Kaip nauji mokesčiai atsilieps lietuviams

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2018-07-03 13:05:01, skaitė 541, komentavo 0

Kaip nauji mokesčiai atsilieps lietuviams

Sumokėk! ir miegok ramiai
Sumokėk! ir miegok ramiai

Tačiau, turėdami karčios valstybės žaidimų patirties, paprasti Lietuvos žmonės nesitiki nieko gero iš naujovių ir rengiasi naujam savo kišenių tuštėjimo metui

Tačiau, turėdami karčios valstybės žaidimų patirties, paprasti Lietuvos žmonės nesitiki nieko gero iš naujovių ir rengiasi naujam savo kišenių tuštėjimo metui.

― Sveikas, Petrai! Kur taip skubi?

― Į Valstybinę mokesčių inspekciją. Pateiksiu ataskaitą apie tai, kiek butelių alaus išgėriau ir kiek mėsainių suvalgiau ir iš kur tam gavau pinigų. O jei rimtai, rengiuosi dar vienam  procesui su valstybe, kuri bando atimti iš manę sąžiningai uždirbtus pinigus. Šiandien pats baisiausias nusikaltimas kapitalistinėje visuomenėje yra ne žmogžudystė ar apiplėšimas, o mokesčių nuslėpimas. Mokesčių inspektoriams suteikiamos tokios plačios teisės, kurių neturi nei teismas, nei prokurorai. Jie be sąžinės graužaties gali lengvai paskelbti, kad esi nusikaltėlis, ir tu turi teisintis. O svarbiausia, kad administracinėse bylose, kurias iškelia Mokesčių inspekcija, nekaltumo prezumpcija netaikoma. Mokesčių inspektorius pasakys, kad esi pažeidėjas, o tu teisinkis, kaip nori. Pateik kvitus, kad pirkai pieną ir bandeles. Pasakok ir įrodinėk, iš kur ėmei pinigų apelsinams pirkti.

― Na ir nupiešei tu čia gąsdinantį paveikslą. Aš, pavyzdžiui, nė karto nesusidūriau su mokesčių inspekcija. Kasmet užpildau elektroninę deklaraciją.  Keletą kartų Mokesčių inspekcija net grąžino man mokesčių permokas. Žinoma, aš nieko nesuprantu apie šiuos mokesčius. Dirbu toje pačioje vietoje 15 metų ir negaunu jokių kitų pajamų, išskyrus atlyginimą.

― Tuo mes ir skiriamės. Aš turiu privatų verslą ir turiu gilintis į visus mokesčių teisės aktų pakeitimus. Priešingu atveju galiu nepastebėti, kaip atsiras naujas apmokestinimo straipsnis, ir po metų galiu gauti didelę baudą. O Vyriausybė, lyg tyčia, periodiškai priima įvairius pakeitimus, kurie, mano nuomone, daromi tik vienu tikslu: kuo daugiau lėšų atimti iš Lietuvos gyventojų. Štai ir dabar jie vyriausybėje sukūrė ir patvirtino Seime naują mokesčių reformą. Iš bendrų frazių, kurias vyriausybė pateikia žmonėms, atrodo, kad vargšams taps lengviau gyventi ir jų pajamos padidės dešimčia eurų. Tačiau jau kitu potvarkiu padidinusi akcizus tabakui, ta pati vyriausybė atims šias lėšas iš tų pačių neturtingųjų kišenių.

― O man atrodo, kad vyriausybė negali apgaudinėti žmonių ir tu labai perdedi mokesčių pokyčių reikšmę.

― Ne, neperdedu. Pažvelk, kas vyksta šalyje. Aktyvi gyventojų dalis išvyksta į kitas šalis. Dirbti, kurti BVP (bendrąjį vidaus produktą) ir papildyti Lietuvos biudžetą nebėra kam. Man neseniai vienas pareigūnas pakuždėjo, kad mokesčių rinkimas ties žlugimo riba. Net Finansų ministerija pripažino, kad jie pavasarį nesurinko planuotos sumos. O realybė, pasak to paties pareigūno, yra dar blogesnė. Negana to, 2020 metais Lietuvai iš esmės bus sumažintos subsidijo iš ES struktūrinių fondų. Taigi, vyriausybė jau dabar rengia spąstus vietos verslininkams, į kuriuos jie pateks artimiausioje ateityje. Netikiu Lietuvos valstybės nuoširdžiu siekiu, kad piliečių gyvenimas taptų gražesnis. Nenustebsiu, jei po naujos mokesčių reformos emigrantų iš Lietuvos srautas taps dar didesnis.