Rygoje buvo sulaikytas "Sputnik Latvija" vyriausiasis redaktorius

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/baltic/... 2018-07-06 11:59:37, skaitė 663, komentavo 0

Rygoje buvo sulaikytas

Valentinas Rožencovas, archyvinė nuotrauka
Valentinas Rožencovas, archyvinė nuotrauka

Vyras pareiškė, kad Latvijos policija sulaikė jį "pokalbiui", po 12 valandų apklausos jis buvo paleistas

VILNIUS, liepos 5 — Sputnik. Sputnik Latvija vyriausiasis redaktorius Valentinas Rožencovas RIA Novosti pranešė, kad saugumo policija sulaikė jį Rygoje "pokalbiui", kuris truko 12 valandų.

Tai įvyko prieš dieną vakare, kai Rožencovas atskrido į Rygą iš Maskvos.

"Aš buvau sulaikytas pokalbiui, kaip jie tai pavadino. Jokių protokolų nesurašė. Saugumo policija domėjosi mano darbu "Sputnik Latvija" vyriausiojo redaktoriaus pareigose ir paties šaltinio Latvijoje darbu. Visą naktį praleidau saugumo policijos darbuotojų kabinetuose. Mane paleido šį rytą mažiau nei po 12 valandų. Latvijoje tai nėra oficialus kalinimas", — papasakojo Rožencovas.

Rožencovas yra Latvijos pilietis, į Rygą jis atvyko darbo reikalais.

Požiūris į "Sputnik" Latvijoje

Anksčiau Latvijos nacionalinė elektroninės žiniasklaidos taryba priešinosi "Sputnik" medžiagų naudojimui šalies žiniasklaidoje, finansuojamoje iš valstybės biudžeto, teigdama, kad "Latvijos mokesčių mokėtojų pinigų švaistymas "Sputnik" prekės ženklo populiarinimui nėra Latvijos visuomenės interesas".

Latvijos nacionalinė elektroninės žiniasklaidos taryba yra priežiūros institucija, kuri turi teisę atimti žiniasklaidos licenciją už įvairius pažeidimus. Tarnyba gali ką nors rekomenduoti žiniasklaidai, tačiau redakcinė politika pagal įstatymą lieka redakcijos priežiūroje.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad Latvija vis labiau stiprina savo kovą su Rusijos žiniasklaida, o nuo to kenčia rusakalbių žmonių auditorija. Pasak jos, Baltijos respublikų valdžios institucijos ir toliau laikosi seno Rusijos žiniasklaidos teisių pažeidimo politikos ir kovoja su rusų žiniasklaida. Zacharovos teigimu, tokiu būdu siekiama pažeisti rusakalbių gyventojų interesus.

Rusijos žiniasklaida Baltijos šalyse

Baltijos šalių valdžios institucijos nuolat trukdo Rusijos žiniasklaidos veiklai.

2014 metų balandį Lietuvos valdžia atsisakė suteikti akreditaciją "RIA Novosti" specialiajai korespondentei Irinai Pavlovai. Taip pat buvo įvykis, kuomet Lietuva išsiuntė iš šalies "VGTRK" korespondentų grupę. 2015 metų spalį Estijoje, Koidulos pasienio kontrolės punkte, buvo sulaikyta "VGTRK" korespondento Nikolajus Vasiljevo filmavimo grupė. 2016 metais iš Lietuvos išsiųsta "VGTRK" korespondento Pavelo Zarubino grupė.

Savo ruožtu, Rusijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad Baltijos šalys veikia pagal vieną sukoordinuotą liniją. Rusijos diplomatų teigimu, Rusijos žiniasklaidos priespauda Baltijos šalyse parodo "Vilniaus, Rygos ir Talino demagoginių pasisakymų apie demokratijos principų laikymąsi esmę".