Lietuvos teismo sprendimas — įteisinta rusofobija

Autorius: Aleksandras Lipovecas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2018-07-06 12:00:53, skaitė 618, komentavo 0

Lietuvos teismo sprendimas — įteisinta rusofobija

Teisėjo įrankis, archyvinė nuotrauka
Teisėjo įrankis, archyvinė nuotrauka

Lietuvoje sukurtas teisinis precedentas, kuris ateityje padės išvengti bausmės tiems, kurie socialiniuose tinkluose ir internete kursto neapykantą ir skleidžia rusofobiškus komentarus

Lietuviškame interneto segmente rusofobija klesti. Tai niekam ne paslaptis. Pagrindiniuose portaluose ir socialiniuose tinkluose gausu raginimų susidoroti su tais, kas kritikuoja Vyriausybės ir asmeniškai prezidentės Dalios Grybauskaitės užsienio ir vidaus politiką. Valdymo ir baudžiamieji organai jau nebekreipia į tai dėmesio. Juk dauguma tokių komentarų  liejasi lietuvių kalba, kurios pasaulio ir Europos visuomenė nesupranta. Labai jau sudėtinga kalba, tuo "tituluotos tautos" atstovai be galo didžiuojasi.

Tačiau būna ir taip, kad apimti neapykantos lietuviai užklysta į rusakalbių svetaines ir ten iš įpročio ragina susidoroti su "kacapais". Panašiai nutiko ir  Vilniaus miesto savivaldybės vyresniajam specialistui Dariui Kielai. O štai rusų kalba pasaulyje gerai suprantama. Todėl  Europos žmogaus teisių fondo atstovas ir atkreipė dėmesį į Dariaus Kielos džiaugsmą dėl to, "kad Ukrainos laukai nukloti "kacapų" kūnais, "kacapų" kūnai pūva mūšių laukuose, ir vienintelė nauda iš "kacapų" yra ta, kad išsigimusios Rusijos karių kūnai tręšia Ukrainos žemę".

Fondo vardu Lešekas Jankovskis kreipėsi į Lietuvos prokuratūrą ir teismą, prašydamas išsiaiškinti su valdžios atstovu rusofobu. Galų gale, Kiela nėra paprastas gyventojas, bet sostinės valdžios atstovas. Ir jei jis leidžia sau tokią laisvę "keršto kalboje", tai ko tikėtis iš kitų uolių patriotų? Brendo tarptautinio masto skandalas.

Teisėjui buvo nelengva pateisinti piktavalį Kielą. Pritrenkiamų argumentų Lietuvos Temidės tarnai pasisėmė iš prezidentės Dalios Grybauskaitės, kuri pasirašo dekretą dėl teisėjų paskyrimo, kalbų.

Leidinys "Obzor" cituoja ištrauką iš teismo sprendimo.

"Viešojoje erdvėje visi pripažino, kad Rusijos Federacija okupavo ir aneksavo kitos valstybės — Ukrainos — teritoriją — Krymo pusiasalį, organizavo ginkluotą konfliktą Rytų Ukrainoje, dėl to jai taikomos politinės ir ekonominės sankcijos.

Taip pat pripažinta, kad Rusijos Federacija vykdo agresyvią politiką kitų valstybių atžvilgiu, skatina rusų šovinizmą, grasina ginkluotais konfliktais kaimyninėms šalims. Lietuvos Respublikos prezidentė pavadino Rusijos Federaciją valstybe, turinčia teroristinės organizacijos požymių, politologai vadina ją šalimi su "švelniais fašizmo požymiais", ir veiksmai Ukrainoje yra nusikalstami", — sakoma teismo sprendime.

Vadinasi, Lietuvos teismas patvirtina, kad įžeidžiamą žodį "kacapai" galima naudoti, įvardijant Rusijos Federacijos piliečius. Tiesa, su nedideliu patikslinimu, kad tai taikoma tik Rusijos kariams ir kitiems "vatnikams", o ne visai rusų liaudžiai. Juk tarp Rusijos piliečių yra daug padorių žmonių, pavyzdžiui, tokių kaip Garis Kasparovas ir Michailas Chodorkovskis, kuriuos Vilnius pasitiko su išskėstomis rankomis. Ir mirusio Boriso Nemcovo atmintis Lietuvoje gerbiama nacionalinių herojų lygiu.

Taigi, mieli Lietuvos patriotai, dabar jūs galite ramia sąžine skatinti smurtą ne tik prieš rusus, bet ir prieš savo tautiečius, kurie nesutinka su prezidentės ar vyriausybės žodžiais. Ir jei byla vis dėlto pasieks teismą,  žinokite, kad "jei bus žmogus, atsiras ir straipsnis". Ši sparnuota frazė priskiriama Josifui Stalinui, nors šiuos žodžius pasakė TSRS valstybės prokuroras Andrejus Višinskis Stalino represijų 1937-aisiais metu. Ir yra rusų patarlė, kad įstatymas yra kaip vilktis — kur pasuksi, ten ir vilksis…

O Vilniaus miesto savivaldybės vyriausiajam specialistui Dariui Kielai reikia palinkėti naujų žygdarbių ant sofos kovoje su "kacapais". Dariau, neužgniaužkite savo patriotiškų proveržių, nes už Jūsų nugaros ne tik Lietuvos teismas (humaniškiausias teismas pasaulyje), bet ir didžioji Dalia Grybauskaitė.