"Valstiečiai" — lenkiasi, bet nepalūžta

Autorius: Andrius Petrinis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-07-03 13:05:28, skaitė 461, komentavo 0

Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis, archyvinė nuotrauka
Ramūnas Karbauskis ir Saulius Skvernelis, archyvinė nuotrauka

Lietuvos politiniame gyvenime susidarė keista situacija: stipriai oponentų ir visuomenės spaudžiamos "valstiečių" partijos reitingas nekrenta; kokia yra šio rezultato priežastis?

Kaip rodo sociologiniai tyrimai, populiariausia Lietuvos partija yra Tėvynės sąjunga (konservatoriai). Tačiau įdomesnis yra tas faktas, kad "valstiečiai" užima antrąją vietą, o jų atstovas ir kartu ministras pirmininkas Saulius Skvernelis išlieka vienu iš pagrindinių pretendentų į prezidento postą.

Atrodo, kad viskas yra prieš juos, tačiau anksčiau minėti faktai akivaizdūs. Kokia yra šio paradokso priežastis?

Kritimo veiksniai

Mąstant logiškai, "valstiečiai" pradėjo nuo pat pradžių kasti sau kapą savo prieštaringais ir neapgalvotais veiksmais. Pavyzdžiui, istorija su nuolaidomis šildymui ir aukštojo mokslo reforma.

Paskutinis pavyzdys yra mokesčių ir pensijų reformos, kurios yra esminės šalies ekonominei sistemai, tačiau nebuvo tinkamai parengtos ir suderintos su gyventojais. Dėl to žmonės aiškiai nesupranta, kas jų laukia, o biudžetas gali prarasti dideles sumas, kurias reikės kur nors atrasti.

Be to, partijos vadovas Ramūnas Karbauskis ir vienas ryškiausių jos narių Saulius Skvernelis nuolat jaučia kritiką. Ypač sunku pirmajam, kurį konservatoriai kaltina ryšiais su Kremliumi ir privačių (verslo) ir valstybės interesų konfliktu.

Kliuvo ir Skverneliui — žurnalistai ir politologai turėjo klausimų apie Vyriausybės vadovo žmonos veiksmus ir galimus ryšius su verslu, kuris galėjo dalyvauti ministro pirmininko namo statybose. 

Vienas prie vieno, ir peršasi išvada, kurią Sputnik Lietuva pateikė vienas iš ekspertų — "valstiečių" dienos yra suskaičiuotos, ir tik laiko klausimas, kada jie žlugs, kaip ir daugelis jų pirmtakų, kurie pretendavo į "Lietuvos gelbėtojo" vaidmenį.

Atvirai kalbant, straipsnio autorius ir pats manė, kad kuo toliau, tuo sunkiau bus "valstiečiams" ir jų lyderiams išsaugoti populiarumą. Tačiau skaičiai (ypač ne vienkartiniai) yra užsispyręs dalykas, ir neprošal suprasti, kas leidžia valdantiesiems išlikti.

Turint didelį pasirinkimą…

Paaiškinimų gali būti bent du.  Pirma, pasak ekspertų, Lietuvos rinkėjas vis dar linkęs pasitikėti populistais ir toliau laukia "gelbėtojų".

Antra, jei pažvelgtume į kairiąją ideologinę pusę, kurioje veikia "valstiečiai", situacija slogi. Tiksliau sakant, socialdemokratai žlugo, partija "Tvarka ir teisingumas" ieško savęs, o apskritai tai viskas…

Todėl nenuostabu, kad po Viktoro Uspaskicho grįžimo į politiką, "Darbo partijos", kuri, atrodo, išnyko amžinai, reitingas auga, o nespėję išsitepti kokiame nors garsiame skandale "valstiečiai" išlieka viršūnėje.

Be to, neva jų dėka visa šalis pagaliau sužinojo apie ilgalaikę didžiojo verslo įtaką valdžiai ir ketina toliau dirbti šia kryptimi. Tačiau vis tiek, svarbiausia ne tai. 

Tiesiog, turint daugybę pasirinkimų, geresnės alternatyvos elementariai nėra. Šiuo atveju taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad trečdalis rinkėjų, pasak apklausos, arba nenori dalyvauti balsavime, arba apsisprendė. Kitaip tariant, "iš kairės" nusprendžia mažuma, kuri, nelabai susimąstydama, suvartoja tai, kas yra.

Taigi, "valstiečių" stabilus reitingas iš esmės yra neracionalus ir daugiausia grindžiamas ne jų laimėjimais, bet oponentų silpnumu ir tuo pačiu besikeičiančiu rinkėju, kuriam dabar patinka Skvernelis, o rytoj — Uspaskichas.

Trumpai tariant, dabar "valstiečiams" labiausiai padeda palanki politinė padėtis, tačiau anksčiau ar vėliau situacija pasikeis, o tada jie gali turėti rimtų problemų, nes patys dažnai ne tik nepadeda sau, bet net kenkia.