ir Amerikos derybas.

Neprognozuojamas Trumpas

JAV prezidentas dalyvaus NATO viršūnių susitikime, kuris numatytas liepos 11-12 dienomis, ir apsilankys Londone birželio 13-ąją. Tada jis keliaus į Helsinkį susitikti su Putinu. JK tai kelia ypač didelį nerimą, pranešė "Bloomberg", su nuoroda į Jos Didenybe nepaskirtą ministrą. Agentūros pašnekovas paaiškino, ko bijo Dauningo gatvėje: jei Singapūre Trampas pažadėjo Kimui sustabdyti bendras pratybas su Pietų Korėja prie Šiaurės Korėjos krantų, tai Putinui jis gali pasiūlyti karinio buvimo netoli rytinių ES sienų mažinimo planą.

Britanija taip pat turi kariuomenę Rytuose. Po to, kai britų politikai atvirai apkaltino Maskvą Skripalio apnuodijimu, Londonas nenori būti paliktas vienas prieš vieną su Rusija. Tokiomis baimėmis taip pat pasidalijo "The Times" pašnekovai Didžiosios Britanijos vyriausybėje. Jų nuomone, derybų metu Vašingtonas šį rudenį gali atsisakyti bendrų NATO pratybų Norvegijoje arba net pripažinti Krymą Rusijos dalimi.

Tai yra visiškai fantastiški scenarijai, sako Užsienio reikalų ir gynybos politikos tarybos prezidiumo pirmininkas Fiodoras Lukjanovas. Trampas dar neturi priežasties atšaukti karinį kontingentą iš NATO rytinių sienų — ypač todėl, kad daugelis šio regiono šalių visapusiškai dalijasi ir remia jo politiką, ir, pavyzdžiui, Lenkija nori pati sumokėti už JAV karinę bazę savo šalyje. Be to, kariuomenės išvedimas, kaip ir pratybų sustabdymas Korėjos pusiasalyje, nieko nereiškia. Trumpas garsėja kaip sandorių, o ne susitarimų, šalininkas. Neverta pasitikėti jo pažadais — jie neilgalaikiai.

"Šiandien Vakarai iš dalies gyvena mitų sistemoje, kuri atsirado valdančios grupių vidinės kovos metu. Vienas iš jų yra tas, kad Trampas jaučia palankumą Putinui ir tik suteik jam valios — jie susitars dėl to, kas gali pakenkti visiems sąjungininkams, sunaikinti demokratiją, Vakarų vertybes. "Ryšys su Maskva" yra naudojamas kaip priemonė prieš Trampą, ir jie patys pradeda tuo tikėti ", — sako Fiodoras Lukjanovas.

Trečias bandymas

Tačiau visos baimės, susijusios su artėjančiu Rusijos ir JAV prezidentų susitikimu, yra ne daugiau kaip baltas informacinis triukšmas, kuris nieko negali paveikti. Susitikimas buvo oficialiai paskelbtas ir JAV, ir Rusijoje, ir jis įvyks. Kitas dalykas yra jo rezultatai.

Hudsono instituto (JAV) Karo politinės analizės centro direktorius Ričardas Vaicas mano, kad nereikia laukti protrūkio, nors lyderiai turės aptarti įvairias problemas — nuo Ukrainos iki ginklų kontrolės susitarimo. Daugumoje jų Maskva ir Vašingtonas turi nesutarimų.

"Aš nesitikiu daug. Manau, kad įvyks susitikimas, po kurio bus pateiktas principų pareiškimas. Aš nesu labai optimistiškai nusiteikęs. Tikrai bus plataus masto darbotvarkė, reikia daug svarstyti. Bet aš tiesiog nematau, kas iš to gali išeiti", — sakė RIA Novosti Vaicas.

Anot eksperto, Amerikos prezidentas turi suryštas rankas Maskvos atžvilgiu, Kongresas neleis jam imtis tam tikrų veiksmų, ypač dėl sankcijų. Be to, JAV sąjungininkai neleis Trampui grąžinti Rusiją į G8.

Tačiau Vašingtonas nemano, kad po aukščiausiojo lygio susitikimo būtina susitarti. Džono Boltono teigimu, "pats susitikimo faktas jau yra labai svarbus". Tuo pačiu metu Rusijos prezidento padėjėjas Jurijus Ušakovas pripažino, kad aukščiausiojo lygio susitikimo metu bus priimta deklaracija.

Dvišalio aukščiausio lygio susitikimo formas yra žingsnis į priekį pablogėjusių santykių atžvilgiu. Pirmą kartą Rusijos ir JAV prezidentai susitiko pernai G20 aukščiausiojo lygio susitikime Hamburge. Po dviejų valandų pokalbio politiniai lyderiai taip ir neišėjo pasikalbėti su žiniasklaida. Antrasis Putino ir Trampo susitikimas įvyko lapkritį Vietnamo Danango mieste APEC aukščiausiojo lygio susitikime. Tačiau šias derybas vargu ar galima pavadinti visavertėmis. Paskelbtas tik bendras pareiškimas dėl Sirijos. Dabar prezidentai ketina kalbėti išsamiai: iš pradžių tete-a-tete, vėliau darbo pusryčių forma. Po to Putinas ir Trampas surengs spaudos konferenciją. Panašių santykių tarp Rusijos ir Amerikos nebuvo jau keletą metų. Ir tai jau yra geras rezultatas.