Hagoje rengiama V. Adamkaus baudžiamoji byla

Autorius: Advokatai Eaglex Ltd Šaltinis: http://ldiena.lt... 2018-07-03 13:22:26, skaitė 4903, komentavo 19

Hagoje rengiama V. Adamkaus baudžiamoji byla


Neteisėtai Lietuvos p-rezidentu tapęs CŽV agentas "Fermeris" sveikina karo nusikaltėlius, siunčiamus terorizuoti svetimos valstybės gyventojų

2018-07-03, Monakas
Pranešimas spaudai

Hagoje rengiama V. Adamkaus baudžiamoji byla

Šiandien advokatas prof. dr. Stanislovas TOMAS kreipėsi į Tarptautinio baudžiamojo teismo prokurorę (Haga) su prašymu iškelti baudžiamąją bylą V. Adamkui ir A. Pociui, pateikti jiems kaltinimus dėl įsteigto Lietuvoje Violetinio slaptojo kalėjimo, išduoti arešto orderius.

Europos žmogaus teisių teismo (EŽTT) 2018-05-31 nutarimo §§ 497, 532, 552 ir 633 rašoma, kad “už pagrįstos abejonės ribų” įrodyta, kad Lietuvoje buvo įsteigtas Violetinis slaptasis kalėjimas, kuriame be teismo sprendimo buvo neteisėtai laikomi ir kankinami arabai. Kitaip tariant, abejonė gali būti tik nepagrįsta.

Nė vieno arabo, kankinto Violetiniame slaptajame kalėjime, kaltė taip ir nebuvo įrodyta JAV teisme.

EŽTT nutarimo §§ 678 ir 683 rašoma, kad arabų laikymas ir kankinimas Violetiniame slaptajame kalėjime yra tarptautinis nusikaltimas. Iš §§ 307 ir 317, o taip pat iš Marty ekspertizės seka, kad baudžiamojon atsakomybėn už Violetinį slaptąjį kalėjimą turi būti patrauktas Prezidentas (V. Adamkus) ir Valstybės saugumo departamento vadovas (A. Pocius).

Lietuvos Vyriausybės 2017-12-29 pasiaiškinime Jungtinių Tautų Organizacijai rašoma, kad per 8 tyrimo metus Lietuvos Generalinis prokuroras taip ir nesugebėjo įtarti kas yra kaltas dėl Violetinio slaptojo kalėjimo steigimo. Lietuvos generalinis prokuroras taip pat skundžiasi, kad apkaltinti V. Adamkų nepavyksta dėl Rumunijos ir Afganistano prokurorų kaltės.

Todėl advokatas Stanislovas Tomas teigia, kad Lietuvos Generalinio prokuroro tyrimas nepavyks be Tarptautinio baudžiamojo teismo prokuratūros, veikiančios Hagoje, pagalbos.

Profesorius Stanislovas Tomas prašo iškelti baudžiamąją bylą V. Adamkui ir A. Pociui pagal Romos statuto 7(1)(E) straipsnį (slaptieji kalėjimai) ir 7(1)(F) straipsnį (kankinimai).

Asistentė Olga Martinez
Prof. mult. dr. S.Tomo advokatų kontora Eaglex Ltd.
Sarko Feodas, Normandijos salos

---
LDiena.lt: plačiau apie slapto kalėjimo Lietuvoje veikimą ir juridines pasekmes