Visur pasižymėjo: Lietuva nepastebimai pateko į ES antireitingus

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/society... 2018-07-05 11:22:32, skaitė 571, komentavo 0

Visur pasižymėjo: Lietuva nepastebimai pateko į ES antireitingus

Trys kryžiai, archyvinė nuotrauka
Trys kryžiai, archyvinė nuotrauka

Dalios Grybauskaitės prezidentavimo metu kai kurios problemos respublikoje pasiekė katastrofišką mastą, tačiau valdžia neskuba jų spręsti, rašoma "Rubaltic" straipsnyje

VILNIUS, liepos 4 —  Sputnik. Kova su išgalvotu priešu —"bloga ir baisia Rusija" — prezidentei Daliai Grybauskaitei užgožia visas pagrindines socialines ir ekonomines problemas ir paskatino tai, kad respublika tapo neprestižiškiausių Europos reitingų lydere, rašo "Rubaltic".

Visų pirma, Lietuva lyderiauja tarp ES šalių pagal emigrantų skaičių, nors ilgą laiką Lietuvos valdžia apskritai nepripažino emigracijos rimta problema. Per pastaruosius dvejus metus emigracijos lygis Lietuvoje išaugo daugiau nei 1,5 karto. Jei 2015 metais šalį paliko apie 30 tūkstančių žmonių, tai 2017 metais — 50 tūkst.

Atsižvelgiant į ir taip jau mažą gyventojų skaičių, toks rodiklis valstybei yra katastrofiškai didelis. Taip pat negelbsti ir atvykstantys migrantai, kurių skaičius nuo 2017 metų mažėja. Be to, pagrindinis lankytojų srautas yra iš Ukrainos ir Baltarusijos, o šių šalių gyventojai yra pasirengę dirbti už mažesnius atlyginimus, o tai neigiamai veikia pačius lietuvius, pabrėžiama straipsnyje.

Antroji problema yra nedarbo ir skurdo lygis. Nepaisant to, kad 7,1 proc. Lietuvos gyventojų yra oficialiai bedarbiai, tai mažiau nei ES vidurkis, palyginti su kai kuriomis kitomis mažomis šalimis, šis rodiklis yra gana aukštas. Tuo pačiu metu, pagal 2016 metų Statistikos departamento duomenis, ties skurdo ribos gyvena vidutiniškai 30 proc. lietuvių — septyniais procentais daugiau nei ES vidurkis.

Taip pat buvo nustatyta, kad Lietuva pateko į ES antireitingą pagal gyventojų psichologinę sveikatą, apie tai byloja neseniai atliktas tyrimas "Lietuvių migracijos priežastys". Kaip parodė tyrimo rezultatai, 56,7 proc. Emigrantų jautėsi nereikalingi Lietuvoje, o 33,1 proc. buvo nelaimingi.

Verta prisiminti, kad jau keletą metų Baltijos respublika lyderiauja antireitinge pagal savižudybių skaičių ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp paauglių, o kreipimosi psichologo pagalbos skaičius 2017 metais išaugo keturis kartus, palyginti su 2014 metais.

Kita svarbi socialinė problema yra aukštas gyventojų alkoholizmo lygis. Nepaisant to, kad alkoholio vartojimas šiek tiek sumažėjo, Lietuva nuolat yra tarp penkių labiausiai geriančių šalių. Be to, kaip pabrėžė "Rubaltic", duomenys apie alkoholio vartojimą galbūt sumažinti dėl to, kad alkoholio gamyba ir prekyba vyksta "šešėlyje" ir gyventojai pradeda vartoti daugiau naminio alkoholio.

Tačiau, nepaisant nuviliančių duomenų, padėtis dar nėra beviltiška ir, jei bus imtasi atitinkamų priemonių, situacija gali pagerėti, teigia Lietuvos ekspertai. Pasak Lietuvos socialinių tyrimų centro darbo rinkos tyrimų instituto vadovo profesoriaus Boguslavo Gruževskio, dabar svarbu ne padidinti imigraciją, o sustabdyti emigraciją, padidinus atlyginimus, suteikiant paramą jaunoms šeimoms ir pagerinus darbo sąlygas lietuviams.

Galbūt jie (ekspertai — Sputnik) teisūs, bet ar įmanoma pakeisti situaciją, jei valstybės pareigūnai visus jėgas skiria kovai su išgalvotu priešu? Kartu su išeities iš krizės paieškomis valdžia toliau traukia pinigus iš žmonių ir didina išlaidas kariniams poreikiams, — apibendrina "Rubaltic".