Aukščiausias Lenkijos teismas atsidūrė pusiau nelegalioje būklėje

Autorius: Infa.lt Šaltinis: http://infa.lt/23789/auksciaus... 2018-07-05 11:19:31, skaitė 654, komentavo 0

Aukščiausias Lenkijos teismas atsidūrė pusiau nelegalioje būklėje

Malgorzata-Gersdorf-auksciausio-teismo-pirmininke.jpg

Lenkijoje įsigaliojo įstatymas apie teismų reformą, kurią Aukščiausias teismas paskelbė prieštaraujančia konstitucijai. Pagal įstatymo nuostatas, daugiau kaip trečdalis aukščiausios teismų instancijos teisėjų turėjo iki vidurnakčio atsistatydinti kaip pasiekę pensijinį amžių. Tame sąraše atsidūrė ir Aukščiausiojo teismo pirmininkė Malgorzata Gersdorf. Ji ir dar dešimt žmonių atsisakė paklusti įstatymui ir atsistatydinti, praneša euronews.

Protest przed #sadnajwyzszy. Prof. Gersdorf przyszła do pracyhttps://t.co/YehPu7iKtv pic.twitter.com/9dSIdWcib1

— Rzeczpospolita Prawo (@RPPrawo) July 4, 2018

M. Gersdorf trečiadienį išėjo į darbą, o Generalinė Aukščiausiojo teismo asamblėja patvirtino: jos įgaliojimui turi pasibaigti laiku, tai yra 2020 metais. Reformą M. Gersdorf vadina „valymu“: „Man, Aukščiausiojo teismo pirmininkei tai liūdna diena. Teisės, organizuotos Aukščiausiojo teismo nepriklausomybės ir jo kompetencijos pilnatvės era eina į pabaigą“.

Warsaw Now! People gathering in front of the Supreme Court! Malgorzata Gersdorf, President of Poland’s Supreme Court is with us. People are singing the National Anthem. #FreeCourts #EuropoNieOdpuszczaj @TimmermansEU @JunckerEU @EU_Commission @EUparliament pic.twitter.com/pEOt1bTAj9

— Anita Fogler (@anita_fogler) July 3, 2018

Reforma leidžia naujai paskirti 2/3 Aukščiausio teismo teisėjų ir perduoda prokuratūros kontrolę teisingumo Ministerijai. Prieš reformą protestuoja eilė lenkiškų juristų ir advokatų asociacijų. Europos Komisija kaltina Varšuvą griaunant teismų nepriklausomybę ir grasina jai naujomis sankcijomis ES viduje. Lenkijos vyriausybė tvirtina turinti teisę savarankiškai spręsti šalies vidaus klausimus.

Valdančiojoje partijoje „Teisė ir teisingumas“ kalbama apie teismų nešališkumo siekį. Parlamentinio teisės komiteto vadovas Stanisław Piotrowicz pavadino Aukščiausiojo teismo protestus dar vienu reformos būtinybės įrodymu: „Kai kurie teisėjai stato save aukščiau įstatymo, aukščiau piliečių, aukščiau kitų valdžios atšakų“.